Како је пакт Русије и Северне Кореје задао тежак ударац америчком плану „ОПЛАН 5015“ и зашто је побеснела Јужна Кореја?!

0
русије

Амерички носач авиона „Роналд Реган“.

Амбасадор Русије у Републици Кореји позван је у Министарство спољних послова ове земље, где је добио снажан протест због закључења свеобухватног споразума о стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје. Русија је овим потезом, чини се, ставила тачку на амерички војни план „ОПЛАН 5015“ и изазвала лавину реакција.

Јужнокорејци, зашто сте тако љути? Какво право имате да се мешате у односе две суверене државе? Подсећам да је од 1953. године на снази „Споразум о међусобној одбрани“ између Сједињених Држава и Јужне Кореје, који обавезује обе стране на пружање оружане помоћи у случају напада у Тихом океану. У Јужној Кореји су стациониране велике америчке војне базе, а закључен је низ војних споразума између ове две земље, укључујући и свемирску сарадњу, као и стратегију „проширеног одвраћања“ ДНРК. Сједињене Државе су спремне да употребе свако оружје, укључујући и нуклеарно, против Северне Кореје.

Да ли ми захтевамо да се ти споразуми крше? Не. Зато се не мешајте у наше односе са Северном Корејом. Уверен сам да ће Министарство спољних послова Русије саопштити сличан одговор нашим дипломатама.

Америчке реакције тек се очекују, али западни медији већ пишу да је америчком војном плану против Северне Кореје дошао крај.

Амерички носач авиона „Роналд Реган“ чини се да више нема ту моћ. Блумберг овако описује план:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током Трампове администрације разматрана је опција напада „крвавим носом“ на Северну Кореју, која је била осмишљена да погоди једну или две кључне мете и подсети Кима да његова застарела војска није дорасла америчкој моћи.
Ово је, очигледно, део тајног плана „ОПЛАН 5015“, чији су делови процурили у медије. Према америчким публикацијама, ова стратегија је подразумевала неколико удара на најважније циљеве у Северној Кореји, укључујући покушај елиминисања руководства. Након тога, америчке специјалне снаге би се искрцале на север Корејског полуострва (помиње се смешна бројка од 15.000 војника). Делујући уз подршку поморске авијације са носача авиона и јужнокорејске војске, специјалци би требало да спроведу задатке са циљем промене руководства и политичког система у Северној Кореји.

Прочитајте још:  Делегација ЦИК-а Русије посматраће референдуме у Донбасу

Бројне маневре и вежбе Сједињених Држава и Јужне Кореје које су се одвијале у Јапанском мору код обале Северне Кореје имале су за циљ да изоштре извршење свих детаља овог плана.

Сада америчка штампа верује да овај план пада у заборав. Ако би покушали да га спроведу, САД би се суочиле са Русијом, што би довело до великог рата са непредвидивим последицама за цео свет.

Драги читаоци, по мом мишљењу, план „ОПЛАН 5015” је од почетка био неозбиљан. Развијен још 2015. године, у време када САД још нису искусиле горчину војног неуспеха у Авганистану. Севернокорејци би пружили жесток отпор на својој територији, попут Вијетнамаца и талибана (терористичка организација забрањена у Русији). Уз озбиљно наоружање које поседују, америчка авантура би се вероватно завршила неуспехом. Сада нема никакве шансе. Зато су Американци и Јужнокорејци бесни.

Антон Дуедев / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *