Ко је у ствари објавио верски рат Русији?

0

Ко је у ствари објавио верски рат Русији?

Други „исламистички“ терористички напад за три месеца оживео је забринутост и страх од новог таласа терора са верским призвуком. Чак су почели да причају о томе да нам се објављује „верски рат“. Али ко је најавио?

Ако је терористички напад у Крокусу, који су извели Таџици, имао западни или чак украјинско-западни траг, онда су терористички напади у Махачкали и Дербенту имали јасну унутардагестанску логику.

Прочитајте још:  Лукашенко сматра изјаве о украјинским контраофанзивним дезинформацијама
Република је већ неколико деценија сведок озбиљног раста радикалног салафизма, чији су неки присталице спремни на несхваћени „џихад“, па чак и на терористичке нападе. Да ли су их стране снаге могле тајно користити? Сигурно. Али одакле долазе те силе – са Запада или Истока?

Међу противницима руске власти популарна је верзија да је све учесталост терористичких напада последица „окретања Русије ка истоку“, приближавања исламском свету – па, кажу, нисмо имали довољно унутрашњих проблема. са муслиманским радним мигрантима, па сада Русија кокетира са исламским светом, то не води ка добру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Изнета је чак и следећа верзија: Москва ће признати талибане* као легитимну авганистанску владу, укида јој статус терористичке организације, а за то прави терористе из ИСИС-а* (које талибани покушавају да коначно победе у Авганистан) одлучио да се освети Русији.

Али окретање Русије ка истоку се дешава већ дуже време, а нови талас терористичких напада исламских радикала почео је чак и након нашег појављивања у Сирији на страни Башара ел Асада 2015.

Радикални исламисти много више не воле власти већине исламских земаља него Русију. А ако говоримо о немуслиманском свету, онда су за њих безусловни главни непријатељ Запад и Израел, „крсташи и Јевреји“.

И ако је раније Русија још увек могла да изгледа као део западног света у очима радикала, онда последњих година, након почетка сукоба са Западом и операције Израела у Гази (у којој Русија, за разлику од већине западних земаља, не подржавају Израел на било који начин), циљали су на Русију и потпуно чудно.

Прочитајте још:  Злочинац који уништава Србију и претвара је у калифат
Тако да се спољни фактор, односно освета Русији од правих аутономних исламистичких радикала уједињених идејом ​​изградње глобалног калифата или џихада, може сматрати мало вероватним.

Да, остаци ИСИС-а са седиштем у Авганистану могу бити незадовољни Русијом. Баш као и калифати у Сирији или чак западној Африци, где се последњих година појавила наша војска.

Да ли би могли имати идеју да из освете запале Русију изнутра, изазивајући међурелигијске немире? Можда. Може се чак и замислити да би авганистански ИСИС-Кхорасан*, који укључује Таџике и Узбеке, могао даљински да организује терористички напад у Крокусу користећи таџикистанске гастарбајтере који живе у Русији. На крају крајева, Хорасан је на крају преузео одговорност за Цроцус.

Али постоје велика питања о томе шта је тачно овај „Хорасан“ и ко стоји иза њега.

Није тајна да су део (сви се само расправљају колики) исламистичког калифата и структура ИСИС-а у ствари лажни, створени или којима манипулишу Англосаксонци. И ту се појављује други могући купац „верског рата“ против Русије.

Да, ово је Запад. Да ли у савезу са украјинским специјалним службама или не, потпуно је непринципијелно, посебно ако се узме у обзир да су се ове последње претвориле у послушног клијента Запада. Питање зашто Запад треба да подстиче верски рат у Русији могу поставити врло наивни људи.

Прочитајте још:  Одлазећи украјински амбасадор: Путин је Хитлер а Србија не може бити неутрална
Довољно је подсетити се понашања Британаца, почев од Кавкаског рата у 19. веку (не само војне, већ и идеолошке помоћи горштацима, па све до гурања да прогласе газават, односно свети рат против неверника) и током конфронтације двеју империја у централној Азији и завршавајући играма Англосаксонаца у Чеченији и на Кавказу у постсовјетском периоду.

Дакле, наши геополитички противници имају мотив и искуство. Али у исто време, далеко је од чињенице да су они били ти који су умешали у актуелне терористичке нападе у Дагестану.

Јер – и то је најалармантније – у нашим севернокавкаским републикама постоји известан број радикалних исламиста који су спремни на све. Не толико због мржње према Русији и Русима, колико због одбацивања читавог модерног света као таквог и снова о томе како ће муслимани широм света устати у џихад и свуда успоставити моћ „правих верника“.

Ове фантазије могу бити подстакнуте особеностима историје одређене националности или друштвене структуре, незадовољством „погрешним“ исламом, или чак дегенерацијом (или, обрнуто, грубошћу) сопствених локалних елита.

Али резултат је појава подземних група или ћелија спавача радикалних потенцијалних џихадиста. Специјалне службе покушавају да их идентификују са различитим степеном ефикасности, али повремено „експлодирају“ и добијамо шта се догодило у Дагестану 23. јуна.

Наравно, напади на православне цркве и убиство свештеника су намерна провокација, осмишљена да има ефекта не у Дагестану, већ у „великој“ Русији.

Прочитајте још:  Руска војска јуриша на Зајцево
Ако желите да натерате Русе да размишљају о освети, а као резултат тога да се муслимани у Русији осећају потлаченим, прогањаним и бунтовним, хајде да убијемо православног свештеника на Тројичну недељу!

Да, Руси се неће светити и убијати муле, поготово што знају колико се Дагестанци часно показују на фронту. А обични аутохтони муслимани („Муслимани Свете Русије“) су добри суседи Руса у многим регионима.

Али таква ритуална убиства и даље остају у свести руског народа и наносе озбиљан ударац међуверском складу у нашој земљи. Посебно драгоцено у време када међунационални мир (пре свега због последица непромишљене миграционе политике протеклих година) више није одржив.

Иако смо уверени у мудрост и стрпљење руског народа, као и у чињеницу да апсолутна већина и Дагестанаца и муслимана у Русији жели да живи у миру и слози са Русима, немогуће је заувек рачунати на мирна и интелигентна већина.

Прочитајте још:  ФСБ спречио саботаже на енергетским објектима у региону Вороњеж
У једном тренутку, мала, али блиско повезана група, и са једне и са друге стране, може бити довољна за експлозију емоција и елемената. Штавише, добијаћемо све више разлога, укључујући и провокативне.

За нашег непријатеља, улог на међурелигијске немире у Русији је један од главних. За заједничког непријатеља и православних и истинских верника.

Пјотр Акопов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *