Хрватска пуста: Пола Хрвата напустило земљу и тренд се наставља…

0

Према последњим подацима Државног завода за статистику, Хрватска има 3.855.641 становника, а процењује се да Хрвата и њихових потомака у иностранству има више од 3,2 милиона.

Према писању хрватског портала “Индекс” иако се ради о континуитету исељавања које траје вековима, у неким периодима је било посебно интензивно. Најновији талас је, кажу, почео након избијања финансијске кризе 2008, а интензивиран је уласком Хрватске у ЕУ.

До тада је Хрватска чак имала позитиван миграцијски салдо, више људи се усељавало него исељавало, примарно због досељеника из БИХ.

Хрватска се тако по броју становника, пише портал, вратила на ниво из касних 40-их, а готово трећина становника су пензионери. Јасно је, кажу, да су примарно одлазили млади, који нису могли да пронађу запослење у Хрватској и које је разочаравала социо-економска ситуација.

На службеној страници Централног државног уреда за Хрвате изван Хрватске објављен је списак земаља и број Хрвата и њихових потомака који у њима живе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према том списку највише их је у САД 1,2 милиона, затим у Немачкој пола милиона, Аргентини и Аустралији по 250.000, колико их има и у Канади. У Чилеу живи 200.000 Хрвата, на Новом Зеланду 100.000, Аустрији 90.000, Швајцарској 80.000, Бразилу 70.000.

Ови подаци су, пише на страници Централног државног уреда, прикупљени на основу процена хрватских дипломатских мисија и конзуларних представништава, хрватских католичких мисија, као и пописа становништва у државама у којима бораве хрватски исељеници и њихови потомци.

Танјуг

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *