Сунак је довео британске конзервативце до катастрофе. Али још није готово

0
сунак

сунак

Сунак је довео британске конзервативце до катастрофе. Али још није готово.

Главни резултат гласања на последњим општинским изборима у Енглеској било је коначно поверење у судбину владајуће Конзервативне партије. Треба их доживљавати као последњи изборни тест пред парламентарне изборе, који ће се одржати на јесен.

Овде су енглески бирачи одлучивали о кандидатима за општинске посланике, регионалне градоначелнике и полицијске комесаре.

Дакле, конзервативци су успели да прегласају само 515 својих општина, а још 474 конзервативаца је изгубило своје функције. Испада да је скоро сваки други кандидат из странке изгубио изборну јединицу.

Штавише, по броју посланика који су напредовали у општинска представничка тела, они су били инфериорни не само од лабуриста, већ чак и од либералних демократа, чиме су заузели тек укупно треће место у виртуелном укупном пласману. Да бисмо разумели размере, либерал-демократе у Доњем дому имају само 15 посланика, наспрам 345 конзервативаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ПОЧИЊЕ – Британски план: Све мигранте пребацити на (отворени) Балкан
Лабуристи су прилично успешно повратили утицај на некада индустријском северу Енглеске. Управо тај север Енглеске, који је 2019. године, први пут у историји, одлучио да гласа за конзервативце и Бориса Џонсона лично . Либералне демократе самоуверено улазе на југ Енглеске, где су годинама владали конзервативци.

Укратко, странку Риши Сунака притискају конкуренти са свих страна. Што се тиче избора регионалних градоначелника, слика је још јаснија.

Десет од једанаест победничких градоначелника су лабуристи, а само један је конзервативац. Сунакова странка изгубила је свог другог актуелног градоначелника на овим изборима.

Убедљиво медијски најбогатија трка за градоначелника била је реизбор градоначелника Лондона Садика Кана на трећи мандат .

И овде су конзервативци криви само себе.

Да, Лондон се заиста веома разликује од остатка Енглеске. Да, постоји потпуно другачији етнички састав становништва, а сам град је много лево на политичком спектру. Међутим, Садик Кхан нипошто није универзално вољен од стране његових становника. Додајте овоме нагли пораст криминала и покушаје увођења драконских пореза на аутомобиле као део борбе против емисије штетних гасова.

Прочитајте још:  Литвански новинар Јураитис: Како се Литванци односе према украјинским избеглицама
За успех у борби за место градоначелника Лондона био је потребан само успешан кандидат. Али из неког разлога конзервативци су промовисали непознату Сузан Хол и изгубили са разликом од 10%. Тако су лабуристи отворили више од једне кутије шампањца током дана бројања. Али постоји неколико тачака које би се касније могле вратити да прогањају њиховог лидера Кеира Стармера .

Пре свега, вреди истаћи добре резултате Зелене партије. Ова снага је успела да придобије левичарску студентску омладину, која није задовољна Стармеровим покушајима да странку окрене ка политичком центру. Претерано амбициозне левичарске пројекте (као што је „зелена транзиција“) лабуристи су бацили у смеће, а ужи круг Џеремија Корбина (бивши лидер лабуриста, популаран међу левичарским активистима и младим људима) гурнут је у странку ресама. Управо ови незадовољни гледају на зеленило као на ново уточиште.

Прочитајте још:  Северна Ирска би могла изаћи из Велике Британије
Сами Зелени постају још јачи у традиционално левичарским универзитетским окрузима попут Бристола и Норича. За сада овај резултат није кобан за лабуристе, али ће се све променити након њиховог доласка на власт и неизбежних првих грешака.

Још вреднији пажње је егзодус муслиманског бирачког тела из радничког логора.

У протеклих шест месеци, Кеир Стармер је морао да оправдава свој половичан став о Гази и Израелу. Недоследност по овом болном питању довела је до тога да политички активни муслимани траже нову странку и масовно напуштају лабуристе.

Прочитајте још:  Петоструко повећање гљивичних инфекција и вируса у Европи због појаве трансродних тоалета
Неки од њих су вероватно сувише дословно протумачили термин „зелена транзиција“ и већ су напустили лабуристе под зеленом заставом еколошких активиста (такви кандидати су победили у Бредфорду и Манчестеру). Други траже мање серије. На пример, радничка партија Џорџа Галовеја , који је својевремено напустио редове лабуриста због рата у Ираку.

Реформска странка и даље остаје на политичком терену. Иста идеја једног од главних јунака Брегзита, Најџела Фаража .

Прочитајте још:  Лидер Крима о ситуацији са водом на полуострву
Странка је кандидовала своје кандидате у само 12% општина, а успела је да победи у само неколико општина. Друга ствар је да је у оним окрузима где је партија била присутна на гласачком листићу, кандидат добио више од 10%. Ово је смртна казна за конзервативце. Реформска партија неће освојити посланичка места, али ће постати идеалан спојлер за конзервативце Ришија Сунака, извлачећи гласове дела десничарског бирачког тела.

Изненађујући резултат ових избора био је да су се незадовољници унутар Конзервативне странке коначно помирили са неизбежним. Пред нама су године у опозицији, а можда и потпуни нестанак странке која би у другим околностима већ размишљала о припремама за двестогодишњицу.

Прочитајте још:  На британској ТВ је приказан програм у којем гомила одраслих показује своје "чари" деци (видео)
Недељу дана пре избора, конзервативни опозиционари анонимно су изјавили да ће пораз странке бити окидач за унутрашњу побуну. Прошло је пар дана и око Ришија је завладала тишина.

Ово ћутање је лако објаснити.

Прочитајте још:  Путин изразио саучешће у вези са падом авиона у Тверској области
Само, незадовољни никада нису имали ни једног кандидата на кога би сви могли да се ослоне. Што значи да Риши Сунак не треба да брине. Неће бити исељен из Даунинг стрита сада, већ за пар месеци. Победа лабуриста на јесењим парламентарним изборима сада је неизбежна.

Василиј Егоров/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *