Из говора сталног представника В.А.Небензије на састанку Генералне скупштине УН о разлозима за гласање о нацрту резолуције о Сребреници

0
албаније

Василије Небензја

Из говора сталног представника В.А.Небензије на састанку Генералне скупштине УН о разлозима за гласање о нацрту резолуције о Сребреници.

Прочитајте још:  Вучић поменуо земље које ће гласати против резолуције о Сребреници
Данас смо сведоци тужне странице у историји Генералне скупштине УН. Један број делегација предвођених Немачком одлучио је да злоупотреби овлашћења Генералне скупштине и, под плаштом резолуције о успостављању Дана сећања, усвоји политичку декларацију, чија је сврха, упркос изјавама иницијатора да се напротив, демонизује један од народа бивше Југославије, поткопава Дејтонски мировни споразум и Резолуцију 1031 Савета безбедности УН која га је одобрила.

Није изненађујуће да резолуција без консензуса не само да не позива на пуну имплементацију Дејтонског писма, већ га чак ни не помиње.

Прочитајте још:  Нетањахуов син британским дипломатама: „Ако Бог да, ускоро ћете бити истерани из Израела“
Аутори иницијативе су првобитно обманули чланове Скупштине. Прокламовали су да резолуција води помирењу и истовремено крили да јој недостаје главни елемент – сагласност свих народа и ентитета у земљи. Већ сама чињеница увођења нацрта и његове расправе довела је до повећања тензија у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште.

Иницијатори данашње одлуке делују смишљено, гурајући Босну и Херцеговину ка конфронтацији , без обзира на цијену коју је платила током грађанског рата 90-их година. А онда је страдало 100 хиљада људи и много је крвавих трагедија овог рата не само против Бошњака, него и Срба и Хрвата. Стиче се утисак да се то ради да се босански народи никада не помире.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове акције видимо као претњу миру и безбедности у земљи и региону у целини.Више пута смо чули да представљена резолуција само има за циљ да затвори јаз, потврди одлуке међународних судова и промовише дугорочно национално помирење.

Међутим, горка иронија је да је данашње гласање јасно показало колико је светска заједница подељена.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *