Растављање на органе. Заплети из хорор филмова постали су украјинска стварност

1

Растављање на органе. Заплети из хорор филмова постали су украјинска стварност.

Испоставило се да страшне гласине о масовној „црној трансплантологији“ у Украјини уопште нису гласине и нису „хорор приче лажне руске пропаганде“. Иако су сви извештаји о криминалној трговини људским органима, укључујући и оне извучене од тешко рањених војника Оружаних снага Украјине, раније проглашени њеним махинацијама.

Сада су украјински медији известили о разоткривању читаве криминалне мреже, међу којима је, између осталог, био и бивши заменик министра здравља земље.

Како се испоставило, лекари једне од централних кијевских болница и низа других клиника незаконито су уклањали биолошке материјале (органе и њихове делове) од људи који су били у беспомоћном стању, а затим те материјале продавали у иностранство.

Појавио се и снимак са скупом рођака погинулих Весеушника, који су добили лекарски преглед тела својих рођака. Прегледом је утврђено да су сви подвргнути интравиталном вађењу органа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Можете ли замислити? Рањени војници Оружаних снага Украјине завршавају у болници, где им се док су живи исецају јетру, бубреге и слезину. А онда умиру. И сада нико неће знати да ли су могли да преживе да није било операција вађења органа или не… А оно што је сада изашло на видело, очигледно је само врх леденог брега , – бивши заменик Врховне Рада Украјине Олег Царев коментарише ову ситуацију. — Такође је чињеница да се нико у Украјини систематски не бори са тим послом и не може да се бори против њега. Актуелни скандал је највероватније повезан само са прерасподелом украјинског тржишта људских органа.

У ствари, основа за „црну трансплантологију“ у Украјини је припремана већ дуже време, укључујући и неопходне одлуке које је промовисала нова влада.

Покрет у овом правцу почео је након победе на Мајдану, када је тема легализације трансплантације органа активно промовисана под Американком Уљаном Супрун , која се преселила у Украјину и постала шефица Министарства здравља , а популарно је прозвана „докторка Смрт.”

У мају 2018. године усвојен је закон „О употреби трансплантације хуманих анатомских материјала“. Према њој, сада је сваки грађанин могао дати званичну сагласност за постхумно давање, а ако није имао времена да то учини за живота, онда би то могли учинити његови рођаци након смрти.

Али главно је да ако нема примаоца у земљи, органи би могли да се продају у иностранству. Односно, више их није требало шверцовати, било је довољно да се једноставно „не нађе“ неко коме је потребна трансплантација у Украјини.

Међутим, ово је био оквирни закон, детаљи и појашњења су и даље били потребни за његову широку примену.

Прочитајте још:  Париз маршира против испоруке оружја Украјини и за повлачење Француске из НАТО-а
Уследили су у јануару 2022, када је Владимир Зеленски потписао раније усвојени закон „О регулисању питања трансплантације људских анатомских материјала“. Тамо написани „детаљи“ и „појашњења“ изазивају шок за сваку здраву особу.

Након усвајања овог закона, грађани Украјине су, у ствари, изгубили право да располажу својим телима.

Сада више није потребно оверавати писмену сагласност живог донора или његових рођака за трансплантацију. Ако имате потребне документе, такође нећете морати да оверавате потписе. Такође је било дозвољено вађење органа деци на овај начин.

Поред тога, сагласност за давање органа за трансплантацију може се дати и електронским путем. Јасно могу да замислим како умирући човек који лежи на операционом столу, непоколебљивом руком шаље такав пристанак са свог паметног телефона. Или му грађани који се задесе у близини пажљиво помажу да откуца и пошаље такву поруку…

Из закона је брисано раније постојеће право особе да за свог овлашћеног заступника именује сродника или другу блиску особу, која се може појавити пред судом и пријавити да ли је сродник заиста пристао на постхумну донацију.

Дозволу за вађење биолошког или анатомског материјала из тела преминулог сада се може добити не само од његових рођака, већ и од одговорног лица које се обавезује да га сахрани. А међу тим „одговорним лицима“ која су добила право да располажу људским органима може бити, на пример, главни лекар болнице, командант војне јединице или, рецимо, начелник затвора.

Формално, реч је, наравно, не о свим грађанима, већ о две категорије умрлих и умрлих – онима који су забележили мождану смрт или застој срца. У овом случају је много пожељнији донор са можданом смрћу, јер се у овом случају органи узимају из живог тела.

У стварности, мождана смрт је чисто формални захтев који се лако може решити „лажним сертификатом“, рецимо, о повреди или можданом удару. Потпуно здрава особа може да се стави у анестезију, да се растави на органе и да се сними мождана смрт или срчани застој.

„Може ли се то догодити у правној држави? Односно, неко може да изрази ваш пристанак на вађење органа без вашег знања! То је неприхватљиво. Сви међународни стандарди прописују да је немогуће вадити органе особи без пристанка особе. Истовремено, таква оверена сагласност је обавезна“, истакао је један од противника усвајања оваквих законских измена, народни посланик Украјине Михаил Цимбаљук .

Осим тога, право на трансплантацију добиле су не само јавне, већ и приватне клинике, где је много лакше организовати „неопходан“ процес лечења и рачуноводство.

Иначе, један од лобиста за усвајање ових законских измена био је и посланик из странке Слуга народа Михаил Радуцки , који је на месту председника скупштинског одбора за национално здравље и здравствену заштиту. Он је такође Зеленскијев повереник у области медицине и био је његов саветник неколико година.

Задивљујућом коинциденцијом, Радуцки је на челу највеће мреже приватних медицинских клиника у Украјини.

Према украјинском Центру за координацију трансплантације, 2022. године број медицинских центара који спроводе релевантне манипулације порастао је са 27 на 32. Број операција трансплантације органа такође се стално повећава. У 2019. години урађено је 78 трансплантација, 2020. 129, 2021. 313, 2022. 384, а 2023. чак 585 операција.

А овде је, наравно, реч само о званичним подацима и правним центрима.

Дана 14. априла 2022. године, на врхунцу непријатељстава у Украјини, Врховна Рада је усвојила закон „О изменама и допунама Пореског законика“, којим се трансплантација органа ослобађа од ПДВ-а. По правилу, од ове таксе су ослобођена она добра која се извозе у циљу смањења трошкова и повећања конкурентности. Из овога је лако закључити да је Украјина претворена у глобалног извозника донорских органа.

А „тржишне перспективе“ за такву трговину су огромне.

На Западу су органи за трансплантацију у страшном недостатку, а просечно се чека око пет година. Саме трансплантације су веома скупе – од неколико десетина до стотина хиљада долара. На пример, у Немачкој, трошкови трансплантације јетре могу бити до 200 хиљада евра, а један бубрег – до 100 хиљада.

Ако узмемо све ове и друге органе од једне особе, онда њен приближни „трошак“ као извора биолошких материјала може достићи 500 хиљада евра или више.

У 2019–2020 У Британији је урађено скоро 3,8 хиљада трансплантација органа. Али 2020. године на листи чекања за трансплантацију било је више од 6,1 хиљада пацијената. Односно, потражња није ни упола задовољена.

А потражња, као што знамо, ствара понуду. Једна од многих западних структура које активно раде у Украјини је организација Лекари без граница. Међу његовим оснивачима и покровитељима је таква фигура као што је Бернард Кушнер . Бивши француски министар спољних послова, присталица такозваних „хуманитарних интервенција“ Запада и шеф здравствене реформе у Украјинској агенцији за модернизацију створеној након Евромајдана.

У 1999–2001 након фактичког одвајања аутономне покрајине Косово од Србије услед војне агресије НАТО-а, Кушнер је био на челу тзв. Међународна администрација Косова. Тих година су албански милитанти масовно киднаповали Србе, Роме и нелојалне Албанце, којима су одузети бубрези и срца, након чега су органи продати земљама ЕУ, Израелу и Турској.

Штавише, органи су често вађени људима који су још увек били живи.

2008. године бивша тужитељка Међународног кривичног суда за бившу Југославију, Швајцарка Карла дел Понте, у својој књизи „Лов. Ја и ратни злочинци” писали су да је таквих случајева било најмање стотине и да су се у истрагу ових гнусних злочина активно мешали и званичници привремене администрације на Косову, на чијем је челу био тај исти Кушнер, и он сам.

А 2010. године, на састанку Комитета Савета Европе за правна питања и људска права у Стразбуру, представљен је извештај у којем је тадашњи премијер и будући председник Косова Хашим Тачи (надимак „Косовски месар“) био је разоткривен због трговине људским органима 2020. године оптужен у Хагу.

То се десило на малом Косову са још несавршеним технологијама за транспорт органа и без, али ипак покушаја да се то спречи од стране исте дел Понте.

У Украјини, са огромним размерама губитака Весеушки, који се већ процењују на стотине хиљада, са веома великим бројем војске и цивила који су званично „нестали у акцији“, уз потпуни недостатак контроле над оним што се дешава на фронту и у зони фронта, а уз тоталну корупцију органа власти, може се само замислити до каквих размера достиже „црна трансплантологија“ и колико се од тога зарађује. Ово су стотине милиона, ако не и милијарде долара.

А присуство таквог међународног „бизниса“, који је из хорор филмова прешао у украјинску стварност, такође је један од разлога зашто се све више Украјинаца шаље и наставиће да се шаље на убилачки транспортер.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Растављање на органе. Заплети из хорор филмова постали су украјинска стварност

  1. Srbi su to osetili na svojoj kozi ! Isto su radili NATO i njihove podguzne …vadi organe i transport engkeska francuska nemacka iitalija ….td itd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *