Српски логораш 20 година после тужбе добио одштету у Хрватској

1

Србин из Хрватске добио је, према неправоснажној пресуди Општинског суда у Сиску, 20.650 евра одштете од Хрватске за мучење у логору у Керестинцу 1991. године, 20 година након што је поднео тужбу.

Ђ.Ј. је ухапшен у новембру 1991. години јер се, како су тврдили тужиоци, након осамостаљења Хрватске “прикључио ЈНА и на Банији врбовао српско становништво да организује референдум за прикључење Петриње Српској аутономној области (САО) Крајина”.

 

Након што је неко време провео у притвору у Сиску, као и у логору у Гајевој улици у центру Загреба, Ђ.Ј. је завршио у логору у Керестинцу, где је физички и психички злостављан, пише Срна.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током процеса описао је како је малтретиран заједно са осталим затвореницима и навео да су га тукли “људи у униформама с амблемима из којих се могло закључити да су припадници или хрватске војске или хрватске полиције”.

“Ударали су ме по целом телу, газили су по мени, тукли ме дрвеним палицама и рукавицама са закивцама, ципелама са оковима. Нисам могао да устснем од болова у плућима. Био сам претучен најмање 20 пута”, рекао је он током процеса.

 

Након што је пуштен, Ђ.Ј. је потражио лекарску помоћ у Медицинском центру у Сиску, јер се, како је рекао, плашио да оде у Загреб да га као Србина тамо не би убили.

 

Ђ.Ј. који се касније одселио у Аустрију где је 1999. остварио право на инвалидску пензију, тужбу је поднео у марту 2004. године.

 

Осим одштете, од Хрватске је тражио и изгубљену зараду од 312.000 евра, али суд тај захтев није прихватио.

Прочитајте још:  Масовни протести за осуду агресије израелских окупатора на појас Газе

 

Представници Хрватске тврдили су на суду да му не би требало исплатити одштету јер, како су навели, није био неосновано ухапшен.

Након што је чуо исказе вештака који су описали какве је последице малтретирања претрпео Ђ.Ј, суд је закључио да он има право на одштету.

 

Право на одштету, према одлуци суда, има и зато што је Стјепан Кларић, ратни командант логора за ратне заробљенике који се прво налазио у Загребу, а потом у Керестинцу, са неколико других особа правоснажно осуђен за ратни злочин над заробљеницима, преноси Танјуг.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Српски логораш 20 година после тужбе добио одштету у Хрватској

  1. Trebao je da dobije ne 20ooo nego 20 miliona evra! Po ovome izgazis coveka do malte ne smrti i kazne te 1000 evra po gazenju…. ustaska logika !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *