(фото:РТРС)

Према Поточарима кренуле и опасне особе.

Сваке године сребренички меморијал се користи за ширење мржње под ратним заставама, каже Бранимир Којић.

Прочитајте још:  У Поточарима на списку "жртава геноцида", поред живих људи, има и самоубица (ФОТО)
Пешачки поход ка Поточарима, традиционално организован поводом 11. јула и обележавања страдања у Сребреници, поново је кренуо ка овој општини. Међутим, према тврдњама из Републике Српске, међу више хиљада учесника у поворци налазе се и потенцијални провокатори, али и особе са сумњивом биографијом, због чега се апелује на додатни опрез.

Меморијал за жртве масакра у Сребреници већ 2015. године претворен је у политички и безбедносни скандал, нападом на председника Србије, а изгредници још нису изведени пред правосудне органе.

Јул сваке године доноси посебно наелектрисану атмосферу у БиХ јер су то дани испуњени комеморацијама за жртве на свим странама. Бранимир Којић, председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, упозорава да се у такозваном маршу мира, који је кренуо према Сребреници, „налазе лица опасна по безбедност људи”. Апелује да се учесницима забрани ношење ратних застава, што је, иначе, део иконографије уобичајене за бошњачке меморијале.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Цетиње „прети“ мађарском председнику: „Викторе Орбане, обра’ си бостане“; „Мађарска на позицијама из ’41“
Којић каже да има инфорамције да извесни Назиф Рујанац, иначе настањен у Немачкој, шири мржњу по друштвеним мрежама, вређа српске жртве и цитира претеће поруке Насера Орића од прошле године, када је рекао: „На Дрини је све почело, на Дрини ће и завршити”. Којић је, како преноси Радио-телевизија РС, истакао да је Рујанац „очигледно жељан медијске пажње и славе и ко зна на шта је спреман, наводећи како се тренутно налази на територији Српске, одакле шаље такве поруке”.

Од свих полицијских агенција Којић тражи хитну реакцију – да Рујанца и сличне њему контролишу да би се спречиле евентуалне нежељене сцене – и подсећа да сваке године сведочимо да се у том маршу појављују људи којима је циљ само да пошаљу поруке мржње према Србима и Републици Српској.

„То нам говори о великом степену мржње према нама, али и о томе да такви људи не желе мир”, закључује Којић. Додаје да посебан проблем за српске жртве Подриња – а недавно је обележено сећање на невино страдале од 1992. до 1995. године – представља то што у том маршу учествују и они који су јавно причали како су учествовали у нападима на српска села 1992. и 1993, када су почињени брутални злочини над српским цивилима. Страхује за безбедност Сребреничана и житеља Српске, истичући да је очигледно да су „многи људи из иностранства дошли како би нарушили јавни ред и мир и подигли тензије”. Од полиције и органа безбедности очекује правовремену рекцију, апелујући да становништво остане суздржано на све провокације.

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *