Претплата за РТС поскупљује на 350 динара

1
РТС

РТС (фото:НСПМ)

Претплата за РТС поскупљује на 350 динара.

Прочитајте још:  Да ли нас чека поскупљење хлеба?
Уместо 299 динара месечну таксу за Радио телевизију Србије и Радио телевизију Војводине плаћаћемо 349 динара, стоји предлогу измена закона који је 4. јула усвојила Влада Србије.

Претплата за РТС и РТВ биће 50 динара скупља, предвиђено је Предлогом закона о изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

У образложењу предлога закона наводи се да је, „полазећи од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Србији, високих иницијалних трошкова штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високих трошкова код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања са једне стране и потребе обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервис, са друге стране, као најцелисходније предложено решење да се у периоду од 1. јануара 2016. године до 31. децембра 2025. године јавни медијски сервиси делимично финансирају из буџета Републике Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе, која би се наплаћивала преко рачуна за утрошену електричну енергију, који обезбеђује високи степен наплате таксе“.

Прочитајте још:  Расветљен случај украдене бебе! Рекли да јој је син мртав, а она га видела на тв-у
Предложеним изменама закона привремено се, како се наводи – продужава у наведеном периоду уређивање начина финансирања основне делатности јавног медијског сервиса, „с циљем отклањања околности које би могле да доведу у питање рад јавних медијских сервиса и обављања њихове основне делатности, која је у функцији остваривања јавног интереса, наводи законописац“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Имајући у виду пораст свих трошкова пословања јавних медијских сервиса изазваних макроекономским кретањима и глобалној економској ситуацији, чињеници да постојећа такса коју грађани плаћају 299 динара месечно, као и да је висина таксе на нивоу од 2020. године, предлаже се да се висина повећа на 349 динара месечно, што је номинално увећање од 50 динара месечно“, наводи се у образложењу предлога закона.

Прочитајте још:  Кризни штаб донео нове мере — кафане и ресторани остају затворени током викенда
Средства по основу таксе за јавни медијски сервис и буџетска средства, њихов укупан износ и сразмера утврђују се, како се наводи „у функцији обезбеђења стабилног система финансирања основне делатности јавних медијских сервиса, њихове уређивачке независности и институционалне аутономије, истовремено водећи рачуна о економском амбијенту и економској снази обвезника“.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Претплата за РТС поскупљује на 350 динара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *