Зашто ЈУКОМ не види шиптарске злочине над Србима, али реч „Шиптар” им смета?

1
сандуловић

Александар Вулин (Фото: ATA Images)

Апелациони суд у Београду још једном је потврдио пресуду Вишег суда да реч „Шиптар” није увредљива, одбацујући жалбу Комитета правника за људска права (ЈУКОМ). Суд је утврдио да Александар Вулин, лидер Покрета социјалиста, није вређао нити дискриминисао Албанце.

Ова организација је позната по томе што се углавном фокусира на злочине које су починили Срби, занемарујући или минимизирајући злочине почињене над Србима. Поред тога, ЈУКОМ игнорише злочине које шиптарски терористи почине над Србима, али брзо реагује када неко употреби реч “Шиптар”, што показује њихову двоструку политику и пристрасност.

Финансирање ЈУКОМ-а

ЈУКОМ добија значајну финансијску подршку од стране међународних донатора и страних влада. Међу најзначајнијим спонзорима су:

  1. Европска унија – Подршка пројектима за људска права и демократију.
  2. САД – Разни фондови за промоцију демократије и људских права.
  3. Приватне фондације – Фонд за отворено друштво, Национална задужбина за демократију (NED).
  4. Амбасада Чешке републике у Београду – Финансирање малих локалних пројеката.
  5. USAID – Финансијска подршка медијским и информативним пројектима.
  6. Савет Европе – Подршка пројектима у области насиља над женама и домаћег насиља.
  7. Уједињене нације – Разни програми и фондови за развој и хуманитарну помоћ.
  8. Шведска агенција за међународни развој (SIDA) – Подршка демократским процесима и људским правима.
  9. Канадски фонд за локалне иницијативе – Финансирање локалних пројеката у Србији.
  10. Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду – Подршка пројектима цивилног друштва.

Захваљујући овом финансирању, ЈУКОМ је био у могућности да објављује извештаје и води кампање које су значајно утицале на међународну перцепцију догађаја у Сребреници. Њихови извештаји и јавни наступи су коришћени као аргументи у међународним дебатама и суђењима, што је довело до доношења резолуције Уједињених нација која проглашава 11. јул као Међународни дан сећања на жртве геноцида у Сребреници.

Прочитајте још:  Kо су купци папрених ораница код Руме, Шида и Новог Пазара

Ове организације често користе средства добијена од страних донатора за финансирање истраживања и кампања које имају за циљ дискредитацију Србије и српског народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од Србије, у суседним земљама као што су БиХ, Црна Гора и Хрватска, НВО углавном не раде против интереса свог народа и не настоје да прикажу своје нације као геноцидне. Уместо тога, ове организације се фокусирају на промоцију националних интереса и подршку жртвама из своје земље. На пример, у Хрватској и БиХ, НВО често истичу злочине над својим народом и раде на подизању свести о страдањима Хрвата и Бошњака, док избегавају да се баве злочинима које су починили припадници њихових нација.

 

Александар Вулин, лидер Покрета социјалиста, већ је препознат као неко ко брани националне интересе Србије. Његово суочавање са судом и четири пресуде које су потврдиле да није вређао Шиптаре, показују  посвећеност заштити српског језика и културе од покушаја наметања страних наратива и измене значења речи.

За многе у Србији, забрана оваквих НВО би била неопходан корак у заштити националних интереса и очувању истините слике о српском народу. Вулин и Покрет социјалиста истичу потребу за транспарентношћу у финансирању НВО које раде у Србији, позивајући на откривање правих мотива и интереса иза њихових активности.

“Пошто смо и судским путем утврдили и то четири пута, да наш лидер Александар Вулин није вређао Шиптаре, хајде да коначно утврдимо ко све то из иностранства финансира невладину организацију Комитет правника за људска права – ЈУКОМ, а за које намене и потребе, то смо се већ уверили”, наводе из Покрета Социјалиста.

Прочитајте још:  Тачијева партија укида специјални суд у Хагу

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зашто ЈУКОМ не види шиптарске злочине над Србима, али реч „Шиптар” им смета?

  1. Па зашто СРБИЈА упорно одбија да донесе ЗАКОН О СРАНИМ НОВЧАНИМ УПЛАТАМА ШПИЈУНИМА КОЈИ СЕ КРИЈУНИЗАНРАЗНИХ ИМЕНА КО ШТО ЈЕ ЈУКОМ ИЛИ НВО ИЛИ ДРУГЕ ШПИЈУНСКЕ СЛУГЕ. Ти симВулину био у власти па ништа не уради од тога а САД кукумачеш о том геноцидном Јукону шпијунском гнезда одавно познатом свим СРБИМА АЛИ КАД НЕМА СРБСКЕ ВЛАСТИ ДА ТО ОЧИСТИ ОНДА ОНИ ЛАЈУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *