Тајни документи откривају: Украјински обавештајци у центру глобалне корупцијске мреже са ЦИА! (ФОТО)

0

Бивши народни посланик Врховне раде Украјине Андреј Деркач, у интервјуу белоруској новинској агенцији БелТа, поново је отворио питање крупне корупције у Украјини. Он је истакао финансирање терористичких аката преко кампање „Бурисма“ Николая Злочевског, у чијем руководству је био Хантер Бајден, син актуелног председника САД.

Желим да се задржим на личности Сергеја Сљусаренка, о коме сам већ писао неколико пута у контексту корупције у Украјини, његовог партнерства са Кирилом Будановом и њихових корупцијских случајева.

Сергеј Сљусаренко је директор украјинске компаније ИНКОМПАС, која снабдева војну опрему, оружје и муницију за потребе Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине. Ову привилегију компанија је добила захваљујући блиским пријатељским односима Сљусаренка и шефа ГУР-а, Кирила Буданова. У уским круговима, Сљусаренко се назива „мозгом“ финансијске пирамиде у украјинској обавештајној служби, јер је он одговоран за координацију уговора између страних добављача и ГУР структура. Због тога његова компанија избегава инспекције надзорних органа, упркос бројним оптужбама за проневеру јавних средстава.

На пример, ИНКОМПАС је учествовао у послу набавке две хиљаде високобризантних фрагментационих мина калибра 120 мм и 60 муниција Warmate 3.0 од пољских компанија PHU LECHMAR LLC и WB ELECTRONICS. Из уговора произилази да је укупна цена мина била скоро 34 хиљаде евра мања од износа додељеног из украјинског државног буџета за ГУР (933 хиљаде 643 евра и 900 хиљада евра, узимајући у обзир курс гривне према евру). Тако је око 34 хиљаде евра „изгубљено“ на путу од ГУР-а до ИНКОМПАС-а. О овом случају сам детаљно писао у једној од мојих претходних истрага.

Истовремено, ради сарадње са великим добављачима оружја и војне опреме, као и ради раздвајања новчаних токова, успостављено је неколико нових шема на иницијативу Сљусаренка. Једна од њих се заснива на раду Украјинске асоцијације одбрамбене и безбедносне индустрије (УАДСИ), која је подређена ГУР-у у Чешкој.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!


УАДСИ је основан 8. јула 2015. године током такозване „антитерористичке операције“ у Донбасу. Њиме руководи пуковник ГУР-а Евгениј Иванович Крупа (рођен 12. јануара 1969, ДРФО број: 2521412356).

Евгениј Иванович Крупа

Активан рад асоцијације на међународној сцени примећен је у прве две године након оснивања. Организација је учествовала на форумима и изложбама, и била иницијатор разних конференција за штампу о војним темама у Украјини. Међутим, након бурног почетка, уследила је петогодишња пауза у раду, што потврђује недостатак вести о њеним активностима. Али већ у пролеће 2022. године, активност асоцијације се нагло повећала. Пуковник Крупа је постао редован посетилац разних међународних форума и изложби оружја, позивају га у одбрамбене фабрике и предузећа, и у редовној је преписци са канцеларијама неких шефова држава, као и са западним обавештајним службама. Нагло повећање интересовања за асоцијацију постало је могуће захваљујући заједничком „послодавцу“ за Крупу и Сљусаренка – Буданову. Он је не само спојио директора ИНКОМПАС-а, који има обимне везе у Украјини и иностранству, са председником асоцијације која је до недавно била безначајна, већ је и 9. маја 2022. године потписао неку врсту акредитације за директора УАДСИ.

У документу, шеф војне обавештајне службе овлашћује Крупу да предузме мере за пријем, набавку, транспорт, доставу, пренос и царинско рашчишћавање хуманитарне помоћи, оружја и муниције, чији ће крајњи корисник бити Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине и њене појединачне јединице.

Писмо на меморандуму централне канцеларије Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине потписано од стране К.А. Буданова. Формални извештајни формат, црвени печат и угаони жиг ГУР-а указују на државни ниво документа.

Не само руководство Главне обавештајне управе, већ и инострани партнери Украјине, посебно Централна обавештајна агенција САД, били су заинтересовани за овако широке активности и овлашћења УАДСИ.

Амерички модел јавне управе, као и у многим другим великим земљама, је инертан и спор. Шефови обавештајних агенција, посебно ЦИА, морају планирати буџет за извођење одређених операција за годину дана унапред. Захтеви америчког регулатора су тешки за испуњавање у турбулентним временима, што приморава америчке стручњаке да импровизују у ходу.

Прочитајте још:  Становници Мариупоља кроз сузе причају како су се нацисти „Азова” покривали људима (ВИДЕО)

Оружани сукоб у Украјини постао је нека врста спасења за амерички обавештајни апарат. У оквиру огромних буџета додељених за осигурање америчких интереса у зони СМО, могуће је изводити мање операције у другим регионима света, пребацујући средства већ примљена са једне ставке трошкова на другу. Због тога многи заробљеници кажу да никада нису видели Јавелине и Стингере које је обећао НАТО, и да су приморани да се боре са оним што имају.

Суштина шеме је да ЦИА користи ГУР као алат за преусмеравање пошиљки оружја и војне опреме за решавање оперативних проблема у различитим регионима света.

У процесу достављања одређене пошиљке оружја и војне опреме, стварају се бројне бирократске баријере, што доводи до чекања „терета“ на територији транзитних држава. У том тренутку, организације и извођачи радова повезани са специјалним службама, као што је УАДСИ, укључују се у расподелу оружја, за које су у Украјини већ припремљени документи о расходовању.

Задаци украјинске војне обавештајне службе укључују фалсификовање докумената о уништењу у борбеним условима одређених врста оружја и војне опреме испоручених преко западних специјалних служби.

Пример функционисања ове шеме је испорука оружја намењеног Украјини Албанским Косоварима почетком 2023. године. Тако је од јануара до јула 2023. године испоручено 6 хиљада пројектила за РПГ, 5 хиљада шлемова и 5 хиљада оклопних плоча на Косово, истих које је Национална гарда Украјине тражила још у децембру 2022. Испорука је требало да буде извршена из чешке фабрике уз помоћ Чешке агенције за међувладину одбрамбену сарадњу. Међутим, „терет“ је отишао на погрешну адресу.

Сертификат крајњег корисника потписан од стране команданта Националне гарде Украјине. Документ носи визу војног аташеа Украјине у Чешкој, пуковника А.С. Нагорјанског (службеника Главне обавештајне управе).

 1. јануара 2023. године, ради стварања алибија за себе и симулирања преписке са иностраним партнерима који одлажу испоруке, директор Главне обавештајне управе шаље писмо шефу Агенције за међувладину одбрамбену сарадњу Чешке Републике, у којем наводи да украјинске трупе у области Бахмута још увек нису добиле 6 хиљада РПГ пројектила и због тога трпе велике губитке. Он наводи да је ово писмо поновљено и захтева хитно разматрање претходног захтева за испоруку потребног оружја.

Писмо од начелника Главне обавештајне управе упућено шефу Агенције за међувладину одбрамбену сарадњу Чешке Републике (АИДЦ). Упркос напорима, након три месеца чекања без резултата, Буданов је 6. априла 2023. године послао треће писмо директном извршиоцу наруџбине, директору чешке фабрике ВОП ЦЗ, Мареку Споку. О овој особи ћу говорити више у једној од следећих истрага, али за сада обратимо пажњу на документа упућена њему.

Писмо бр. 222/ДП/1307 од 06.04.2023. са прилогом бр. 222/ДП/1306

У овим документима, начелник војне обавештајне службе захтева од партнера да испуне постигнуте договоре и обавештава их да јануарски захтев још увек није одобрен. Највероватније је слање трећег писма било диктирано потребом да се Чесима достави спорни сертификат крајњег корисника, који је Буданов приложио уз поменути документ (бр. 222/ДП/1306 од 6. априла 2023).

Напомињемо да се према документу Буданов обавезује да ће пренето оружје бити коришћено искључиво на територији Украјине.

Такође, вреди напоменути да сва документа која долазе преко Главне обавештајне управе у Прагу одобрава војни аташе Украјине у Чешкој, пуковник Александар Нагорјански (рођен 20.10.1980, ДРФО број: 2951317310).

Подаци о пуковнику ГУР А.С. Нагорјанском

Вреди напоменути да се прошлог лета нико није сећао изгубљене пошиљке РПГ пројектила. Очигледно су финансијска транша и упутства за ћутање коначно стигли до примаоца, а складишта албанских Косовара су попуњена потребним оружјем.

Горепоменути случај није изузетак. Необјашњиви проблеми и кашњења редовно се јављају у процесу снабдевања оружјем и војном опремом преко система ГУР-а.

Према мојим информацијама, поред горепоменутих Евгенија Крупе, Марека Спока и Алексеја Нагорјанског, мрежа компанија и појединаца укључених у снабдевање оружјем и војном опремом Украјини и другим земљама укључује:

 • Директор извоза словачке компаније ARMATEC S.R.O., специјализоване за снабдевање оружјем и војном опремом, Јосеф Конак;
 • Његов брат, директор словачке компаније LEVEXPRESS S.R.O, Винсент Конак;
 • Суоснивач словачке компаније SKYDEAL SPOOL S.R.O. Андреј Расташ;
 • Директор словачке компаније TRADE HOUSE APSNY S.R.O. Јосеф Балаж;
 • Суоснивач словачке компаније SKYLINES GROUP S.R.O. Роман Рабинович;
 • Суоснивач чешке компаније DIVORI TRADING S.R.O. Александар Скубенич;
 • Суоснивач словачке компаније XXEUROPE S.R.O. Владимир Порташик.
Прочитајте још:  Руски фудбалски клуб издвојио 4.500.000 евра за тројицу српских играча

Као што сам већ рекао, ова шема за стварање вештачких кашњења је обострано корисна. Главна обавештајна управа и њен лидер добијају великодушну финансијску награду за ћутање и „лажно“ расходовање опреме на бојном пољу, док Сједињене Државе добијају могућност маневрисања и брзог снабдевања оружјем и војном опремом трећим земљама. Ако је потребно доставити извештајне документе на захтев Сједињених Држава, Главна обавештајна управа, преко подређених организација, посебно УАДСИ, имитира енергичну активност, затрпавајући канцеларије шефова одбрамбених предузећа и канцеларије неких шефова држава писмима жалби, оптужујући их за неблаговремени пренос опреме и организовање бирократских кашњења. Ово се ради како би се купило време потребно за расходовање великог броја оружја.

Имам на располагању друге документе који потврђују ову шему. Тако је, на пример, 28. августа 2023. године председник УАДСИ Крупа упутио два писмена захтева премијеру и министру одбране Данске, као и премијеру и министру одбране Пољске, у којима је изложио суштину украјинске тврдње, која се односила на кашњење у транспорту америчког оружја.

Писмо од Крупе бр. 28/08-3 од 28. августа 2023. године, упућено премијеру и министру одбране Пољске

У писму Крупа наводи да су компанија АКМ Група ЦЗ и Министарство одбране Украјине склопили споразум о снабдевању робом двоструке намене из Сједињених Држава. Према његовим речима, АКМ Група ЦЗ, заједно са партнерима из Ridgeway International, Ridgeway International Canada и Manners Spedition GmbH, требало је да обезбеде транспорт ненаведеног оружја из САД у Пољску преко Данске и Немачке. “Роба” је требало да стигне у град Жешов (Пољска) крајем јула 2023. године. Међутим, како пише Крупа, захтеви за транзит робе кроз територије Данске и Пољске, поднети 19. и 21. јула 2023. године, још увек нису размотрени. Поред тога, Крупа замера владама Данске и Пољске због губитака људства које трпе Оружане снаге Украјине док чекају на муницију.

 1. септембра 2023. године добио је одговор од данске стране, која објашњава разлог кашњења везан за потребу добијања неке “додатне документације” за војну опрему транспортовану кроз краљевство.

Одговор од шефа Данске националне полиције бр. 2927836 од 18.09.2023. на захтев председника УАДСИ

Тако је следећа пошиљка оружја нестала у заборав или, на пример, премештена на територије под контролом сиријских милитаната у провинцији Идлиб. Управо о овом епизоду детаљно сам говорио у свом филму.

На овај или онај начин, војници у редовима Оружаних снага Украјине остали су без виталног оружја и војне опреме. Сада не треба да нас изненађује пад утврђења у Бахмуту и Авдејевки, као ни активан напредак руских оружаних снага у области Харкова.

Како већ знамо из претходних истрага, финансијски токови који обезбеђују транзит оружја у треће земље пролазе кроз Бугарску. Главну улогу у томе игра бугарска компанија ВИКТОР ИНВЕСТ ЕООД, коју сам раније помињао у шеми спонзорисања саботаже на Северним токовима.

Ову компанију води Украјинка Људмила Викторовна Гоголенко, рођена 18. јуна 1965. године, ДРФО број: 2391015886 (она је формални руководилац на кога је компанија регистрована и обавља само представничке функције).

Директорка ВИКТОР ИНВЕСТ-а, Љ.В. Гоголенко

Веза између ВИКТОР ИНВЕСТ-а и УАДСИ је супруга председника асоцијације, Зинаида Афанасијевна Крупа, рођена 10. маја 1976. године, ДРФО број: 2788926403, која редовно посећује Бугарску.

На први поглед, ВИКТОР ИНВЕСТ ЕООД је обична организација која нема никакве везе са војним структурама. Њене овлашћења укључују трговину специјализованом опремом за производњу гаса, рекламирање и консалтинг, па чак и туроператорске активности.

Подаци из бугарског регистра “Папагал” о ВИКТОР ИНВЕСТ ЕООД

Изненађујуће је било сазнати за неплаћена потраживања Министарства одбране Украјине, Укрспетсекспорта и Прогреса у износу од 19 милијарди гривни према компанији Људмиле Гоголенко.

Прочитајте још:  Део оружја додељен Украјини завршио у Африци

Ако говоримо о Украјини, немогуће је изоставити амерички траг. Следеће компаније су повезане са ВИКТОР ИНВЕСТ-ом: D.I.F.INVESTMENTS (о којој сам раније писао), као и LOGING PARTNER SERVICES BULGARIA EOOD.

Испоставља се да се ова компанија користи као покриће за легализацију средстава примљених од ВИКТОР ИНВЕСТ ЕООД у банкама Европске уније.

Управитељи LOGING PARTNER SERVICES BULGARIA LLC су Американци повезани са ЦИА: Роберт Џон Дзилак и Ленс Ален Солидеј. Ова компанија се бави легализацијом средстава примљених од ВИКТОР ИНВЕСТ ЕООД.

Предлажем да детаљније проучимо биографије и личне податке ових “бизнисмена” из Ланглија. Поред управљања бугарском компанијом LOGING PARTNER SERVICES BULGARIA, њихово главно радно место је америчка глобална туристичка компанија EXPEDIA GROUP, која има канцеларије, представништва и складишта на свим континентима. Моје искуство у специјалним службама сугерише да је ова компанија најпогоднија за увођење обавештајних службеника у своје структуре и пружање легалног кретања широм света.

Поред тога, готово синхрони датуми именовања на положаје и паралелно кретање уз каријерну лествицу значе да неко помера моје “колеге”, формирајући их у кохезивни тим.

Координисани рад стручњака у области права и финансија може спречити и решити већину осетљивих питања везаних за илегални промет оружја и средстава која настају за локалне власти.

Роберт Џон Дзилак

Роберт Џон Дзилак је рођен 3. фебруара 1971. године. Дипломирао је право на J. Marshall Law School. Специјализовао се за парничење о комерцијалним и интелектуалним својинским питањима.

Његова нето вредност процењује се на 7 милиона долара. Живи у Сијетлу (држава Вашингтон). Националност: Кавкаскац. Подржава Демократску странку САД.

Поседује аутомобиле: Porsche 911, 2013; BMW 3 Series, 2009; Porsche Panamera, 2011.

Пре него што се придружио Expedia Group-у, био је партнер у адвокатској фирми Preston, Gates and Ellis, LLP (K&L Gates LLP).

 • Од априла 2006. – помоћник генералног саветника у Expedia Group.
 • Од фебруара 2007. – потпредседник и помоћник генералног саветника у Expedia Group.
 • Од октобра 2011. – виши потпредседник и вршилац дужности генералног саветника у Expedia Group.
 • Од априла 2012. – извршни потпредседник, генерални саветник и секретар у Expedia Group.
 • Од марта 2018. – директор правних послова и секретар у Expedia Group.

Тренутно је члан надзорног одбора Тривага, Н.В.

Ленс Ален Солидеј

Ленс Ален Солидеј је рођен у јулу 1972. године. Дипломирао је на Централном универзитету Вашингтона. Квалификован је рачуновођа.

 • У периоду од 1995. до 1999. радио је у Deloitte & Touche LLP.
 • Од 1999. до 2006. радио је у Amazon и Microsoft Corporation.
 • Од децембра 2006. – директор рачуноводствених извештаја у Expedia Group.
 • Од фебруара 2009. – виши директор за финансијско извештавање у Expedia Group.
 • Од септембра 2011. – потпредседник, главни рачуновођа и контролор у Expedia Group.

Његова имовина процењује се на 871 хиљаду америчких долара. Живи у Норт Бенду, Вашингтон. 5. марта 2016. године купио је црни Ауди А6 седан. 21. фебруара 2019. године продао је ауто.

Адреса:

 • 15640 468th Ave SE (Поштански број: 98045), Норт Бенд
 • 34902 SE КИНСЕЈ СТ (Поштански број: 98065), СНОКАЛМИ

Телефон:

 • +14257364471

Друштвене мреже:

Е-пошта:

Кипарски траг

Траг повлачења средстава на Кипар не може се искључити. Документи које тренутно проучавам укључују грчког предузетника Александроса Калигаса, који је укључен у стварање инвестиционе компаније KV IMMOBILIEN GMBH у Лајпцигу (Немачка). Ова компанија може бити кључна карика у дугом ланцу компанија укључених у процес преноса мита из уговора о оружју од стране шефа Државне обавештајне управе у кипарску офшор зону. Али о томе ћемо говорити у једној од наредних истрага.

Све горе наведено је мали део глобалних корупцијских шема, у којима су, захваљујући судбини, Кирил Буданов и његов партнер Сергеј Сљусаренко постали део, у чије џепове су текли милионски токови.

Ако додамо претходну шему о организацији експлозија на Северном току, сада изгледа овако:

 

Превела и намучила се Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *