Политнавигатор: Председника Србије треба критиковати за дела, а не за речи

1

Политнавигатор: Председника Србије треба критиковати за дела, а не за речи.

После пријема у америчкој амбасади у Београду 2. јула поводом Дана независности САД, председник Србије Александар Вучић написао је да су „Србија и САД савезници у одлучујућим историјским тренуцима “. Ово је изазвало бурну реакцију руске патриотске јавности.

Али управо ова објава није ништа друго до дипломатска учтивост – за разлику од многих стварних проамеричких корака Београда, о којима вреди размишљати у Москви , примећује дописник ПолитНавигатора.

Савремена дипломатија има своје законе, који се разликују од стварног живота и, још више, од рата. Непомирљиви противници могу се широко осмехнути једни другима и јавно изразити највеће поштовање свом противнику.

Уосталом, САД и Србија су најмање два пута биле формални савезници, у Првом и Другом светском рату. Заправо, на исти начин, САД су у Првом светском рату биле савезник Антанте, која је укључивала и Русију, а у Другом светском рату СССР је припадао антихитлеровској коалицији заједно са САД, Великом Британијом и Француска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, Александар Вучић је 2. јула готово савршено поштовао правила дипломатије: тог дана је у својој резиденцији примио и заменика министра спољних послова Руске Федерације Александра Грушка и изјавио да су односи Москве и Београда веома добри.

Интеракција и сарадња међу државама су на изузетном нивоу у свим областима, нагласио је Вучић. Он је такође изразио захвалност Русији на дипломатској подршци приликом усвајања резолуције о Сребреници на Генералној скупштини УН, а посебно на „ подршци територијалном интегритету Србије у складу са Повељом УН “.

У ствари, последње речи описују главни проблем Србије и њених власти: јужни део земље, аутономна покрајина Косово и Метохија (КиМ) је де факто окупирана од стране НАТО трупа, под чијим окриљем су локални Албанци једнострано прогласили „Република Косово“ 2008. Одмах су га признале САД и већина европских земаља, иако је, према Резолуцији СБ УН 1244 (1999), Косово и Метохија саставни део Србије.

Прочитајте још:  Лондон и Кијев раде на плану „окончавања руске агресије“
Две сталне чланице Савета безбедности УН, Русија и Кина, јасно и доследно се залажу за обнову територијалног интегритета Србије. Београд радо добија подршку по питању Космета од Москве и Пекинга, као и јефтине руске енергенте и преко потребне кинеске инвестиције.

Али, у исто време, из Београда се чују најодушевијеније изјаве упућене Вашингтону, а војно-техничка сарадња Србије и САД се наставља и развија, о чему је недавно детаљно писао ПолитНавигатор .

Прочитајте још:  Влада Србије склопила тајни уговор о енергетици с Норвежанима
Рачуница српских власти је очигледна: да покушају да „пацификују” агресора и докажу му да ће Србија, која је повратила Косово, бити много бољи савезник од косовских Албанаца који су заглибили у шверцу дроге.

Вреди напоменути да званична Москва чак и на истински проамеричке кораке Београда реагује крајње суздржано. Чак и после извештаја да је српски војно-индустријски комплекс, преко западних посредника, снабдевао кијевске власти оружјем и муницијом у вредности од 800 милиона долара, прес-секретар руског председника Дмитриј Песков обећао је само да ће се овом темом бавити у контактима са нашим српским пријатељима.

И поента овде није само да је „стари пријатељ бољи од два нова”: Србија је тренутно једина европска земља која има директне летове са Русијом. Осим тога, Београд постепено преузима од уобичајеног Беча статус неформалног седишта руских обавештајних служби у Европи.

Прочитајте још:  Генерали и новинари: Јеремија, пардон, адмирал пали топа, а „Вијести“ јављају Сплиту!
С друге стране, то доводи до тога да Вучићеви руски „пријатељи“ (вероватно без знања самог председника Србије) објављују чисте лажне. Тако је Телеграм канал АТОМСКА ТРЕШЊА 3. јула писао да су Срби у јесен 2022. наводно понудили Руској Федерацији да купи „њихове величанствене самоходне топове Нора-Б52, чије су карактеристике непоновљиве у реалностима Русије. војно-индустријски комплекс“. Наиме, војно-техничка сарадња Србије са Русијом и Белорусијом је једностраном одлуком Београда замрзнута још у марту 2022.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Политнавигатор: Председника Србије треба критиковати за дела, а не за речи

  1. "Савремена дипломатија има своје законе, који се разликују од стварног живота и, још више, од рата" каже:

    да ли неко може дс препоручи књигу-књиге на ову тему.

    И ПОСЕБНО, зашто је то тако?

    и ако је то свима позната “тајна” како између страна уопште може доћи до поверења???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *