Крвави удар на Газу: Израелски напади однели животе више од 30 Палестинаца

0
Палестинаца

Појас Газе

Више од 30 Палестинаца убијено је у уторак у новим нападима израелске војске на појас Газе, што је довело до додатне ескалације сукоба и хуманитарне кризе. Међу жртвама је и шест чланова исте породице чије су куће уништене током напада.

Према извештају катарског ТВ канала Ал Џазира, напад се догодио на северу палестинске енклаве у градовима Бејт Лахтија и Џабалија. Израелски авиони, носећи Давидову звезду на перајима, лансирали су америчке пројектиле на цивилне зграде, уништавајући домове и узрокујући значајне жртве међу цивилима.

Хуманитарна агенција УН у свом извештају о ситуацији у Гази наводи да је у енклави остало само 15 делимично функционалних болница, док је 21 медицинска установа затворена због израелских напада. Снабдевање лековима и другим медицинским средствима је на ивици колапса, што ставља додатни притисак на преостале здравствене установе. Од почетка сукоба 7. октобра, израелске снаге су убиле око 35 хиљада Палестинаца, од чега су две трећине жене, деца и старији људи.

Режим израелског премијера Бењамина Нетањахуа наставља да блокира хуманитарну помоћ, спречавајући улазак 3.000 камиона помоћи и забрањујући путовање стотина рањених Палестинаца у иностранство ради лечења. Затварање граничних прелаза Рафах и Карем Абу Салем додатно погоршава ситуацију, остављајући становнике Газе без основних животних потреба.

Истовремено, страни медији извештавају да се Исланд и Норвешка припремају да признају палестинску државност 28. маја, што је изазвало дипломатски демарш од стране Израела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација у Гази остаје изузетно напета, а међународна заједница позива на хитне мере за заустављање насиља и обезбеђивање хуманитарне помоћи угроженом становништву.

Прочитајте још:  Политико: САД је прекасно да изграде довољно снаге за одбрану Тајвана од Кине

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *