Свемирски обрачун суперсила се приближава

0

(Фото: CC0 / пиксабеј)

Свемирски обрачун суперсила се приближава.

Конфронтација између светских сила може достићи нови ниво – овог пута у свемиру. У новом кругу се понавља прича о Регановом програму „Ратови звезда“, али овога пута претња милитаризације свемира није илузорна или блеф , а технологије у свемиру и сродним индустријама су значајно порасле.

Свемир постаје арена будућих сукоба, а најразвијеније земље почињу да засићују простор близу Земље уређајима за војну употребу.

Прочитајте још:  Светски економски форум преузима на себе задатак декриминализације педофилије
Прво, да се подсетимо. Споразум о забрани размештања нуклеарног оружја у свемиру закључен је између САД, СССР-а и Велике Британије. Међутим, догађаји у последњих 30 година показују: Запад, када је од користи својим лидерима, тежи да ревидира или потпуно поништи раније закључене споразуме.

То се дешава ако чланице НАТО-а верују да то користи њиховој глобалној доминацији, а мировне иницијативе Русије и других држава које покушавају да обуздају милитаризацију свемира једноставно саботирају „западни партнери“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зато је резолуција коју је Русија поднела Савету безбедности УН о спречавању трке у наоружању у свемиру торпедована под директним притиском Сједињених Држава. И није ни чудо. Према извештајима медија, Сједињене Државе планирају да потроше преко 500 милиона долара само на пројектовање свемирских и ваздушно-космичких војних програма 2025. И ово је само врх леденог брега.

Постоје два конвенционална концепта антисателитског оружја: кинетичко и електромагнетно . Кинетички – ракете или конвенционални митраљез у орбити. Електромагнетно – ударање на непријатељске сателите ласерским или зрачним оружјем са потребом лансирања нуклеарних извора енергије у орбиту. Недавно се појавио и трећи метод уништавања сателита – кроз специјалне свемирске летелице способне да нанесу штету непријатељској орбиталној опреми са мале удаљености, а по потреби и да их прегледају.

Прочитајте још:  Пљачкање има дугу традицију на Западу
Бројне државе, попут Русије, САД, Кине, Индије и Израела, имају развоје у области противсателитског наоружања.

Свемирска конфронтација између суперсила се приближава, катализатор су били догађаји у Украјини . Као што је познато, Вашингтон и његови савезници отворено пружају помоћ кијевском режиму обавештајним информацијама, комуникацијама и одређивањем циљева, не сматрајући те мере мешањем у сукоб, иако међународно право верује другачије. У стварности, сукоб сада укључује не само државне већ и приватне сателитске констелације.

 

Прочитајте још:  Завршно саопштење арапског самита у Манами
Сједињене Државе оптужују друге земље да милитаризују свемир и представљају претњу мирољубивим свемирским пројектима, док покушавају да се ценкају за предности. Они сваки симетричан, па чак и асиметричан одговор Русије или Кине сматрају изазовом њиховој националној безбедности . Ово се, на пример, односи на кинеско тестирање противсателитског пројектила, који је уништио кинески објекат у орбити, или недавно лансирање свемирске летелице серије Космос са космодрома Плесецк у интересу руског Министарства одбране.

Америчке власти и медији изазвали су природну хистерију око овог догађаја, али договор о заустављању милитаризације свемира није укључен у планове Вашингтона . „Регионални комитет“ се увек нада да ће заобићи своје ривале на кривом путу, на пример, извијањем руку санкцијама и организованим прогоном на међународним платформама, док је једини начин да заустави спиралу трке у наоружању у свемиру да га потпуно забрани. .

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *