Александар Оџић: Сепаратизам на јаслама Србије

0
оџић

Александар Оџић

Александар Оџић, лидер Покрета Аутономија, већ више од две деценије се залаже за стварање Републике Војводине са Новим Садом као главним градом. Његове активности и изјаве често су изазивале контроверзе, посебно због отвореног заговарања сецесије северне Србије, што је у директној супротности са Уставом Републике Србије.

Оџић је током година постао симбол сепаратистичких тенденција, што је довело до оштрих критика и питања о његовим правим мотивима и изворима финансирања.

Оџићев политички програм усмерен је ка аутономији Војводине, са намером да се ова покрајина одвоји од Србије и формира сопствену републику. Његова визија Републике Војводине укључује економски и политички суверенитет, што је тема која дели јавно мњење. Присталице његове политике верују да би аутономија донела просперитет и ефикаснију управу, док противници сматрају да би то ослабило Србију и створило додатне политичке тензије.

Једна од најконтроверзнијих изјава Оџића била је 10. августа 2022. године, када је на свом Твитер профилу изјавио да је најбоља ствар приликом летовања на Јадрану у Хрватској та што нема четника и њиховог “српског света“ који тамо не сме да оде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова изјава изазвала је огорчење међу Србима, посебно у светлу колективног туговања над страдањима сопственог народа и највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата. Многи су то схватили као недостатак емпатије према српским жртвама и отворено исмејавање националних осећања.Оџићева изјава изазвала је низ коментара на друштвеним мрежама.

Један твитераш је одговорио: “Нови Сад је Српска Атина увек био и остаће”, док су други коментарисали да “усташе боли тробојка на Лиману”, алудирајући на то да Оџићеве изјаве подржавају анти-српске ставове. Такође су га оптужили да су он и њему слични “највећи борци за коришћење буџетских средстава Војводине”, што имплицира да користи средства из државног буџета за своје сепаратистичке активности.

Прочитајте још:  Путин и Такер: Русија није могла да не устане у одбрану Срба; САД разнеле Северни ток

Једно од кључних питања које се поставља јесте како Оџић финансира своје политичке активности. Постоје бројни наводи да се Оџић и његов покрет финансирају од стране страних спонзора који за циљ имају дестабилизацију Србије и подржавање сепаратистичких покрета. Иако конкретни докази о изворима финансирања нису јавно доступни, ове тврдње додатно подгревају сумње у његове праве мотиве.

Оџићево отворено заговарање сецесије директно је у супротности са Уставом Србије, који гарантује територијални интегритет и суверенитет државе. Његове активности стога представљају озбиљан изазов за националну безбедност. Поред политичких последица, његове изјаве и деловања додатно поларизују друштво и подстичу мржњу, што је у супротности са декларативним залагањем за мир и стабилност у региону.

Са предстојећим изборима, поставља се питање да ли ће Оџић успети да оствари значајнији политички утицај. Посебно је интригантно питање потенцијалних коалиција, будући да су многи виђенији аутономаши и сепаратисти већ у коалицији са Милошем Јовановићем. Да ли ће се Оџић удружити са Јовановићем у покушају да оствари своје политичке циљеве, остаје да се види.

У светлу оваквих дешавања, неопходно је размотрити увођење закона сличног америчком закону о регистрацији страних агената (ФАРА). Овај закон би омогућио транспарентност у погледу страних извора финансирања политичких активности и организација, те би помогао у заштити националне безбедности. Транспарентност и одговорност су кључни за очување демократских вредности и територијалног интегритета државе.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *