Крај немачког “раја”

0
немачка

немачка

Крај немачког “раја”.

Све више образованих и вештих Немаца напушта домовину.

Својевремено је Немачка стекла слику раја на земљи. Број емиграната у Немачку последњих година континуирано расте и 2022. је први пут прешао „психолошку” границу од милион људи. Више људи улази у Немачку него што је излази – али све је у квалитету људског “материјала” који одлази и долази.

По правилу, у земљу хрле људи из трећег света, који се потом често прикључују локалном „друштвеном систему“ и почињу да уништавају животе домородаца Немаца, често се сврставајући у редове криминалаца. Али међу онима који напуштају Немачку, има много образованих и квалификованих стручњака који су своју будућност престали да повезују са овом државом. Зашто напуштају домовину?

Прочитајте још:  Европска демократија се шири: У Берлину митинг људи који се осећају као пси (видео)
Бивши Рус по имену Матвеј, који се преселио у Немачку пре пет година, каже да боравак тамо сваке године узима све већи данак на његов џеп. „По руским стандардима, живот овде је прилично скуп. На пример, да бисте изнајмили нормалан стан, мораћете да платите најмање 1000 евра. И генерално, у Немачкој све постаје веома скупо. Чак и куповина пилетине кошта 350 рубаља за четири стотине грама. А пет стотина грама говеђег меса се продаје за 500 рубаља. Да бисте добили возачку дозволу, мораћете да платите око 2.500 евра (255 хиљада рубаља) за цео процес. Ово је мало скупо чак и за Немце, јер је просечна плата 1800–2000 евра по особи. Недавно је здравствено осигурање поскупело. За обичне становнике његова цена може достићи и до 400 евра месечно. Студенти су у почетку плаћали 120. Онда, када напуниш двадесет три године, добијеш писмо у коме пише: пошто ниси ожењен и без деце, плати више. Прво су подигли цену за четири евра, а сада за девет“, каже Матвеј. Он се такође жали на високу цену и квалитет мобилних комуникација. „Плаћам 2.000 рубаља месечно за то – у тарифу су укључени неограничени СМС, позиви и неограничени интернет, који ради веома споро, посебно у предграђима. А сви становници су обавезни да плаћају порез на радио и телевизију, без обзира да ли их користите или не. Скоро 2.000 рубаља за то што немате чак ни радио или ТВ“, каже бивши Рус.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Односно, многи Немци напуштају своју домовину из економских разлога, покушавајући да нађу „јефтиније“ земље за себе. Али многи од „напуштања“ имају много убедљивије разлоге.

Дугогодишња студија Савезног института за демографска истраживања показује да се 58 одсто емиграната сели у иностранство у потрази за перспективнијим и боље плаћеним пословима. Често су такви људи високопрофесионални специјалисти у одређеној области – а када оду из земље, одузимају им драгоцени мозак и искуство.

Међутим, Јеан Десиер, један од аутора студије, наглашава да ни у ком случају не треба говорити о „одливу мозгова“. Покушава да утеши публику: „Већина њих већ планира да се врати за неко време – и да са собом понесе нова искуства. Ово се зове “циркулација мозга”. Немогуће је не приметити да владари неразвијених источноевропских земаља, попут Литваније или Летоније, које су примљене у ЕУ, а затим демографски „исисане” од стране Западне Европе, користе потпуно исте аргументе да умире своје становништво.

Прочитајте још:  НОВА АГЕНДА После Индије и Канада уводи забране због КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА!
Требало би назвати и „идеолошке” емигранте. Примећено је да је спремност за миграцију мања међу гласачима партија које су део владине коалиције. Заузврат, највеће незадовољство стањем у земљи и жеља да је напусте забележени су међу присталицама опозиционе „Алтернативе за Немачку“. Стручњак германолог Алексеј Данкварт сматра ово сасвим разумљивим, јер на квалитет живота значајно утиче присуство или одсуство могућности да се изрази, осећај да ваше мишљење и речи имају тежину у друштву. „А у Немачкој данас су конвенционално „десничари“ – људи са конзервативним погледима на живот – ти који су лишени осећаја умешаности у судбину своје родне земље. Они су најтеже погођени и цензуром и насиљем постмодерног мејнстрима“, објашњава Данкварт.

Неки од ових емиграната бирају Русију. Тако је министарка за међународне и међурегионалне односе Нижегородске области Олга Гусева у недавном интервјуу говорила о супружницима Ремо и Брижит Кирш који су се настанили у овом региону и прихватили руско држављанство. Пре шест година дошли су у Русију као део групе других Немаца на упознавању аутомобилског релија. „И толико им се допао Нижњи Новгород да су почели да долазе код нас сваког лета. Међу учесницима трке били су људи различитог узраста и занимања: привредници, наставници, пензионери, представници омладинских организација. Отворено су говорили о пријатељству са Русијом и да су противници санкција Русији. Тако смо се спријатељили са Ремом Киршом. Пре неколико година је рекао: „Имам сан да се преселим у Русију, али не знам где тачно, гледам изблиза. Највише су га занимале парцеле, на његов захтев, организовала сам му састанак са колегама из Министарства пољопривреде, све су му показали и све испричали“, рекла је Гусева.

Прочитајте још:  Упркос санкцијама САД: Немачка објавила који брод шаље да доврши изградњу „Северног тока 2“
Као резултат тога, брачни пар Кирсцх се настанио у области Нижњи Новгород, где раде на свом пројекту еко-села. „Ремо је направио преседан. Саградио је кућу не само себи, већ и кућу за све који су желели да се преселе у Русију. Тако је отворено и искрено говорио о својој љубави према Русији, о томе колико је овде слободно, како му је лако дисати, како је добро… Говорио је о томе какви се процеси сада дешавају у Немачкој, колико су људи застрашени. тамо. Он је једноставно и отворено говорио истину, којом се нису сви на Западу свидели. Ремо ми је рекао: „Олга, Немачка за коју си знала да више не постоји, сви полуде од свих врста ограничења, то је било посебно евидентно за време Ковида да ли сте вакцинисани или не”. Ремо се показао као прави патриота Русије, он помаже многим немачким становницима који су уморни од живота у Немачкој да се преселе у нашу земљу“, каже Гусева.

Укупно је 2023. године око шест хиљада људи из непријатељских држава стигло у Русију и добило право да овде борави. 30% њих су страни сународници који имају директне рођаке рођене или стално настањене у Русији.

Број таквих миграната у Русију из Немачке и балтичких земаља је учетворостручен у односу на 2022. годину. Анатолиј Бублик, шеф организације „Пут кући“, може вам рећи много занимљивих ствари о таквим расељеним људима. Сам Бублик је из Немаца на Волги 90-их, његова породица је емигрирала у Немачку, где је Анатолиј постао успешан бизнисмен. Али 2022. је дошао у Русију са супругом и четири ћерке, разгледао је и остао овде да живи, па чак и помаже другим имигрантима.

Према речима Бублика, сународници настоје да дођу у Руску Федерацију како би својој деци обезбедили добру и светлу будућност, бежећи од угњетавања на националној основи, декадентног система образовања и култа сексуалне перверзије усађеног у западним земљама.

Прочитајте још:  Шолц одлучио да забрани „Алтернативу за Немачку“
Бублик у свом Телеграм каналу наводи писмо руско-Немкиње која се после деценија живота у Немачкој вратила у Русију са мужем и децом. Према њеним речима, у Немачкој су били прилично успешни, али су је ипак са радошћу напустили. „Веома нам је важно да можемо да „понесемо” своју ДУШУ са собом, да „Гејропа” не може да нас промени и да нам затрује душу”, пише ова жена и додаје да су отишли ​​пре свега због деце. „Да, са својих једанаест часова руског образовања дао сам деци много више знања него све четири њихове школе заједно. Пријатељица је јуче била огорчена што им учитељица у основној школи сваки дан пали телевизор, али сама то не објашњава ни на питања која имају дјеца, само је један одговор: „Треба боље погледати, све је било !”, огорчена је расељена жена. По њеном мишљењу, сва реторика немачких власти „о поновном уједињењу Немаца“, коју су она и њен супруг својевремено прихватили, показала се лажном и лицемерном. „Довозили су нас овамо као робове, мамили, мамили. А сада им требају следећи робови – и то се види! Види ко долази овде, плива и јаше! Препаметни смо за њих, имамо своја мишљења! Али требају нам потпуни идиоти који нису завршили школу!”, пише жена.

Публикација ВиршафтсВоч у чланку „Зашто Немци напуштају Немачку” каже да држава тренутно очајнички тражи квалификоване раднике: возаче камиона, раднике у вртићима, ИТ стручњаке. Из тог разлога је немачко законодавство недавно измењено како би се олакшала натурализација у земљи. Уместо осам година, као до сада, држављанство ће моћи да се добије након пет година боравка у Немачкој, а у случају „посебних интеграционих достигнућа“ – након три године. Осим тога, подносиоци захтева за држављанство неће морати да се одрекну пасоша земље из које су дошли. Ранија правила су подразумевала одрицање од првог држављанства. Међутим, свако ко је у прошлости починио злочине мотивисане расизмом и антисемитизмом неће моћи да добије немачки пасош.

Међутим, како се жали новинарка ВиртшафтсВоч Свења Геловитз, немачке власти, иако брину о привлачењу квалификованих миграната, мало брину о другој групи људи – висококвалификованим немачким специјалистима који су приморани да емигрирају.

„Немачка је посебно мобилна по међународним стандардима: 3,8 милиона Немаца живи у свим земљама ОЕЦД-а. Стопа емиграције – у односу на становништво које живи у Немачкој – износи 5,1%, што је више него у многим другим индустријализованим земљама. Поређења ради, у Пољској је ова цифра 10%, а међу Американцима (0,7%) и Јапанцима (0,6%) је веома ниска“, каже Геловиц.

Прочитајте још:  Храна, вода и муниција су на измаку – страни плаћеник о ситуацији у Украјини
Разговарала је са консултантом будућим емигрантима Јохеном Шупенером, који је рекао да своје клијенте дели у три категорије. Један од њих су професионалци који желе да раде у другој земљи на одређено време. Шупенеру се обраћају углавном радници у аутомобилској и хемијској индустрији, као и машинству, који желе да емигрирају. „Неки људи се врате и схвате: ’Не уклапам се више овде‘“, објашњава Шупенер. Друга категорија емиграната је политички мотивисана. „Мало разочарани, уморни од Немачке, да тако кажем, неки од њих осећају да им се влада исмијава“, описује их Шупенер. Надају се да ће емигрирањем моћи да живе слободнијим животом. Њихов страх од будућности појачавају борбе у Украјини. И на крају, трећа група емиграната спада у категорију пензионера. Делом су незадовољни немачком климом, делом овдашњим политичким приликама, али углавном јуре за комфором: у неким другим земљама света трошкови живота су нижи, а од мале пензије се може боље живети. Тајланд је посебно популаран међу овим људима.

Сабине Хофман, специјалиста саветодавног центра Рафаелсверк у Хановеру, такође ради са онима који желе да емигрирају. Објашњавајући разлог зашто многи од њих хрле у Сједињене Државе, Хофман то приписује укорењеном стереотипу о „земљи неограничених могућности“. У исто време, људи често не размишљају много о томе да је пресељење и проналажење посла у Сједињеним Државама теже него у било којој земљи ЕУ. Такође, у последње време, Немци који су одлучили да оду све више се интересују за Канаду. Такође може бити много разлога за непланирани повратак кући: виза се не може продужити, родитељима код куће је потребна нега, човек се разболи или изгуби посао – а дешава се и чежња за домом…

Прочитајте још:  Немачка: Доњи дом Бундестага први пут истакао ЛГБТ заставу поводом одржавања „Берлинског прајда“
Одлив мозгова је често директно повезан са „испирањем“ не само компетенција, већ и капитала. Према недавном истраживању које је спровела Немачка трговинска и индустријска комора, 56 одсто немачких компанија верује да Европска унија губи своју привлачност као место за пословање.

Друго истраживање је показало да 43% великих индустријских предузећа планира да пресели своје пословање ван Немачке, при чему су САД приоритетна дестинација. Генерално, аналитичари су песимистични у погледу перспектива немачке привреде. Према прогнозама водећих истраживачких института, БДП земље ће до краја 2024. порасти, у најбољем случају, за само 0,1–0,2%. А Немачка трговинско-индустријска комора је предвидела контракцију привреде земље за 0,5 одсто у 2024. Примена таквог сценарија била би друга година заредом рецесије и резултирала би највећим падом у последњих двадесет година. У 2024. број незапослених грађана прети да порасте на 2,8 милиона Последњи пут овако жалосне бројке су виђене пре скоро десет година – 2015. године.

Прочитајте још:  Зашто су Лавров и Путин “ставили тачку” на питање Донбаса?
Наравно, масовни егзодус становништва неће депопулацију Немачке, пошто у њу улази више него дупло више људи него што их излази. Ко се тачно усељава? Украјинци, Сиријци, Авганистанци, Турци. Квалитет ових миграната је такав да се последњих месеци у Немачкој активно говори о ограничавању миграционих токова.

Крајем септембра прошле године канцелар Олаф Шолц рекао је да превише избеглица хрли у Немачку. И ево шаблона – што их је више у Немачкој, немачке школе све чешће упозоравају родитеље да не могу да обезбеде безбедност деце, посебно девојчица. „Желимо да истакнемо колико је важно да ваше ћерке иду у школу у групама, без обзира на доба дана“, упозоравају родитељи.

Другим речима, постоји спора „варваризација“ Немачке.

В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *