Додик открио план за раздруживање са БиХ – шта то значи за Српску

0
Додик, раздруживање

Милорад Додик (FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да постоји правни основ за раздруживање Босне и Херцеговине, те да су Република Српска и Федерација БиХ стране потписнице анекса Дејтонског мировног споразума.

Реагујући на саопштење Делегације ЕУ у БиХ, у којем се наводи да “не постоји правни, чињенични или рационалан основ за позиве на ‘мирно раздруживање’ Босне и Херцеговине”, Додик је на друштвеној мрежи Икс изјавио да Делегација ЕУ износи “лажне тврдње”.

“Нико није очекивао да се Делегација Европске уније огласи саопштењем, али ако су се већ огласили, требало би да објасне да ли је оно што су муслимани урадили у складу са Уставом БиХ и зашто је њихов амбасадор, кршећи Устав, гласао за резолуцију без усаглашеног става Председништва БиХ. То је грубо кршење Устава БиХ”, истакао је Додик.

“Када кажу да не постоји правни основ за раздруживање, то није тачно. Правни основ постоји јер су Република Српска и Федерација БиХ стране потписнице анекса Дејтонског мировног споразума. Делегација ЕУ треба да престане са изношењем лажних тврдњи. С таквим ставовима могу да се носе с том својом европском перспективом”, додао је председник Републике Српске.

Додик је 23. маја изјавио да ће у наредних 30 дана Федерацији БиХ, као страни потписници Дејтонског споразума, бити предложен споразум о мирном раздруживању, јер српски народ више не може да живи у БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *