ОБНОВА ЦРКВЕ НА КАПИЈИ СТАРЕ СРБИЈЕ

0

Село Горњи Барбеш, у Заплању, познато у народу као „капија Старе Србије“, сложно је почело обнову једне од најстаријих цркава на простору Старе Србије.

Место окупљања и место добрих људи била порта храма Светог Георгија Великомученика Барбешког. Храм је првобитно саграђен 1873. године, на месту старог храма брвнаре, највећи покретачи обнове јесу управо и они најзаслужнији за ослобођење Срба од Османлија 1877-78. године, а родом из овог села.

На званичној фејсбук-страници заплањске парохије (са преко 15 000 пратилаца) кажу између осталог и следеће:

„Као некад биле су присутне генерације којим душа чезне за овим парчетом свете земље да својим трудом и љубављу приложе парче наде да ово место васкрсне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По благослову ЕУО-а и епископа нишког г-дина Арсенија отпочели смо радове на спољном уређењу храма. И не само да смо почели но ће овај тренд дружења као и рада око храма бити настављен на радост свих нас. Да нас св.Георгије окупи у љубави и сложи наша срца.

Прикључи се и ти, буди део наше породице, не стиди се, но радошћу покажимо да смо Христови.“

Уз то, обнавља се и у суседном селу унутрашњи део храма Светог Пророка Илије у селу Јагличје.

Оба села се налазе у општини Гаџин Хан, која је и центар Заплања, познатом по свом родољубљу, а цену тога платили су како током окупација, тако и у периоду после рата.

 

Пише за Васељенску: Горан Игић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *