Си Ђинпинг стигао у Београд.

Председник Кине Си Ђинпинг стигао је у званичну дводневну посету Београду, где му је домаћин председник Србије Александар Вучић. Авион кинеског председника, од границе су пратили српски ловци “миг-29”, На Аеродрому “Никола Тесла“ у његову част постројена Гарда Војске Србије.

Вучић Сију: Овом посетом учинили сте велику част Србији, која искрено воли Кину

Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром Вучић дочекао је вечерас на аеродрому “Никола Тесла” председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и његову супругу професорку Пенг и том приликом је поручио кинеском председнику да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.

“Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха”, написао је Вучић на својој Инстaграм страници buducnostsrbijeav.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је Сију поручио да Србија жели да искреним гостопримством узврати макар малим делом за сву подршку коју кинески председник несебично пружа Србији.

“Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку”, закључуо је Вучић.

Си: Челично пријатељство Кине и Србије пустило дубље корене у срцу два народа

Председник Народне Републике Кине Си Ђингпинг поручио је, по доласку у Београд, да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корене у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље.

“Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету”, истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Си је истакао да му је велико задовољство да дође у државну посету Републици Србији на срдачан позив председника Александра Вучића и, у име кинеске владе и народа, упутио срдачне поздраве и најбоље жеље пријатељској влади и народу Србије.

“Кина и Србија имају дубоко традиционално пријатељство. Наши билатерални односи издржали су тест променљивог међународног окружења и постали леп пример међудржавних односа. Од успостављања свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, билатерални односи су остварили историјске резултате.

Прочитајте још:  Лукашенко, упркос срамним санкцијама:Верујем да ће Србија остати поуздан партнер Белорусије на Балкану
Две земље везује чврсто политичко узајамно поверење и постигле су плодне резултате у висококвалитетној сарадњи “Појас и пут“, поручио је Си. Подсетио је да су се две земље договориле о свеобухватном међусобном изузећу од виза, отвориле директне летове и потписале споразум о слободној трговини, а да размена међу људима постаје све снажнија.

“Стојећи на новој историјској почетној тачки, Кина ће радити са Србијом како би заједно остала посвећена првобитној тежњи и заједно напредовала у отварању новог видика у сарадњи Кине и Србије са јачим замахом, већим обимом и вишим квалитетом”, навео је председник Кине.

Нагласио је да се радује што ће ову посету искористити као прилику за детаљну размену мишљења са председником Вучићем о билатералним односима и другим питањима од заједничког интереса, обновити пријатељство, планирати сарадњу, истражити развој и израдити нови план за развој билатералних односа. “Уверен сам да ће ова посета бити плодоносна и да ће отворити ново поглавље у односима Кине и Србије”, поручио је Си.

Заставе Кине и Србије на Кули Београд

Прочитајте још:  Српски софтвери и за САД и за Русију
У част посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији, лед осветљење на Кули Београд вечерас је у бојама српске и кинеске заставе.

Свечани дочек Си Ђинпинга, кинеског лидера поздравили Вучић и чланови Владе Србије

По изласку из авиона, кинеског лидера и његову супругу поздравили су председник Александар Вучић и чланови Владе Србије. Пре него што је Си напустио аеродром, одржан је кратак културно-уметнички програм.

У част кинеског председника КУД “Коло” извело је две нумере, “Играле се делије” и “Моравац”.

На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије.

Авион са кинеским председником слетео на београдски аеродром

Авион са кинеским председником Си Ђинпингом у пратњи “мигова 29” слетео је на Аеродром “Никола Тесла”.

Делегација Србије дочекује кинеског председника

Прочитајте још:  Kо су купци папрених ораница код Руме, Шида и Новог Пазара
Уз председника Александра Вучића и прву даму, кинеског председника Си Ђинпинга на црвеном тепиху дочекује делегација Србије коју чине премијер Милош Вучевић, председница Скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, некадашњи председник Томислав Николић са супругим, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом.

РТС/Синхуа

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *