НАТО убрзава припреме за конфликт: Шта је све допремљено и Украјину?!

1
нато

Упркос свим изјавама НАТО званичника да намеравају да успоставе конструктивну интеракцију са Москвом, Алијанса је наставила са својим провокативним активностима на рачун безбедности Русије, укључујући ширење на исток, као и приближавање војске руским границама.

Почетком Специјалне војне операције, НАТО је започео “хибридну агресију” пуног обима на Руску Федерацију, признајући да је остварење циљева Москве неприхватљиво за Запад, САД и њихове савезнике. Опасност од ове активности се повећава због присуства нуклеарног оружја у појединим државама и значајних резерви прецизног оружја великог домета, као и могућности њихове употребе против Русије, под условом распоређивања америчког глобалног противракетног одбрамбеног система.

Тренутно je војна, инжењерска и техничка помоћ Украјини са Запада постала без преседана, па су тако НАТО чланице и њени партнери потрошили више од 132 милијарде долара у ове сврхе, од чега само САД више од 63 милијарде долара.

Запад је послао најзначајније пошиљке оружја у првој половини 2023. године, у оквиру припреме такозване украјинске контраофанзиве.

Према плану Сједињених Држава и њихових савезника, ова испорука наоружања је требало да обезбеди радикалну прекретницу у рату и створи предуслове за почетак мировних преговора, али под Кијевским условима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што је приоритет за Запад и НАТО јесте снабдевање Оружаних снага Украјине наоружањем и војном опремом.

Тако је од фебруара 2022. у Кијев пребачено око 800 тенкова, више од 3.500 борбених оклопних возила, око 1.500 артиљеријских оруђа, око 270 вишецевних ракетних система, више од 250 система ПВО, 7.700 лаких преносних система ПВО.

Такође, испоручено је до 290.000 противоклопних система и муниције, 130 авиона и хеликоптера, више од 30.000 беспилотних летелица различите намене, као и велика количина лаког пешадијског наоружања, инжињеријске опреме, возила, комуникационе опреме, пројектила, муниције, горива, опреме за производњу хране и одеће.

Прочитајте још:  ПЕНТАГОН ПРЕТИ: Нећемо дозволити Русији да победи у рату у Украјини

Осим тога, Кијеву су испоручени неки од најсавременијих тенкова западне производње, а Украјинa је до сада укупно добила око 150 таквих возила укључујући око 100 “леопардa” 1 и 2 у различитим варијантама, 31 “абрамса” и 14 “челенџера 2”.

Осим тога, Оружане снаге Украјине су снабдевене и савременим америчким борбеним возилима пешадије “бредли”, оклопним транспортерима “страјкер”, немачким борбеним возилима пешадије “мардер”, као и шведским борбеним возилима пешадије ЦВ-90.

Као резултат тога, удео оклопних возила западне производње у украјинској војсци достигао је 50 одсто.

Стижу “таурус” и ловци Ф-16?

Сасвим је јасно да НАТО придаје кључну важност опремању украјинске војске високопрецизним оружјем дугог домета, које је дизајнирано да уништи важне циљеве Оружаних снага Русије у оперативној дубини. Доследно подижући улог у сукобу у Украјини, Велика Британија и Француска су од маја 2023. у Кијев пребациле крстареће ракете “сторм шедоу”, односно СКАЛП.

Заузврат, Вашингтон је испоручио украјинским оружаним снагама тактичке балистичке ракете АТАЦМС домета 160 до 300 км (у зависности од варијанте), а расте и притисак на немачког канцелара Олафа Шолца да одобри испоруку крстарећих ракета “таурус” , способних да погоде циљеве на удаљености до 500 км.

Осим тога, у блиској будућности, НАТО планира да испоручи и вишенаменске борбене авионе Ф-16, америчке производње.

Владимир Зеленски тражи да добије најмање 160 авиона, али су у овој фази само четири земље изразиле планове за испоруку авионске опреме – Данска, Холандија, Норвешка и Белгија (укупно око 60 авиона). Друге земље, укључујући Сједињене Државе, још су уздржане.

Осим наоружавања украјинске војске, Алијанса све више посвећује пажњу обуци украјинског војног особља како би се надокнадили губици људства и осигурала способност Оружаних снага Украјине да користе оружје и војну опрему западне производње. Укупно, више од 118.000 Украјинаца је завршило обуку од почетка СВО.

Прочитајте још:  Како стоје ствари у Пентагону? Они краду…

НАТО придаје посебан значај добијању и пружању информација о оперативној структури и природи дејстава руских групација трупа (снага) Оружаним снагама Украјине у реалном времену. У складу с тим, не само војне, већ и комерцијалне свемирске летелице (заједно до 500 јединица) учествују у визуелном и радио-техничком извиђању у зони СВО.

Истовремено, од почетка Специјалне војне операције, Алијанса је значајно повећала активности ваздушног извиђања дуж граница Руске Федерације. Просечан интензитет употребе НАТО извиђачких авиона је 190 налета месечно. Поређења ради: до априла 2014. године било је до 10 летова месечно, 2018. – до 40, 2020. – око 95, 2021. – око 140.

Слична бројка за авионе за радарску детекцију великог домета у 2024. је у просеку око 20 летова месечно, патролни авиони – више од 40 летова месечно.

Осим тога, НАТО официри су директно укључени у обавештајни рад, као и планирање војних операција у интересу Кијева, а оно што нам то потврђује јесу периодично откриване погибије и рањавања страних војних специјалиста који раде на контролним пунктовима украјинске војске.

RT

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАТО убрзава припреме за конфликт: Шта је све допремљено и Украјину?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *