Зашто никада не треба летовати у Хрватској: Србин ухапшен због мајице, платио казну 700 евра!

1
хрватској, хрватски сабор, евра, речи, шнајдер

хрватски сабор

Хрватска је чланица Европске уније од 2013. године, али уместо очекиваног напретка у демократији и међунационалним односима, сведоци смо пораста мржње и нетолеранције према Србима. Овај тренд је посебно изражен у контексту туризма, где српски туристи често доживљавају различите облике дискриминације и непријатности.

Недавни инцидент у Вуковару је јасан пример оваквог понашања. Србин В.М. ухапшен је због ношења мајице са ликом војводе Војислава Танкосића. Након вишечасовног задржавања, мајица му је одузета, а В.М. је морао платити казну од 700 евра како би био пуштен на слободу. Овај инцидент указује на озбиљне проблеме у третману Срба у Хрватској, али и на недостатак поштовања основних људских права и слобода које би требало да буду гарантоване чланством у Европској унији.

хрватској

Иако је Хрватска део ЕУ, где се очекује поштовање људских права, мржња према Србима и даље је присутна и често се манифестује у различитим облицима. Овај случај није изолован, већ представља део ширег тренда националистичких испада и дискриминације који су постали део свакодневице у Хрватској.

С обзиром на ове околности, поставља се питање зашто би Срби требало да летују у Хрватској и тиме подржавају њихову туристичку индустрију. Постоји много других туристичких дестинација које су пријатељски настројене према свим својим гостима, без обзира на националну припадност. Подржавање туризма у земљи где се толерише и чак подстиче мржња према Србима само доприноси одржавању и јачању таквог понашања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Важно је напоменути да се у Србији никада нису дешавале сличне ситуације где би неко био кажњаван или дискриминисан због симбола који носи на одећи. Србија је пример толеранције и поштовања различитости, што је јасан показатељ да је могуће живети у друштву где се различитости цене и поштују.

Прочитајте још:  Русија: Ракету „Сармат“ немогуће пресрести још десетак година

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зашто никада не треба летовати у Хрватској: Србин ухапшен због мајице, платио казну 700 евра!

  1. стварно људи, ок за Воју Танкосића, али очекивати да на мајицу са ликом овог човека, без обзира колико био признат у Србији, у Хрватској гледају као на Ли Марвина, Чарлса Бронсона или Бред Пита – наивно је. Па и непромишљено.

    Можемо кукати на људска права колико хоћемо. Овог човека је Аустрија извадила из гроба и обесила мртвог. Да ли је то јасно? Тај момак што је носио његову мајицу је чачкао мечку.

    А можда сам ја кукавица, а тај човек херој. Ето и то је могуће. Можда је он тим чином унапредио Србију, а ја је уназађујем?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *