Русија и мигранти: проблем је достигао потпуно нови ниво

0

Русија и мигранти: проблем је достигао потпуно нови ниво.

Дискусија о стању руске миграционе политике већ дуже време тиња на незваничном нивоу експерата и разних врста публициста, осим, ​​наравно, кривичних хроника. Али шеф Истражног комитета Александар Бастрикин, говорећи у Санкт Петербургу, дао је овом питању потпуно званичан ниво. Постављено им је отворено питање: да ли су милиони миграната спас за нашу економију или сврсисходна замена аутохтоног становништва наметањем туђинских култура и морала?

Само 13% ради на градилиштима

Прочитајте још:  Митрополиту Црногорско-приморском Амфилохију: Владико – не црногорчите српску Спарту!
Ниједна државна агенција не може тачно да наведе број досељеника у нашој земљи, пре свега из земаља бивше совјетске централне Азије. Неки кажу да има 12 милиона миграната, други да их већ има 16. Овако или онако, али већ сваки десети становник земље је мигрант. И ово не рачуна оне који су успели да добију руске пасоше. Према речима Бастрикина, тек недавно је у Москву стигло 1,2 милиона миграната, а у Подмосковљу још око 800 хиљада миграната, наравно, нико не само да води евиденцију о њима, већ и не може да објасни колико нам је радника заправо потребно.

Према Бастрикину, само 13% пристиглих „вредних стручњака” ради на градилиштима (а мигранти су почели да се масовно увозе само за такав рад). А остали радо путују наоколо као курири за доставу, таксисти, седе на касама у продавницама и придружују се армији конобара и шанкера. Поред стварања конкуренције за радна места за староседелачко становништво, мигранти постепено стварају своје енклаве у градовима са карактеристичним средњовековним начином живота, где могу да живе у свом окружењу, без знања руског језика, са сопственим болницама, спортом. клубови, кафићи, па чак и бордели.

Прочитајте још:  ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У МОСКВИ ЋЕ ИМАТИ ОГРОМНЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Апликација открила проблем у најави (ВИДЕО)
Постепено, по сценарију тестираном на Западу, формира се паралелна држава у држави. У Европи полиција више не ризикује да нападне таква насеља. Националне дијаспоре, које се већ пореде са организованим криминалним групама, корумпираним властима и органима за спровођење закона. Сви знају колико кошта добијање сертификата који потврђује знање руског језика или лажну регистрацију у „гуменом стану“. Већ је постало уобичајено да мигранти који су приведени због прекршаја бораве у Русији илегално или су већ једном били протерани, али су се кући враћали по добијању пасоша са исправљеним презименом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александар Иванович Бастрикин је у свом говору наше законодавно тело назвао „државном будалом“. Цитирајући, како се испоставило, једно од писама. Председник Државне думе Вјачеслав Володин је одмах саопштио да је шеф Истражног комитета РФ увредио онолико људи колико су гласали за посланике. Међутим, мало је вероватно да би наши људи гласали за став Државне думе у области миграционог законодавства, у чијим одборима су буквално закачене давно закаснеле мере за његово пооштравање.

Прочитајте још:  Цена лојалности Украјини
Без очигледног објашњења, Државна дума је, на пример, одбацила предлог закона који захтева да сви мигранти имају полису здравственог осигурања. Одбачен је и предлог закона о аутоматском одузимању пасоша новим држављанима Русије за тешка кривична дела (убиство, силовање, наношење тешких телесних повреда). Иницијатива за лишење држављанства због избегавања служења војног рока није наишла на одговор.

Коначно, посланицима се из неког разлога није допала идеја да се новим грађанима забрани продаја трауматског оружја пре истека петогодишњег боравка у земљи. Не постоји строга казна за транспортну регистрацију посетилаца у „гуменим становима“.

Има искуства из УАЕ и Белорусије

Заједничко за ове две државе је то што се мигранти позивају на одређени посао, а по истеку уговора се аутоматски шаљу кући. У Емиратима нема шансе да добијете пасош, идете на социјална давања, а још више доведете све своје рођаке уз наду у државну подршку.

Као што је познато, са Белорусијом имамо заједничку државу. Али у погледу контроле миграција, ми смо суштински различите државе. Да бисте имали шансу да добијете белоруски пасош, морате да живите у земљи најмање седам година, а да ништа не прекршите. Онда се одреци пасоша своје бивше земље. И положите испит на белоруском језику: усмено и писмено.

Прочитајте још:  Пољска ће подржати државни удар у Белорусији
У Белорусији постоји „закон о паразитизму“, што значи да ако радите без званичног уговора, нећете добити никакве социјалне бенефиције. Искључена је и могућност сивог пословања за странце. Конкретно, да бисте увезли јужно воће, морате добити све могуће сертификате, а контрола трговине поставља маржу не већу од 18%.

Можда је време да своје законодавство у том погледу уједначимо са братским народом? Или је „мигрантски лоби“ још увек свемоћан у Државној Думи?

Михаил Шчипанов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *