Вучић цитирао Жукова због притиска Запада

0
Вучић

Вучић

Вучић цитирао Жукова због притиска Запада.

Председник Србије Александар Вучић је, у контексту очекиване резолуције о „геноциду у Сребреници“ на Генералној скупштини УН, цитирао маршала СССР Георгија Жукова о незахвалности Запада за ослобођење од фашизма.

Он је касно прексиноћ говорио на Радио-телевизији Србије. Према ријечима предсједника, резолуција која се припрема за разматрање 23. маја има три циља: укидање Републике Српске у Босни и Херцеговини (РС БиХ), ревизију пресуда о одговорности РС БиХ у сукобу 1992-1995. стварање могућности тужбе против Србије за накнаду ратне штете.

„Помирио сам се са својом политичком судбином. Како је рекао маршал Жуков, неки у Европи нам никада неће опростити што смо их ослободили. Ја нисам маршал Жуков, ја сам мали човек, изабрани председник мале, али слободољубиве земље“, рекао је Вучић и обећао да ће учинити све „да сачува част Србије“.

Прочитајте још:  Отворено писмо руске амбасаде у Србији уреднику Блица
Председник Србије говорио је 15. маја у представништву Россотрудничества – Руског центра за науку и културу (РЦСЦ) „Руски дом” у Београду говором „Ревизија историјских чињеница и отпор слободољубивих народа”, где је наговестио да ће за њега и његове потомке 9. мај увек бити Дан победе који ће славити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тамо је истакао да се Запад, гурањем резолуције о „геноциду у Сребреници” у Генералној скупштини УН, свети Србији за њену самосталну политику и неуспех западне политике у другим деловима света, преноси Столетие.ру.

Вучић планира да се од 19. маја до гласања 23. маја у Генералној скупштини УН бори у Њујорку „против моћне машинерије колективног Запада“, која најугроженије људе на Балкану жели да прогласи „геноцидним“. Председник Србије је напоменуо да ће то учинити упркос недостатку шанси за победу.

Ова резолуција, према руководству Србије и Републике Српске БиХ, проглашава Србе „геноцидним народом“ и поставља питање легитимитета постојања РС БиХ. Према нацрту резолуције, Генерална скупштина УН „одлучује да 11. јул одреди као Међународни дан комеморације и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године, који ће се обележавати сваке године“. У тексту се осуђује “негирање геноцида у Сребреници”.

Званични Београд и Бања Лука признају чињеницу погубљења мушке популације у јулу 1995. године на подручју Сребренице, али се категорички противе термину „геноцид“, чије усвајање од стране међународне заједнице повлачи непожељне политичке последице и изазива мржњу према српском народу. . У Републици Српској БиХ 2017. године чак је подигнут споменик сталном представнику Руске Федерације при УН Виталију Чуркину, под којим је 2015. године блокиран нацрт резолуције о Сребреници, којом се погубљења из 1995. године признају као геноцид. Савет безбедности УН.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *