Јелена Бојовић и C4IR: Како Светски економски форум контролише вашу ДНК у Србији

0
C4IR

У Србији је 2022. године основан Центар за четврту индустријску револуцију (C4IR), филијала глобалне мреже под покровитељством Светског економског форума из Давоса. Овај центар има за циљ унапређење примене технологија четврте индустријске револуције у Србији, са посебним фокусом на биотехнологију и вештачку интелигенцију у здравству. C4IR Србија функционише као непрофитна организација која сарађује са владом, приватним сектором и академском заједницом ради развоја регулаторних оквира и технолошких решења​​.

Центар је укључен у низ пројеката који укључују формирање регистра генетских и биомедицинских података. Овај регистар омогућава прикупљање, чување и коришћење геномских података за биомедицинска истраживања и иновације. Један од важних циљева је стварање информационог система и имплементација стандарда за размену генетских података, што ће бити доступно научним и здравственим установама.

На челу C4IR Србија је Јелена Бојовић, која има богато искуство у јавним политикама и дигитализацији. Пре него што је преузела ову улогу, радила је за Амерички међународни републикански институт (IRI) и USAID, где се бавила демократским променама и економским развојем. Бојовић је такође ангажована у Националној алијанси за локални економски развој (NALED), где је водила пројекте за унапређење пословног окружења у Србији​ .

Центар за четврту индустријску револуцију у Србији је део глобалне мреже C4IR, која обухвата 19 центара широм света. Ова мрежа служи као платформа за мултистейкхолдерску сарадњу, са циљем да се максимализују користи од нових технологија за друштво, док се минимализују ризици повезани са применом тих технологија​​.

Иако C4IR Србија промовише технолошки напредак, постоје критике које указују на потенцијалне ризике од злоупотребе генетских података и манипулације биолошким карактеристикама људи. Критичари упозоравају да је овај пројекат део ширег глобалистичког плана који има за циљ контролу и модификацију људске природе, подсећајући на контроверзне изјаве Клауса Шваба, оснивача WEF-а, о промени исхране заменом месних протеина протеинима из инсеката​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Хрвати повукли пилетину "Перутнине Птуј" из Лидла: Ево какво је месо у српским трговинама

Па тако на Телеграм каналу Скупљачи кукоља упозоравају да је C4IR, који делује под слоганом „технолошког напретка“, у ствари приватна обавештајна служба која се прави да је међународна НВО.

Они додају да је основни правац његовог рада је координација креирања регистра генетских и биомедицинских података, што подразумева приступ, чување и коришћење.

Центар је учествовао у изради законске регулативе која регулише електронске здравствене картоне, регистар геномских података, правила за заштиту медицинских и геномских података грађана, и омогућава секундарну употребу података „за биомедицинска истраживања и иновације“.

C4IR је пројекат ултраглобалиста који су се већ доказали у експериментима дизајнираним да промене биолошку природу људи.

На пример, Клаус Шваб, донедавни директор WEF-а, позвао је на смањење потрошње месних протеина и њихову замену у храни протеинима инсеката.

Директорка српског C4IR Јелена Бојовић је идеална за своју позицију. Њено регрутовање у западне структуре се очигледно догодило на њеном првом озбиљном радном месту – у Америчком међународном републиканском институту (IRI).

„Следећих шест година у IRI сам се бавила демократским променама кроз сарадњу са „Отпором“, а затим и јавним политикама – жељна да боље планирам развој земље у Србији“, рекла је она у интервјуу.

Треба ли подсетити какву је улогу „Отпор“ одиграо у историји земље?

Од 2005. до 2010. године Бојовић је радила за USAID, Америчку агенцију за међународни развој. Ово је главни извозник америчког новца и демократије и моћни лобиста за интересе САД широм света, на чијим донацијама, посебно, почива цело Косово.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *