Како је један Нигер натерао друге западне колоније да му укину санкције без да их је иједном замолио!

1
африка

Нигер (Фото: Танјуг)

Лета Господњег 2023. у Нигеру је извршен војни пуч уз огромну подршку јавности. Уследиле су претње и санкције како од Француске, САД тако и од Нигерије и Ековаса.

Нигерија је одмах реаговала прекидом испоруке електричне енергије Нигеру и блокадом границе. Увели су све облике санкција према Нигеру које су могли, замрзли нигерски новац у иностраним банкама, Француска је престала да шаље милионе евра “помоћи”, онемогућено је снабдевање храном, лековима и горивом, новинар који је објавио планове војног напада на Нигер је елиминисан у Гани…

Сви ови нељудски напади на Нигер имали су за циљ да се на власт у тој земљи врати колонијални управник Базум под претњом војног напада уколико се тако не поступи.

Патолошки мрзитељи слободе, правде и принципа су широм света, па и у Србији, здушно навијали за сценарио у коме Нигер бива експресно прегажен НАТО и Ековас снагама.

Отприлике у том тренутку Нигер узвраћа ударац. Уводи санкције Нигерији и затвара свој ваздушни простор за саобраћај ка и из Нигерије најуривши авион председника Тинубуа при повратку из Француске где је ишао по мишљење. Тако су авио карте за грађане Нигера преко ноћи постале пет пута скупље. Нигер је напустио и Ековас заједно са Малијем и Буркином Фасо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нигерија је једва издржала осам месеци под санкцијама да би тихо, готово нечујно, решила да подигне све санкције које су увели Нигеру који их нити једном није замолио за то.

Кључне речи: деколонизација; реципроцитет; интегритет.

Заштитим Јадар и Рађевину

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како је један Нигер натерао друге западне колоније да му укину санкције без да их је иједном замолио!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *