Најновија комедија у Врачару: Како су опозициони генијалци оборили сопствену изборну листу

0
листу

У невероватном заплету достојном најбоље епизоде “Мућки”, опозиционе странке су поново надмашиле саме себе, успевши да оборе сопствену изборну листу захваљујући закону који су саме тражиле да се измени. Да, драги читаоци, то није шала – то је српска политичка стварност.

Дакле, да резимирамо: Изборна комисија Градске општине Врачар управо је примила приговор на проглашење изборне листе „Бирамо Врачар – Милош Павловић“, због тога што су се неки кандидати на тој листи пријавили на територију општине након 3. јула 2023. године. У преводу, закон који су опозиционе странке тражиле да се промени, сада ради против њих.

Они који су желели да се истакну као хероји транспарентности и правде, сада су на тапету због сопствене непажње или, како би неки рекли, незнања. Да подсетимо, изменама Закона о бирачком списку, које су усвојене 10. маја, грађанима који су променили пребивалиште између 3. јула 2023. и 2. јуна 2024. није дозвољено да гласају на бирачком месту новог пребивалишта. Наши “стратези” из опозиције, изгледа, нису пажљиво прочитали сопствене предлоге закона.

На листи „Бирамо Врачар – Милош Павловић“ нашли су се кандидати који очигледно нису имали ни бирачко право, ни право да буду бирани у општини Врачар. Ако мислите да је ово врхунац апсурда, чекајте да чујете остатак приче.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анонимни подносилац приговора није могао да верује својој срећи. Са све доказима у рукама, предложио је изборној комисији да поништи проглашење изборне листе на основу “чињеничног стања и релевантне законске норме”. Као да му је закон сам пао у крило – закон који су управо ти кандидати тражили.

Прочитајте још:  ЕПС као цврчак из басне, Фискални савет каже – наплата катастрофалног пословања

Изборна комисија града Јагодине и општине Вождовац већ су одбациле сличне листе, што је изазвало буру на друштвеним мрежама. Посланик СНС-а, Владимир Ђукановић, није пропустио прилику да се наруга опозицији, подсећајући их да су сами тражили ове измене закона.

„Шта ћете да радите, господо, са чињеницом да вам се на многим листама које сте широм Србије предали налазе људи који су се у ту локалну самоуправу доселили пре мање од 11 месеци?“ написао је Ђукановић на платформи X. „Немојте да друге оптужујете ако вам буду падале листе, јер ви сте на промени закона инсистирали.“

Можда је ово лекција из које ће опозиционе странке научити нешто о пажљивом читању законских текстова пре него што их предложе. До тада, ми ћемо се смејати овој трагикомедији и чекати следећу епизоду политичког циркуса.

Јер, ако ништа друго, бар нам није досадно.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *