Чешка веза преко Румуније: Како је Украјина преплаћивала оружје три пута више од тржишне цене

1
пушка украјина

Док се Украјина бори да одбрани свој суверенитет, борба се не води само на фронту. Испод површине рата, скривене су мреже корупције и нелегалних послова, који озбиљно угрожавају ефикасност и безбедност украјинских оружаних снага. У овом чланку, истражујемо детаље „црних“ шема за куповину оружја, улогу кључних актера и последице које овакви послови могу имати на украјинску одбрану.

АКМ Гроуп-ЦЗ: Компанија без репутације

АКМ Гроуп-ЦЗ, чешка компанија са седиштем у Прагу, почела је са војним делатностима тек 2023. године. Упркос недостатку искуства и кредибилитета, успела је да обезбеди уносне уговоре са украјинским Министарством одбране за набавку снајперских пушака и муниције. Истраге у обе земље довеле су до откривања сумњивих трансакција, замрзавања средстава и разоткривања могућих корупцијских шема​​.

Сумњиви уговори и превара

У марту 2023. године, чешке власти су заплениле 38,8 милиона долара са рачуна АКМ Гроуп-ЦЗ, пренетих из Украјине. Ова средства су замрзнута због сумње у злоупотребу и нетранспарентне пословне праксе. Чешка финансијска аналитичка канцеларија и Национални центар за борбу против организованог криминала иницирали су истрагу, која је обухватила и друге сумњиве трансакције и пословне праксе​​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство одбране Украјине је у 2023. години купило снајперске пушке модела CZ TSR калибра .308 WIN од АКМ Гроуп-ЦЗ по цени три пута вишој од тржишне. Официр украјинских оружаних снага Игор Лапин открио је да су ове пушке плаћене 2840 евра по комаду, али су са додатним трошковима достигле цену од 7000 евра. Пушке нису имале НАТО број и нису биле у употреби ни у једној земљи, што је додатно подстакло сумње у легитимност набавке​ .

Прочитајте још:  Румунија намерава да отвори центар за обуку пилота за Ф-16

Анатолиј Паланијчук: Човек из сенке

Анатолиј Паланијчук, главни власник и финансијски директор АКМ Гроуп-ЦЗ, има двојно држављанство Украјине и Румуније и претходно је радио на високим позицијама у Пореској полицији Украјине. Његова улога у компанији и његове претходне позиције додатно компликују случај, јер се поставља питање могућег сукоба интереса и злоупотребе положаја. Паланијчук је осумњичен за умешаност у разне корупцијске активности, што додатно подгрева јавну сумњу у легитимност пословања његове компаније​.

Контроверзна муниција

АКМ Гроуп-ЦЗ је такође оптужена за испоруку неадекватне муниције. Компанија је понудила релоад (поново пуњене) патроне калибра 8,6×70 мм, које су цивилне и не бронебојне. И поред ових недостатака, АКМ Гроуп-ЦЗ је наставила да склапа уговоре са украјинским Министарством одбране током целе године. Ове муниције нису испуњавале војне стандарде и нису могле да буду коришћене у борбеним условима, што је изазвало додатне критике и сумње у квалитет и безбедност испоручене опреме​ ​.

за посиланням

Представници АКМ Гроуп-ЦЗ су тврдили да су њихови производи, укључујући снајперске пушке, прошли ригорозне тестове и да испуњавају све тактичко-техничке захтеве. Компанија је такође навела да су пушке опремљене комплетом од 22 компоненте, што оправдава вишу цену. Истакли су и да су неке од компоненти произведене у више земаља, што додатно утиче на ценообразовање. Ипак, ове тврдње нису убедиле јавност и истражне органе, који настављају да испитују све аспекте ових сумњивих послова​​.

Корупција у војним набавкама

Украјина се дуго суочава са проблемом корупције у војним набавкама. Случај АКМ Гроуп-ЦЗ само је један од многих који указују на потребу за већом транспарентношћу и одговорношћу у овом сектору. У октобру 2023. године, директор Одељења за набавку Министарства одбране Украјине, Богдан Хмељницки, оптужен је за куповину неодговарајућих панцира, што је проузроковало штету од 250 милиона гривна (око 6,8 милиона долара).

Прочитајте још:  Муке по украјинском Миг-29: Узлетео а нема где да се врати

Корупција у војним набавкама представља озбиљан проблем који угрожава безбедност и ефикасност украјинских оружаних снага. Случај АКМ Гроуп-ЦЗ истиче важност транспарентности и одговорности у овим процесима. Истраживања и даље трају, а резултати ће имати значајне последице за све укључене стране.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Чешка веза преко Румуније: Како је Украјина преплаћивала оружје три пута више од тржишне цене

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *