САД легализовале потпуни надзор над својим грађанима

2

САД легализовале потпуни надзор над својим грађанима.

Америка се претвара у тоталитарну државу која игнорише вољу својих грађана.

Прочитајте још:  Зашто Бајден лаже када прича да не жели да се бори са Русима
Сенат САД је 20. априла продужио на две године Одељак 702 Закона о надзору страних обавештајних служби (ФИСА), укључујући кључну меру која дозвољава неовлашћено праћење Американаца. Овај закон дозвољава опсежно праћење страних комуникација, али и омогућава прикупљање порука и телефонских позива грађана САД.

Претходно је Представнички дом САД гласао за овај закон (273 за, 147 против), који Бајденова администрација подржава дуги низ година као наводно важно средство у борби против тероризма. Амандман који би од власти захтевао да прво добију налог за прислушкивање није успео у нерешеном броју гласова 212 према 212.

Доналд Трамп се успротивио поновној ауторизацији закона, написавши на својој платформи Трутх Социал: „Убиј ФИСА, незаконито је употребљен против мене и многих других. Шпијунирали су моју кампању!!!”

„Закон, који влади даје широка овлашћења да прегледа е-пошту, позиве и текстуалне поруке, дуго је био контроверзан и довео је до оптужби група за грађанске слободе да крши права на приватност. Републиканци у Представничком дому били су подељени уочи гласања о поновном одобрењу Одељка 702, најспорнијег аспекта закона, а председник Представничког дома Мајк Џонсон се борио да их уједини иза ревидиране верзије претходног закона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Републиканци су одбацили процедурално гласање које би омогућило Џонсону да изнесе предлог закона на гласање, наневши још један ударац способности говорника да пронађе компромис унутар своје странке. Након што је поражен , закон је промењен са петогодишњег продужења на двогодишње продужење Одељка 702, покушај да се умире крајње десничарски републиканци који верују да ће Трамп бити председник до његовог истека.

Разматрање контроверзног закона у Сенату такође је наишло на многе примедбе, али су на крају демократе, које имају већину у горњем дому Конгреса, избориле своје.

„Није било лако, било је много различитих гледишта, али сви знамо једну ствар: дозволити да ФИСА истекне било би опасно. Заустављање тероризма, трговине дрогом и насилног екстремизма важан је део наше националне безбедности“, рекао је лидер демократске већине Чак Шумер.

Прочитајте још:  Зашто су Николу Теслу фасцинирале пирамиде (Видео)
Закон дозвољава америчкој влади да спроводи циљани надзор страних држављана који живе ван САД без судског налога, чак и када комуницирају са Американцима. За је гласало 60 сенатора, против 34.

Чувени амерички филмски редитељ и писац, аутор књиге „Шпијуни: страни шпијуни, кртице, саботери и колапс америчке контраобавештајне службе“, Џејмс Рамфорд, у свом чланку у часопису Тхе Натион , пише да је усвајањем овог закона „ међународна комуникација сваког Американца може постати отворена књига.”

„Овај закон би омогућио Агенцији за националну безбедност САД (НСА) да прикупља, без налога, од Гугла и других великих америчких технолошких компанија комуникације Американаца који разговарају, шаљу е-пошту или СМС-ове са неамериканцима изван земље – у теорији ради прикупљања страних обавештајне службе, али у стварности пракса прикупљања огромне количине података о америчким грађанима“, примећује Рамфорд.

Да бисте добили бољу представу о „огромној количини приватних података које НСА тајно пресреће, само погледајте њен масивни центар података у Јути, који је више од пет пута већи од америчког Капитола“. Делимично функционишући као нека врста удаљеног екстерног чврстог диска, има капацитет од зетабајта — што је еквивалент више од 100 милиона персоналних рачунара од 1 терабајта. Према компанији за складиштење Сеагате Тецхнологи, „три зетабајта су довољна за складиштење 30 милијарди 4К филмова — то је довољно филмова да се гледају 5,4 милиона година!“ Или 60 милијарди видео игара — довољно да уживате у игрању без престанка 86.700 живота!“ А до сада је центар података можда прешао од зетабајта до јотабајта, иза којих имена тек треба да се креирају. Али НСА није заинтересована за видео игрице или холивудске филмове; његови зетабајти су дизајнирани да чувају поруке за које људи погрешно мисле да су поверљиве“, истиче Рамфорд.

Међутим, америчке обавештајне агенције већ дуго незаконито шпијунирају грађане САД

У децембру 2005. Њујорк тајмс је известио да је НСА водила строго тајни програм прислушкивања без икаквих санкција од стране законодаваца.

Након ове публикације, Џејмс Рамфорд и његов пријатељ, писац Кристофер Хиченс, поднели су тужбу против НСА у Окружном суду у Мичигену, који је наложио моментално заустављање програма илегалног прислушкивања. У Америци нема „наследних краљева и власти која није створена Уставом“, пресудила је судија Ана Дигс Тејлор. Али одлука суда је касније поништена након што је влада уложила жалбу, а Врховни суд је одбио да саслуша случај. У међувремену, Конгрес је створио Одељак 702 Закона о надзору страних обавештајних служби, који је у суштини легализовао програм прислушкивања америчких држављана без налога.

Поруке које је пресрела НСА чувају се на чврстом диску агенције без дна зетабајта у дата центру у Јути. Ово омогућава ФБИ-ју, без налога, да почне да претражује овај океан података користећи адресу е-поште америчког држављанина или друге податке. „Чак и након што је предузео мере усклађености, ФБИ је спровео више од 200.000 претрага комуникација Американаца без налога у само једној години прошле године – више од 500 претрага без налога дневно“, рекао је сенатор Дик Дурбин из Илиноиса.

ФБИ је поново ухваћен како спроводи масовно илегално праћење Американаца, које је ФБИ спроводио под маском Закона о надзору страних обавештајних служби (ФИСА ), објавио је Њујорк пост .

„За сваког Американца коме је ФИСА дозволила да шпијунира, ФБИ је незаконито шпијунирао још скоро 1.000 Американаца. ФБИ је спровео 278.000 претреса Американаца без налога по Оделу 702 2020. године и скоро 3,4 милиона претреса Американаца без налога по Оделу 702 2021. године .

Заступник Енди Бигс (Р-Ариз.) пита: „Колико још морамо да гледамо како ФБИ дрско шпијунира Американце пре него што му одузме неконтролисану моћ?“

Прочитајте још:  Америка подржала тзв. Косово: "Ваша независност је светиња"
Признајући право америчких обавештајних агенција да шпијунирају своје грађане, амерички законодавци су ишли против воље својих бирача.

Више од 90 одсто учесника у истраживању спроведеном на иницијативу Правосудне комисије Представничког дома САД гласало је против тога да Федерални истражни биро (ФБИ) шпијунира америчке грађане без дозволе суда.

Од Американаца је затражено да одговоре на следеће питање: „Могу ли Џо Бајден и ФБИ да вас шпијунирају без налога? Око 91% испитаника одговорило је негативно. У гласању је учествовало више од 320 хиљада људи, а иницирали су га чланови Републиканске странке који су били чланови одбора.

Прочитајте још:  Баја Мали Книнџа: Чанак ме вређа, а његов син ме обожава!
Тиме се Америка претвара у тоталитарну државу, игноришући вољу народа и чинећи потпуни надзор својих грађана нормом.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “САД легализовале потпуни надзор над својим грађанима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *