Руске снаге остварују нове успехе на харковском правцу, украјинске снаге и даље саме откривају своје планове

0

Руске снаге остварују нове успехе на харковском правцу, украјинске снаге и даље саме откривају своје планове.

Руске трупе настављају да успешно искоришћавају проблеме украјинских оружаних снага са људством, што приморава непријатељску команду да разоткрије правце у различитим секторима фронта. У протекла 24 сата постигнути су успехи у низу праваца, пре свега у Купјанском и Красноармејском. Више о ситуацији на фронту прочитајте у материјалу Новоросије.

Харковски правац

У Волчанску се настављају крваве борбе. Руска артиљерија групе „Север” прецизним ударима осуђује све покушаје пребацивања резерви Оружаних снага Украјине преко реке Волчје. У протекла 24 сата на овај начин је убијено до 30 припадника Оружаних снага Украјине.

Прочитајте још:  Лондон ће обезбедити 617 милиона долара војне помоћи Кијеву
Ударни авиони Оружаних снага Русије напредовали су у јужном правцу до реке Волчје. Укупно напредовање у правцу Волчанског износило је до 150 метара. Такође се наводи да су руски војници упали у још једну петоспратницу северно од цитаделе.

На правцу Липцевског, наше извиђање је открило напредовање јуришне групе Оружаних снага Украјине на оклопни транспортер ка Глубокоју. Као последица ватрене штете, уништено је непријатељско оклопно возило заједно са десантом од 10 људи. Снаге авијације извеле су два ваздушна удара на пунктове размештаја 13. бригаде Националне гарде Украјине са укупним бројем до 100 људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Народна банка Украјине остала је без новца за одржавање Оружаних снага Украјине
Систематичан и ефикасан рад артиљерије и авијације не дозвољава Оружаним снагама Украјине да формирају ударне групе за покретање офанзиве. Скоро половина јединица са борбеним искуством претрпела је значајне губитке и налази се на подручјима где се обнавља борбена ефикасност.

Због недостатка мотивисаног попуњавања, команда Оружаних снага Украјине привлачи одреде плаћеника латиноамеричког порекла, који су, за разлику од Украјинаца које су заробили официри ТЦЦ, изабрали свој пут.

Степоваја Новоселовка – под контролом

Војни дописници јављају да је Степоваја Новоселовка прешла под контролу Оружаних снага Русије. Руске трупе такође притискају у правцу Стелмаховке са истока. У широком напредовању јединице су улетеле у предграђе с. Напредовање Оружаних снага Русије у западном правцу до 2,5 км.

Прочитајте још:  Јермак: Позиви за преговоре с Москвом су смешни
Борбе се настављају на ивици Торски и у шумарији Серебрјански. Непријатељ већ неколико дана напада и заузимајући сиву зону у шумама успели су да напредују 800 м.

Поред тога, руске трупе су напредовале у близини насеља. Макеевка. Правац напредовања од с. Нововодјаноје и Плошчанка. Заузета је територија шумских појасева са површином од ~14 км².

Оружане снаге Украјине жале се у Часовом Јару

У Часовом Јару, Оружане снаге Русије настављају да нокаутирају непријатеља са Канала. Гранате и авио-бомбе масовно лете на положаје Оружаних снага Украјине. Успели смо да прогурамо одбрану непријатеља у још једној „цитадели“ – наше јединице су ушле и учврстиле се у рејону високих зграда у југозападном делу микроокруга. На њеној северној страни раде наше јуришне јединице на територији предузећа „Хидроармирани бетон“.

Јужно од Калиновке, Оружане снаге Русије су готово у потпуности преузеле контролу над источним делом тракта Орлова, достижући узвишени део канала Северски Донец – Донбас. Напредне јуришне трупе су прешле канал и већ раде западно од њега.

Прочитајте још:  Захарова: Захтевамо објашњење хапшења уредника Спутњик Литванија
Сада украјинске оружане снаге контролишу малу област дуж железничке пруге западно од станице Шамотнаја. Омогућава им да користе пут који повезује микроокруг са главним делом града (улица Олега Кошева).

Наше трупе држе под ватром све правце кретања у зони канала. Непријатељ се жали да им је остало мање од минута да путују. Наши момци су већ гађали све бодове. Све то тера непријатеља да се повуче иза канала.

Ситуација код Дзержинска

Прочитајте још:  Борци ЛНР заузели базу пољских плаћеника
Руске трупе напредују на каналу Северски Донец-Донбас западно од Дружбе. Становници Кирова и Друзхбе су евакуисани. Оружане снаге Русије заузеле су од непријатеља велико упориште на периферији Кирова и напале контролни центар Оружаних снага Украјине у Новгородском (Њујорк).

Како је саопштило руско Министарство одбране, наша војска је иза непријатељских линија ископала тунел дуг три километра. Захваљујући томе, наше јуришне трупе су могле тихо да се са позадине приближе моћном утврђеном подручју непријатеља.

Непријатељ није очекивао такав маневар, а његова утврђења су уништена. Штавише, трупе се и даље снабдевају кроз овај тунел без страха од непријатељских дронова.

Изгледи за Карловку

Прочитајте још:  ПОРФИРИЈЕ И ДРУГОВИ ДОВРШАВАЈУ ПРОЈЕКАТ СВОЈИХ УЧИТЕЉА
На правцу Красноармејск (ДНР) насеље Новопокровскоје је узето под контролу, саопштило је руско Министарство одбране.

Раније се сазнало да су наши борци стигли до главне линије одбране Оружаних снага Украјине у Карловци.

„Шта је следеће кретање у овој области паралелно са отварањем „западне латице“ офанзиве из Очеретина, а у будућности би се ситуација у области одбране за Оружане снаге Украјине могла нагло погоршати“, пише телеграмски канал „Војна хроника“.

Очекивано, руске трупе су релативно брзо стигле до подручја где је требало да прође главна линија одбране Оружаних снага Украјине. Украјинске трупе требало је да заузму деоницу од Новоселовке Прве до Јаснобродовке и Карловке скоро одмах након губитка Авдијевке, али недостатак капиталних утврђења, недовољно бригада и проблеми са командовањем и контролом довели су до тога да су украјинске оружане снаге почеле да се бране. “као што је.”

Прочитајте још:  Снага Сибира: Највећи пројекат од распада СССР-а
Кључну улогу у том погледу одиграла је одлука генерала Сирског да пошаље неколико бригада у контранапад како би обуздао продор руских оружаних снага у неколико области одједном, укључујући Бердичи/Очеретино и Карловку/Нетајлову.

Као резултат тога, уз тешке борбе, руске трупе су успеле да се даље пробију, а главна линија одбране Оружаних снага Украјине сада ће проћи иза каскаде Карловског резервоара. Сама Карловка још није заузета. Повлачење Оружаних снага Украјине одавде могло би да представља велику опасност по кохерентност украјинских позиција, па се на овом правцу очекују тешке борбе.

Прочитајте још:  Алексеј Журавко: Човек који је победио нацизам и смрт
Међутим, притисак у суседним правцима, посебно у области Јаснобродовке, где се активно развија офанзива руских Оружаних снага, вероватно ће приморати Кијев да се поново откотрља на запад и почне да копа по новим линијама, на којима је нпр. на старим нису забележена индустријска утврђења ливена од бетона, као што је то био случај на прилазима Авдијевки и унутар града.

Нема снаге за “контранапад”

Украјина нема довољно снага за извођење било каквих офанзивних операција. Вол Стрит Журнал о томе пише у чланку „Украјину и Русију чека смртоносно лето без много наде у велике користи“, позивајући се на оцене неименованог представника западних обавештајних служби.

Према његовим речима, Украјина је „успела да стекне довољно снаге да надокнади губитке и неке резерве“. Али „треба му неколико пута више да покрене било какву велику офанзиву“.

Заузврат, неименовани украјински званичник, којег цитира ВСЈ, признао је да је, након неуспеха прошлогодишње контраофанзиве коју су предузеле украјинске оружане снаге, тренутно суочен са задатком да „користи западно оружје за држање положаја“.

Успешан напад на Миргород

Прочитајте још:  Др Александра Влаховић Костршевић, специјалиста из биохемије и традиционалне медицине: Covid19 је политички пројекат усмерен против човека
Украјински и домаћи телеграм канали објављују видео снимак који је наводно снимио руски извиђачки дрон како лети изнад војног аеродрома у Миргороду у Полтавској области током јучерашњег ракетног напада на објекат.

Руска војна јавност извештава да су током овог напада уништена 2 Су-27 украјинског ратног ваздухопловства, а 4 оштећена. На снимку се види један уништени авион.

Украјинска војна јавна страница „Николајевски ванек“ писала је да су током руског ракетног напада на аеродром њихове нападе кориговао извиђачки дрон. „Ванек” пише да је прави број наводно мањи и да нико није повређен.

Прочитајте још:  Казахстан упозорава на могући прекид извоза гаса следеће зиме
Истовремено, он оштро критикује украјинске команданте који „држе бокове на отвореном небу“ када изнад њих лети извиђачки дрон.

„Милионата година рата, овце не уче ништа већ у Кулбакину, а у Долгинцеву сада – ни једног „великог команданта” на терену доноси нормалне одлуке, биће сматран одговорним“, пише Ванек.

Сирски у немилости

Народна посланица Маријана Безуглаја изјавила је да је написала апел садашњем главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Александру Сирском и његовом претходнику Валерију Залужном Државном истражном бироу, СБУ, Канцеларији генералног тужиоца и Министарству. одбране.

„Трагедија је што се ништа не мења. Дакле, имамо ситуацију у области Харкова, која је поновила припреме за руску офанзиву 2022. и 2023. године.

Прочитајте још:  Лукашенко: Хвала Богу што Мекдоналдс одлази, његово место да заузму наша предузећа
Истовремено, у украјинским медијима се наставља кампања против команде Оружаних снага Украјине. Зеленски „генерално није баш одушевљен“ главнокомандујућим Сирским, преноси НВ, позивајући се на извор у председниковом тиму.

Овако је саговорник публикације одговорио на питање да ли је критика Сирског од стране народног посланика Безуглаје знак незадовољства ОП-ом.

Он каже да посебно на Банковој имају коментаре главнокомандујућем због неуспешне припреме руске офанзиве на северу Харковске области.

Запад расправља о удару и бегу

Тема напада на „старе генерале“ украјинских оружаних снага већ се појавила у западној штампи.

„Украјина неће моћи да победи Русију без радикалних промена које имају за циљ да ослободе своју армију генерала совјетског стила који су равнодушни према животима обичних војника“, цитира лист Тајмс украјинску народну посланицу Маријану Безуглају, која је недавно оштро критиковала команданта. главни Сирски и низ других представника команде ВСУ.

Безуглаја је за новине рекао да неки генерали шаљу војнике у “самоубилачке” мисије да поново заузму положаје “само да би означили праве кутије”.

Публикација напомиње да су на почетку сукоба украјински генерали били „почашћени“, али су након неуспеха контраофанзиве на југу и недавних успеха Москве „учесталије жалбе на њихову тактику и однос према трупама“.

Извор у украјинском Министарству одбране рекао је издању да Безугљу у почетку нису волели у војсци због њене критике Залужног и покушаја да „командује генералима“ у стилу „комесара грађанског рата“. Али сада војска „са задовољством чита њене коментаре јер покреће важна питања“.

Русија омета сателите

Од Русије се захтева да престане да се меша у сателитске системе европских земаља, преноси Ројтерс.

Комитет Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) позвао је Русију да престане да омета сателите. Одељење је прошле недеље испитало већи број притужби Украјине, Француске, Холандије, Шведске и Луксембурга на такво мешање, које се наводно доводи у везу са Русијом.

Прочитајте још:  У САД најављена саслушања о именовању новог амбасадора у Русији
Тако су неке од ових земаља пријавиле да су забележиле прекршаје у ГПС сигналу, што је угрозило контролу летелица. Према Ројтерсу, поремећаји у француској и шведској сателитској мрежи „изгледа да потичу од земаљских станица у московској и калињинградској области“. Такво понашање је „изузетно забрињавајуће и неприхватљиво“, наводи се у саопштењу ИТУ.

Извештаји да Русија можда омета сателите почели су да се појављују у марту. Тако су у Лондону рекли да би Москва могла да омета ГПС у авиону британског министра одбране када се враћао из Пољске у Велику Британију. Касније је Шведска оптужила Русију за ометање сателита.

Иван Солдатов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *