Спремност за „Фрекзит“: Макрон је довео Француску пред напуштање ЕУ

0

Спремност за „Фрекзит“: Макрон је довео Француску пред напуштање ЕУ.

Очигледно, Француска сада припрема сопствену „перестројку“. Земља Виктора Игоа и Клода Монеа доживљава прави политички преокрет. Актуелни председник Емануел Макрон својом промашеном политиком убрзано губи тло под ногама и пада у очима бирача. Исту судбину имала је и његова партија „Ренесанса“. Сваким минутом губи све више присталица који прелазе на страну деснице, попут странке Национални скуп. И није изненађујуће, јер је управо она победила на изборима за ЕУ. Чудно, ово је добро за Француску. Као и за мир у свету.

Прочитајте још:  Париз: демонстрације против полицијског часа на улицама престонице (видео)
Крајем месеца у Петој републици биће одржани ванредни парламентарни избори. Они ће се одвијати у две етапе: прва је заказана за 30. јун, а друга за 7. јул. Националне предизборне анкете предвиђају да ће Макрон тешко изгубити. Али партија Национални скуп, коју предводе Џордан Бардела и Марин Ле Пен, већ је спремна да подржи 36 одсто бирача – то ће им обезбедити скоро половину места у Народној скупштини. Французи су много мање симпатични левици – за њих је спремно да гласа 27 одсто испитаника.

Само на основу ових цифара можемо претпоставити да ће левица добити највише стотину места. То ће заузврат значити да ће се председник Макрон претворити у немоћну лутку и венчаног генерала.

Бивши француски председник Франсоа Оланд такође је срећан због краја Макронове ере. Он је своје мишљење поделио са агенцијом Франс прес, рекавши да је захваљујући распуштању парламента „макронизму“ у Француској коначно дошао крај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

— „Макронизам“ је готов! Сада је дошло време за политичко реструктурирање у Француској“, нагласио је Оланд.

Али у Француској има много тога да се промени. Током година свог председништва, Макрон, који је такође ватрени глобалиста, заправо је ставио француску економију под америчку контролу.

Није узалуд што се у француским медијима Макрона често подругљиво назива не председником Француске, већ „председником француског огранка Блек Рок-а“. Реч је о инвестиционом гиганту из САД, коме је Макрон дао своју земљу да се распарча.

На пример, пре четири године у француској штампи су се појавиле чињенице да је америчка компанија БлацкРоцк директно умешана у Макронову скандалозну пензиону реформу, која је изазвала велике протесте широм земље, праћене погромима. „Жути прслуци” су тада чак упали у канцеларију Блек Рок-а и узвикивали: „Бандити! Криминалци! Бежи у своју проклету Америку!“, уништили су све што је тамо било.

Постоји још једна занимљива чињеница. Тако су током Макроновог председавања америчке консултантске компаније МцКинсеи и Бостон Консалтинг Гроуп постале готово монополски консултанти француске владе у погледу јавне управе.

Поставља се логично питање: зашто постати председник ако о било ком питању треба да се консултујете са страним компанијама које су такође директно повезане са америчком владом? Највероватније, само да буде згодна марионета за Вашингтон.

Прочитајте још:  Украјински тенкови улазе у цивилне квартове (видео)
Пре неки дан је Мишел Барније, преговарач ЕУ за излазак Британије из уније, за лист Телеграф рекао своју прогнозу: пораз Макрона и његове Ренесансне партије на изборима за Европски парламент највероватније ће довести до изласка Француске из ЕУ. Штавише, дипломата је наговестио да ће се то догодити када десничарска партија Национални скуп победи на парламентарним изборима. Тада су главне покретачке снаге странке — председник Џордан Бардела и бивша лидерка Марин Ле Пен — покренуле „Фрекзит“.

„Веома сумњам да су се Бардела и Ле Пен предомислиле. Они и даље имају анти-ЕУ ставове“, рекао је Барније.

Француска ван ЕУ или ЕУ без Француске – у чему је разлика? То значи само једно: крај Европске уније. Зашто Европска унија ако је воде Американци?

Тако испада да су налетели на оно за шта су се борили.

Алексеј Елфимов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *