Преваранти користе предност нове криптовалуте Телеграм

0

Преваранти користе предност нове криптовалуте Телеграм.

Сајбер-криминалци су скренули пажњу на интересовање корисника за нову криптовалуту Нот, повезану са Телеграмом, рекли су за Известија стручњаци за безбедност информација. Током протекла два месеца у месинџеру се појавило неколико стотина порука везаних за понуду за куповину или продају. Регистровани су и специјални домени. Поред тога, нападачи нуде потенцијалним инвеститорима „попусте“ и „повољни понуде“ за куповину дигиталне имовине. А то је опасно јер такви „инвеститори“ могу изгубити новац, упозоравају стручњаци.

Нови стари трикови

Преваранти су почели да искориштавају интересовање корисника интернета за нову криптовалуту Нот, повезану са Телеграмом. Од почетка априла до средине маја у месинџеру се појавило неколико стотина понуда за куповину или продају новог алтцоина (такозваних огранака главног дигиталног средства), рекли су за Известија стручњаци за безбедност информација.

— Откривени су и домени који користе реч Нотцоин, који би потенцијално могли да се користе за пхисхинг. У априлу је регистрован 61 такав домен, а од почетка маја 67“, рекао је Дмитриј Кирјушкин, шеф БИ.ЗОНЕ Бранд Протецтион.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је за Известија рекао корисник популарног крипто форума, на једном од интернет портала пронашао је понуду да купи алтцоин са 50% попуста. Пребацио је новац на картицу наводног власника имовине, али га на крају није добио.

— Листинг Нот је привукао огромну пажњу корисника Телеграма, имајући у виду чињеницу да су власници другог дигиталног средства, Тон, могли да добију промоцију бесплатно. То су искористили и криминалци који су наводно понудили да добију новчић уз „попуст”. Потенцијална публика је огромна – од неколико стотина до неколико хиљада људи“, оценио је Игор Бедеров, шеф одељења за информационо-аналитичка истраживања у Т.Хунтер.

Прочитајте још:  Гатаре и видовњаци прешли на апликације - продаја магле најисплативија кад кажу кол‘ко даш

Дана 16. маја листирана је (ушла на берзу) Нот. То је огранак криптовалуте Тон, коју су креирали програмери Телеграма. Изграђен је на сличним технологијама. У време писања, стопа је 42 копејке по новчићу.

Дописник Известија је такође наишао на позив да се купи Нот ин Телеграм и линк ка сајтовима који су наводно повезани са криптовалутама. Сличне поруке су се појављивале на великим и малим каналима, а њихове ауторе су потписивала страна имена попут Ерика Мендеза.

Проклетство: како Русе пљачкају преко крипто берзи

Стручњаци су навели тренутне шеме преваре које укључују дигиталну имовину

„Овај линк садржи понуде за продају кованица и унос података о картици или новчанику за трансфер новца, или, на пример, понуду да их купите по ниској цени како бисте зарадили након што валута уђе у размену“, упозорио је Еликс Смирнов, водећи аналитичар случаја у ИнфоВоч Гроуп.

Сајт такође користи пхисхинг линк за прикупљање података о кориснику – одакле се повезује, преко којих уређаја, шта уноси у траку за претрагу и форме на сајту и тако даље. Ове информације се затим користе за циљане нападе на одређене власнике криптовалута, најчешће са веома великим износима, упозорио је стручњак.

„Такве приче су почеле да се појављују током успона биткоина, када су нападачи прелиминарно прикупљали информације и намерно ловили власнике великих новчаника. У случају Нота, вредност новчића је још увек нејасна, али као основа за будућност, такво прикупљање података је прилично вероватно, додао је Еликс Смирнов.

Преваранти редовно користе тренутни дневни ред у својим шемама, а листа НотКоин није била изузетак. Неколико десетина нежељених е-порука је снимљено на ову тему у последња 24 сата, приметио је Андреј Ковтун, шеф групе за заштиту од претњи е-поште у Касперски Лаб.

Прочитајте још:  Порука из Загреба: Сад није довољно да Срби само дођу на обележавање „Олује“

У таквим порукама се од прималаца тражи да што пре продају новчиће, док их бројач времена у писму подстиче да делују без оклевања, нагласио је специјалиста.

Зашто не привуче пажњу сајбер криминалаца

Преваре на тржишту криптовалута нису неуобичајене: потенцијалне „инвеститоре“ првенствено привлачи могућност да добију повећан профит у најкраћем могућем року, каже Олга Малиугина, директорка платформе за цровдлендинг Ниббле Инвест.

„Међутим, сада, теоретски, само 15% Руса је спремно да инвестира у криптовалуте. Подсетимо се да је пре годину дана ова цифра била већа од 25%. Правих власника је још мање – не више од 10 одсто економски активног становништва“, рекла је она.

Градитељи обмане: преваранти су почели да стварају пирамиде криптовалута

Потенцијалним жртвама се нуди да инвестирају у ТОН

Поверење Руса у овај инструмент у принципу опада, укључујући и због празнина у законодавству и повећаних ризика. Истовремено, ниво поверења у Телеграм је висок, и стога је потпуно очекивано да су инвеститори спремни да улажу у овај алтцоин. Из тог разлога су сајбер криминалци обратили пажњу на то, каже Олга Малиугина.

— Нуђење лаког новца и профитабилних инвестиција један је од најчешћих трикова преваранта. Криминалци такође воле да користе информативне програме да привуку пажњу, као што су вести о предстојећим издањима или почетку продаје нових производа или решења“, додао је Дмитриј Кирјушкин.

Корисници не треба да верују превише примамљивим понудама, посебно ако долазе из непроверених извора, а још више не треба да остављају своје личне податке и друге осетљиве информације на таквим сајтовима, закључио је стручњак.

ПОДСЕТИМО, ПОСЛЕДЊИХ ДАНА СЕ НА МНОГИМ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА ПОЈАВЉУЈУ ЛАЖНИ РУСКИ ПРОФИЛИ КОЈИ НУДЕ “ПОСАО”.

Прочитајте још:  Да ли је почела криптокатастрофа?

Васељенска/Известија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *