Виктор Орбан: Мађарска преиспитује чланство у НАТО-у али и останак у ЕУ!

2
орбан

Виктор Орбан (Attila Volgyi/XinHua)

Мађарски премијер Виктор Орбан изазвао је таласе на међународној сцени својом најновијом изјавом да Мађарска жели да “преиспита” своје чланство у НАТО-у.

Ова изјава долази у тренутку када се Европска унија суочава са бројним изазовима, укључујући растуће тензије са Русијом и контроверзне одлуке о коришћењу заплењеног руског новца за наоружавање Украјине.

Промена услова чланства у НАТО-у

Виктор Орбан је изјавио да Мађарска жели да промени услове свог чланства у НАТО-у и да одбија да учествује у било каквим акцијама или операцијама које имају за циљ подршку Украјини. Орбан је нагласио да је Русија “сто пута, можда хиљаду пута јача” и да неће напасти Запад, али да ће политика Европске уније и Сједињених Држава довести до учешћа Европе у рату.

Орбанова администрација се доследно противи употреби заплењеног руског новца за наоружавање Украјине, што додатно компликује односе са Бриселом. Овај став одражава Орбанову дугорочну политику одржавања блиских односа са Русијом и његовог противљења санкцијама које је ЕУ увела Москви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србија и Мађарска: Подршка Орбану

Председник Србије Александар Вучић подржао је Виктора Орбана, изјавивши да је војна машина “почела да се загрева” и да нема повратка. Вучић је упозорио на опасност од ширења сукоба и подржао Орбанову позицију као разумну међу “лудим европским функционерима”.

Мађарска је једна од ретких земаља чланица ЕУ која је гласала против резолуције о Сребреници.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Виктор Орбан: Мађарска преиспитује чланство у НАТО-у али и останак у ЕУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *