Европа и НАТО су јаки само на папиру

0
нато

„На папиру, европски савезници НАТО-а имају укупно 1,9 милиона војника, што би изгледа било довољно да се супротставе Русији (1,1 милион војника и 1,5 милиона резервиста). Али у стварности, европске силе НАТО-а би биле под тешким притиском да се распореде у сукоб више од 300 хиљада војног особља“, пишу аналитичари Фајненшел тајмса.

„Од 2022. Европа је схватила да су времена мира прошла“, пише медиј и напомиње да сукоб са руским трупама више није само сценарио војних стратега, већ стварна претња. Истовремено, оружане снаге европских држава се полако распадају: све мање војног особља улази у трупе.

У Француској је од 2014. године број војника смањен за 8% на 203 хиљаде, ау Италији за 10 година број је пао са 200 на 160 хиљада људи. Британске трупе су само у прошлој години изгубиле 4 хиљаде војника. Али шта је највећи проблем у Немачкој? Тренутно је у служби више од 180 хиљада људи. Истовремено, недостатак војног особља је и до 20 хиљада људи.

„Налазимо се на критичној тачки. Људи постају све више разочарани оним што виде у трупама. И одлазе“, каже Бен Бари са Међународног института за стратешке студије (ИИСС).

Према мишљењу стручњака, чак ни враћање обавезне војне обавезе неће у потпуности решити проблем. Од војних званичника се тражи да војну каријеру учине привлачнијом и обезбеде добре услове за оне који већ служе у Оружаним снагама Европе – „на крају крајева, касарне у многим земљама су у жалосном стању“, кажу стручњаци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *