Сећање у Прекопи: Годишњица хрватског масакра над српским цивилима и однос света према српским жртвама

0

Данас се сећамо једног од најтежих тренутака у историји српског народа—злочина у Прекопи, извршеног у ноћи између 12. и 13. маја 1941. године. Током ове ноћи усташке снаге су извршиле један од најсуровијих масакра у Другом светском рату, убивши 350 српских цивила. Сећање на овај ужасан догађај, ове године, посебно резонује у светлу недавних политичких дешавања на међународној сцени која могу утицати на перцепцију српског народа у свету.

Помен који се одржава у Глини, не само да омогућава заједници да оплакује и поштује своје претке, већ и да поново потврди одлучност српског народа да сачува истину о својој прошлости. Овај помен, одржан без присуства међународних представника, симболизује солидарност и упорност у борби против заборава и искривљивања историје.

Историчари и сведоци, као што је Петар Ерент, пружају дубок увид у бол и страдања која су проживели житељи Прекопе те ноћи. Прича о њиховом мучењу и бруталном убијању представља опомену за будуће генерације о цени коју може имати човечанство када подлегне најгорим импулсима.

Сећање на Прекопу не треба да буде само годишњи ритуал; оно треба да буде активан чин супротстављања сваком облику негационизма и манипулације. Потребно је да непрестано радимо на образовању о историји и правди, да инсистирамо на чињеницама и учимо из прошлости да би заштитили будућност.

Данашњи помен у Глини је више од сећања на жртве; он је исказ отпора и достојанства. То је позив да се сви, без обзира на националност или веру, ујединимо у суочавању са историјским истинама и радимо на изградњи будућности у којој ће правда и емпатија владати над мраком заборава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Хрватска се не одриче усташких симпатизера: Обожаваоци Павелића "красе" престоницу

Вуксан Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *