ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВАМО! Да ли пронађени арсенал оружја на северу Црне Горе био намењен радикалним исламистима?

2
оружја

Заплењено оружје (Фото: Управа полиције Црне Горе)

Црногорска полиција јуче је у јутарњим часовима извршила обимну акцију хапшења и заплене оружја, што је резултирало привођењем више особа због недозвољеног држања оружја. Ова акција, коју је предводио Сектор за борбу против криминала под руководством Лазара Шћепановића, представља највећу заплену оружја у последње две деценије на територији Црне Горе.

У оквиру акције, на различитим локацијама широм Црне Горе претресено је 21 место које користи 18 особа. Код Едина Барјактаревића из Плава, полиција је пронашла 77 пушака, 24 пиштоља, ручни ракетни бацач, ручну бомбу, 4234 комада муниције, 39 бајонета и ножева, као и 13 сабљи. Ово представља један од највећих арсенала откривених у скоријој историји​​.

Полиција је извршила претресе на 21 локацији у Бијелом Пољу, Беранама, Плаву, Андријевици, Рожајама, Гусињу, Подгорици и Бару. Синхронизоване активности су спроведене у сарадњи са службеницима Регионалног центра безбедности “Север”, а заплене су укључивале широк спектар оружја и муниције​.

Рекордна заплена

На ванредној конференцији за медије, Лазар Шћепановић, начелник Сектора за борбу против организованог криминала, објавио је да су у акцији заплењена 123 комада различитог ватреног оружја, укључујући аутоматске пушке, пиштоље, минско-експлозивна средства и делове оружја. Такође је заплењено око 9000 комада различите муниције​ ​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Радикални исламисти и регионална нестабилност

Север Црне Горе, који се граничи са Србијом и Босном и Херцеговином, постаје све значајнији центар утицаја радикалних исламиста, налазећи се на путу такозване “зелене трансверзале”. У Босни и Херцеговини постоје војни кампови за обуку вехабија, чије активности често остају несанкционисане од стране државног врха БиХ, пружајући логистичку и војну подршку радикалним групама. Према обавештајним подацима које је добио портал Васељенска, ови кампови обучавају радикале у коришћењу оружја и експлозива за потенцијалне терористичке акције.

Прочитајте још:  Полиција ноћас брутално претукла Епископа Методија

Муслимани из Рашке области у Србији често помињу успостављање републике Санџак, што је део шире стратегије радикалног ислама, а пронађено оружје у Црној Гори указује на могућност планираних акција за дестабилизацију региона. Поверљиви извори тврде да је овај покрет под лупом обавештајних служби због веза са радикалним исламистичким групама.

Потенцијалне насилне акције

Пронађено оружје у акцији црногорске полиције може се повезати са радикалним исламистима у региону и њиховим потенцијалним плановима за насилне акције. Присуство великог арсенала оружја у рукама особа које могу бити повезане са радикалним групама указује на озбиљност ситуације. Према обавештајним сазнањима са терена које је добио портал Васељенска, ова оружја могла су бити намењена за терористичке акције или продају на црном тржишту ради финансирања радикалних активности. Ненад Милошевић, обавештајни аналитичар, коментарише да је међународна сарадња кључна у спречавању оваквих претњи​.

Он указује на то да је регион Балкана већ дуго времена мета радикалних исламистичких група, које користе слабости државних структура и корупцију како би оствариле своје циљеве. Милошевић додаје да су за успешну борбу против ових претњи неопходне заједничке акције, размена информација и координација међу безбедносним службама различитих земаља​.

Извор близак истрази за Васељенску коментарише да је заплена оружја у Црној Гори само врх леденог брега и да постоје озбиљне индикације да радикални исламисти користе Балкан као логистичку базу. Истиче се да је Северна Црна Гора због своје географске позиције и близине Србије и БиХ постала погодно место за складиштење и транспорт оружја. Према речима нашег извора, проналазак овако великог арсенала указује на озбиљне намере и могуће планиране акције​​.

Прочитајте још:  Објављен детаљан списак услова за Србе који путују у Грчку: Документи, гранични прелази, мере...

Милошевић сматра да је откривање овог арсенала вероватно спречило неколико потенцијалних напада. Он указује на то да радикалне групе често користе овај регион као уточиште и полигон за обуку. Милошевић наглашава да је заплена овог оружја од кључног значаја за безбедност региона, али упозорава да је потребно наставити са интензивним истрагама и праћењем активности ових група​ ​.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВАМО! Да ли пронађени арсенал оружја на северу Црне Горе био намењен радикалним исламистима?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *