Технологија и приватност: Како заштитити своје податке у дигиталном добу

0

(Фото: Илустрација Васељенска)

У дигиталном добу, приватност и заштита података постали су један од највећих изазова са којима се суочавају појединци и организације широм света. Развој технологије доноси бројне предности, али и потенцијалне ризике за нашу приватност. Како би заштитили своје податке у овом дигиталном окружењу, неопходно је предузети одређене кораке и усвојити најбоље праксе.

Приватност је основно људско право које омогућава заштиту наших личних информација од злоупотребе. У дигиталном добу, подаци о нашим онлајн активностима, комуникацијама, финансијским трансакцијама и другим аспектима живота могу бити прикупљени и коришћени без нашег знања или пристанка. Злоупотреба ових података може довести до крађе идентитета, финансијских губитака и других озбиљних последица.

Савети за заштиту приватности на интернету

1. Користите снажне и јединствене лозинке
Снажне лозинке су прва линија одбране у заштити ваших онлајн налога. Лозинке треба да буду дугачке и сложене, користећи комбинацију великих и малих слова, бројева и специјалних знакова. Избегавајте коришћење истих лозинки за више налога. За управљање лозинкама можете користити менаџере лозинки као што су LastPass, 1Password или Bitwarden, који вам омогућавају да безбедно чувате и генеришете лозинке.

2. Омогућите двофакторску аутентификацију (2FA)
Двофакторска аутентификација додаје додатни слој сигурности вашим налозима. Поред лозинке, потребно је унети и додатни код који се шаље на ваш мобилни телефон или генерише путем апликације као што је Google Authenticator. Овај додатни корак значајно отежава неовлашћени приступ вашим налозима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

3. Користите VPN
Виртуелна приватна мрежа (VPN) омогућава вам да шифрујете своју интернет везу и сакријете своју IP адресу. Ово је посебно корисно када користите јавне Wi-Fi мреже, јер спречава потенцијалне хакере да пресретну ваше податке. Популарне VPN услуге укључују ExpressVPN, NordVPN и CyberGhost.

Прочитајте још:  Македонија: Снег који се приликом загревања не топи већ деформише попут пластике (видео)

4. Будите опрезни са дељењем личних информација
Пажљиво размислите пре него што поделите личне информације на друштвеним мрежама или другим онлајн платформама. Информације као што су ваш датум рођења, адреса, телефонски број и финансијски подаци могу бити злоупотребљени. Подесите своје приватности на друштвеним мрежама тако да само одобрени контакти могу видети ваше објаве.

5. Редовно ажурирајте софтвер
Ажурирање софтвера и апликација помаже у заштити од сигурносних пропуста који могу бити искоришћени од стране хакера. Уверите се да су ваш оперативни систем, антивирусни софтвер и све апликације увек ажурирани на најновију верзију.

6. Будите опрезни са е-поштом и прилозима
Фишинг напади су један од најчешћих начина крађе података. Будите опрезни са е-поштом која изгледа сумњиво или тражи осетљиве информације. Никада не отварајте прилоге или линкове у е-поштама од непознатих пошиљалаца. Користите антивирусни софтвер који има уграђену заштиту од фишинга.

Едукација о сајбер безбедности и приватности је кључна за смањење ризика од злоупотребе података. Појединци, школе и организације треба да инвестирају у обуку и подизање свести о важности заштите података. Образовне кампање могу помоћи људима да разумеју претње и науче како да се заштите.

Приватност у дигиталном добу је изазов који захтева свесност и предузимање конкретних мера за заштиту личних података. Коришћење снажних лозинки, двофакторске аутентификације, VPN услуга, опрез при дељењу информација и редовно ажурирање софтвера су само неки од корака које можемо предузети. Уз одговарајућу едукацију и свест о сајбер безбедности, можемо се ефикасно заштитити и уживати у предностима које нам технологија пружа.

Теодора Николић / Васељенска

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *