Страни кредитори врше притисак на Кијев да исплати камате на дугове

0
камата

Група страних власника обвезница врши притисак на Украјину да почне са исплатом камата на своје обавезе најкасније до 2025. године, извештава „The Wall Street Journal“ позивајући се на изворе упућене у ситуацију.

„Група страних власника обвезница, укључујући америчке инвестиционе компаније BlackRock и PIMCO, планира да изврши притисак на Украјину како би поново почела са исплатом камата на своје дугове већ следеће године“, рекли су саговорници овог издања.

Група жели да Кијев постигне договор којим би обновио исплате у замену за „опроштај значајног дела“ неизмирених дугова државе. Неки чланови групе већ су дискутовали о овим плановима са високим украјинским званичницима.

„The Wall Street Journal“ додаје да је група, која држи око петине неизмирених украјинских еврообвезница у износу од 20 милијарди долара, недавно формирала комитет и ангажовала адвокате из америчке адвокатске фирме Weil Gotshal & Manges и банкаре из инвестиционе банке PJT Partners да преговарају у име групе.

„Власници обвезница се надају да ће добити до 500 милиона долара годишње у виду каматних исплата након што пристану на олакшање дуга. Такође су дали до знања да би касније могли пружити додатну помоћ Украјини“, додаје овај лист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према информацијама „The Wall Street Journal“, неки власници обвезница предложили су да се замрзнута руска средства у Европи и САД користе за отплату одређених украјинских дугова.

Украјина планира да започне преговоре са власницима обвезница у мају, а саветници Кијева раде на томе да у преговоре укључе владе САД и других земаља. Међутим, одобрење договора није загарантовано, јер су САД и њени савезници забринути да би новац пореских обвезника могао завршити у рукама власника обвезница уколико Украјина обнови било какву отплату дуга. У 2022. години, власници обвезница су Кијеву одобрили „двогодишњи одмор“ у отплати дуга.

Прочитајте још:  Гренел: Радићемо на ослобађању Тачија, када Трамп постане председник

„Без договора, Украјина би могла прогласити банкрот након истека овог периода у августу“, додаје новина.

Банкрот би угрозио углед Украјине међу инвеститорима и отежао би јој могућност задуживања у будућности. У октобру је агенција Ројтерс, позивајући се на своје изворе, известила да је већина билатералних кредитора Украјине обуставила отплату обавеза до 2027. године и да су неки аналитичари очекивали да ће Кијев од власника обвезница тражити продужетак. Преговори би требало да почну почетком 2024. године.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *