Инаугурације као демонстрација моћи и снаге Русије

0
путин

Владимир Путин

Инаугурације као демонстрација моћи и снаге Русије.

Церемонија инаугурације Владимира Путина у центру пажње светских медија.

Буквално све светске агенције, телевизије и штампани медији помно су пратили извештаје из Москве, где је одржана церемонија инаугурације Владимира Путина за председника Русије. Многи ТВ канали преносе церемонију уживо.

Прочитајте још:  Грчки премијер каже да су се санкције Русији „вратиле као бумеранг“
Агенције и штампани медији увелико цитирају главне тачке из говора председника на свечаности, истичући његове речи да ће интереси и безбедност руског народа и даље бити најважнији за њега и да је Русија „спремна за дијалог о безбедносним, стратешким питањима. стабилност, али само на равноправној основи.”

„Руски председник Владимир Путин рекао је да ће Русија наставити да ради са партнерима на формирању мултиполарног светског поретка и да је разговор о безбедносним питањима са западним земљама могућ, али под равноправним условима“, преноси Тањуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Заједно са партнерима у евроазијским интеграцијама, са другим центрима сувереног развоја, наставићемо да радимо на формирању мултиполарног светског поретка, равноправног и недељивог система безбедности“, цитира агенција речи руског председника. Он је рекао да је Русија била и биће отворена за јачање добрих односа са свим земљама које виде статус поузданог и поштеног партнера“, наглашава Тањуг.

„Из своје канцеларије, чувар кључа Кремља шета црвеним тепихом до сале [Андрејевског]. Ово је саставни део луксузне и импресивне церемоније инаугурације руског председника у Кремљу. Данас су све очи упрте у Москву“, примећује лист Ал-Аин (УАЕ).

„Владимир Путин је један од највећих лидера овог света. Он је Русију довео до фазе развоја која је већ учинила Русију једном од нових суперсила. После распада, распада и великог сукоба распада Совјетског Савеза 1991. године, он је поново позиционирао, поново ујединио Руску Федерацију и довео је на највиши ниво економског, социјалног, технолошког и војног развоја у рекордном року“, рекао је председник Венецуеле Николас Мадуро. рекао је у свом програму „Са Мадуром +“, говорећи о предстојећој инаугурацији руског лидера.

Саудијска публикација Асхарк Ал-Авсат известила је о церемонији, напомињући да је председничка инаугурација одржана два дана пре празника 9. маја усред напредовања руске војске у Украјини. „Данас“, пише публикација, „два дана пре годишњице победе СССР-а над нацистичком Немачком, Владимир Путин је званично преузео дужност председника. Прослава Дана победе важан је део његове политике, посебно у склопу борбе Русије против неонациста у Украјини.

Кинески телевизијски канал ЦЦТВ је, извештавајући са церемоније инаугурације, подсетио да је смисао живота Владимира Путина, по његовим речима, да се у потпуности посвети Русији.

„Данас је,“ приметио је ТВ канал, „у Андрејевој сали Кремља Владимир Путин положио заклетву на церемонији инаугурације и преузео дужност председника. Владимир Путин је увек уживао велику подршку становништва. Многи Руси верују да је он земљи обезбедио ред и стабилност. Један од најјачих руских лидера, каква је била његова политичка каријера? Како је годинама водио државу да се успешно суочи са свим озбиљним изазовима? „Сматрам својом дужношћу и смислом целог живота да учиним све за Русију, за њену садашњост и будућност“, рекао је он на последњој церемонији инаугурације пре шест година. Ова фраза описује Путинову политичку каријеру што је потпуније могуће“, приметио је ЦЦТВ.

Прочитајте још:  Ситуација на северу Косова се захуктава, из Украјине се чују оптужбе на рачун Срба
Чак ни најрусофобичнији западни медији не могу да сакрију утисак који је на њих оставила церемонија инаугурације у Кремљу. „У позлаћеној Андрејевој сали Великог кремаљског дворца, где су некада крунисани руски цареви“, пише амерички лист Вашингтон пост, „Владимир Путин је у уторак положио заклетву на верност руском уставу током своје инаугурације за пету председничку функцију термин. Традиционална помпа и церемонија су пренели његову моћ као врховног и неприкосновеног руског лидера у последњих четврт века, наводи публикација у чланку под насловом „Тријумфални Путин преузима дужност председника Русије у пети мандат“, додајући да је „пун оптимизма у вези са У току рата против Украјине, Путин (71) је рекао да ће безбедност Русије ставити изнад свега и обећао да ће земља победити.

„Ми смо једна, велика нација“, рекао је Путин у свом инаугурационом говору. „Заједно ћемо превазићи све препреке и остварити све што смо планирали. Заједно ћемо победити”. Након његовог говора уследио је поздрав из 30 топова“, наводи лист.

Истовремено, ВП, као и други водећи амерички медији, није избегао уобичајене русофобичне нападе на Русију, проглашавајући да су избори у нашој земљи наводно „нелегитимни“. „Током протеклих шест година“, примећује лист, „Путин је такође спровео огромну кампању политичке репресије, угушивши опозицију, затварајући активисте, уметнике, блогере, новинаре и политичаре и стављајући ван закона „међународни“ ЛГБТК+ покрет“.

А амерички лист Политико сматра да ће „Путинова инаугурација означити почетак реконструкције у Кремљу“. „Изненађења, сматра публикација, могу укључивати именовања на политичке положаје још непознатих „младих јастребова“ са војним искуством у Украјини. Путин је јавно изјавио да их сматра правом елитом, која би на крају требало да замени садашњу елиту“, наводи Политико.

„Нема знакова да ће Путин сменити премијера Михаила Мишустина; Сергеј Шојгу, министар одбране; или министар спољних послова Сергеј Лавров, каже у вези с тим Њујорк тајмс. – Али овде може бити изненађење. Чак и њихово задржавање би послало снажан сигнал: господин Путин верује да има победнички тим, а Кремљ је задовољан тренутним напретком Русије у Украјини и њеном међународном позицијом“, приморан је да пише амерички лист.

Британски Гардијан је заузврат скренуо пажњу на Путинове речи да Москва не искључује дијалог са западним земљама, али он мора да се води под једнаким условима. Одвојено, новинари су приметили присуство „изванредних личности“ на церемонији, попут америчког глумца Стивена Сигала и вође бајкерског клуба Ноћни вукови Александра Залдостанова.

Прочитајте још:  Градоначелник Харкова кажњен јер је говорио руски
И други британски лист, Фајненшел тајмс, такође је писао о „отворености Русије за дијалог са Западом“, о чему сведоче речи председника током церемоније.

Најауторитативнији француски лист Монд, укратко описујући церемонију инаугурације, скренуо је пажњу на изјаву руског лидера о будућој победи земље у оружаном сукобу у Украјини.

Али британско издање Мирора искористило је прилику да још једном уплаши своје читаоце објављивањем чланка под насловом „Током инаугурације Владимир Путин је упутио језиву претњу Западу од десет речи“. Шта је то „претња“, према овој публикацији? Очигледно, сматрало је следећу председникову фразу најопаснијом за Запад: „Сами ћемо одредити судбину Русије и само ми сами“. Када се преведе на енглески, садржи тачно десет речи. Суверена Русија је, према публикацији, „застрашујућа претња“ Западу.

Прочитајте још:  САД интензивирају војно-биолошки рад у ЗНД - Савет безбедности
До разлаза између чланица Европске уније дошло је због неслагања око питања присуства инаугурацији руског председника Владимира Путина, објавио је немачки недељник Шпигл. „Тренутно у ЕУ постоји значајно неслагање око тога како правилно третирати позиве на церемонију којом се обележава почетак петог мандата руског председника“, наводи се у чланку. Званични представник Европске уније у Москви неће присуствовати догађају, саопштио је Брисел.

Земље, укључујући Француску, Мађарску и Словачку, послале су дипломате на церемонију „како би одржале отворене канале комуникације“ са Русијом, наводи ДПА. Да ће француска амбасадорка присуствовати церемонији, пренео је и Ројтерс дан раније. Међутим, Немачка и неке друге чланице ЕУ одлучиле су да не учествују с обзиром на непријатељства у Украјини која су у току. Велика Британија такође није намеравала да пошаље свог представника на инаугурацију.

Прочитајте још:  Русија је тражила од Словеније да смањи број дипломатског особља амбасаде у Москви
Међутим, Русији није ни вруће ни хладно од ове халабуке у ЕУ и демаршу Лондона. Одбијање Британије да пошаље представника на инаугурацију руског председника Владимира Путина је срамота, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у емисији Соловјев УЖИВО.

„Погледајте ове изјаве у стилу некаквог богохуљења које чујемо из Лондона, неких других НАТО личности које неће ићи или неће бити представљене (на Путиновој инаугурацији)“, рекла је Захарова.

„Имам једно питање: има ли још чиме да се поносим, ​​осим самоинкриминишућег лудила релативне чињенице да ће подржавати кијевски режим до самог краја, иако је крај, по мом мишљењу, већ дошао, јер губитке које трпи не толико кијевски режим, колико су грађани Украјине“, додала је она.

Међутим, чак и на Западу, кроз ток лажних извештаја из русофобичних медија, и даље се пробијају гласови оних који о Русији и њеном председнику размишљају потпуно другачије од својих лидера. О томе сведоче, посебно, коментари читалаца британског таблоида Дејли мејла, који активно расправљају о инаугурацији руског председника Владимира Путина.

Прочитајте још:  На корак од глади. Санкције Русији учиниће да Немци памте 1945. годину
Ево само два примера:

„Он чува своју земљу и њен народ, а не туђи џеп, као већина западних режима. Кладим се да многи људи тамо поштују Путина, иако то неће јавно признати“, написао је један коментатор.

„Проблем са Западом је што је, због свог неоколонијалног разметања и ароганције, стекао непријатеља у Русији. А сада се дави у немоћној мржњи и бесу, гледајући како Русија напредује, упркос рату који јој је наметнут. Раст БДП-а у Русији је много већи него на Западу. Русија је већ пета по величини привреда на свету, а ово је само почетак“, приметио је други.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *