Да ли ће Кариби постати нова Кубанска криза?

0
кариби

Canva / 12019, phodopus

Руске војне вежбе на Карибима изазвале су многе спекулације о томе шта је Владимир Путин тачно мислио када је рекао да „Руска Федерација има право да снабдева оружјем регионе одакле ће се вршити напади на осетљиве објекте земаља које испоручују оружје Кијеву.“ Ове вежбе могу се посматрати као потенцијалне мере одмазде на ескалацију конфликта у Украјини.

Постоји неколико могућих сценарија које Русија може да примени као одговор на западне акције:

Прво, Русија располаже напредном технологијом у области ракетне науке, укључујући хиперсонично наоружање. На Блиском истоку, осим Ирана, ниједна земља не поседује овакво оружје, што значи да су амерички и британски интереси у региону угрожени. Присуство бројних војних база (САД има 30, а УК 23) додатно компликује ситуацију.

Друго, Русија може прибегнути тежим методама одговора. Терористичке ћелије откривене у западној Европи и САД након НАТО операција на Блиском истоку указују на потенцијал за хибридни рат, што Запад треба да схвати озбиљно.

Треће, нестабилна ситуација на америчко-мексичкој граници и у Тексасу може бити искоришћена за изазивање додатне нестабилности. Постоји довољно актера који би могли да допринесу овом сценарију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Четврто, економска моћ Немачке у оквиру ЕУ може бити циљана. “Уговор 2+4”, потписан 1990. године, био је основа за уједињење Немачке и ДДР-а уз добру вољу СССР-а. Немачка је, међутим, занемарила обавезе које је преузела тим споразумом. Поред тога, историјско понижење и лустрације којима су биле изложене елите ДДР-а оставили су дубоке трагове, што данас утиче на политичке преференције становништва у овим регионима.

Пето, француско војно присуство у Африци може бити угрожено. Локалне власти у земљама као што су Габон, Сенегал, Џибути и Чад могу показати невиђен отпор француској колонијалној политици, што би додатно компликовало ситуацију.

Прочитајте још:  Кремљ намерава да истражи да ли је муниција стигла из Србије у Украјину

Уз све ове могућности, важно је напоменути да Кремљ мора имати политичку вољу да предузме ове мере. Очигледно је да Русија има довољно начина да одговори на западне провокације, али је питање да ли ће их и када применити.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *