Подигнута оптужница против десет особа због злоупотреба приликом изградње железничког колосека: Оштетили EPS за милионе

0
епс, мали

ЕПС

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду подигло је оптужницу против десет окривљених у вези са злоупотребама приликом изградње железничког колосека од станице Стиг до станице TE KO Костолац, чији је наручилац било Јавно предузеће Електропривреда Србије (JP EPS), саопштено је.

Постоји оправдана сумња да су у периоду од 20. септембра 2017. године до 31. децембра 2018. године злоупотребама положаја и овлашћења приликом реализације наведене изградње, одговорна лица извођача радова привредних друштава „Italiana Construcioni“ S.P.A огранак Београд и „Bauwesen“ доо из Лазаревца, као и службена лица JP EPS и Саобраћајног института CIP прибавили себи и другим правним и физичким лицима противправну имовинску корист у износу од 7.458.019,71 долара, односно у противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан 31. децембар 2018. године износ од 771.079.437,20 динара.

Наиме, злоупотребама које су се састојале у сачињавању, прихватању и оверавању неистините документације о квалитету и квантитету изведених радова на терену, а која је била основ за плаћање наручиоца радова JP EPS извођачу радова, остварена је заједничка намера да извођач наплати и радове који нису изведени на терену, као и они који нису квалитетно изведени.

Такође, постоји оправдана сумња да су одговорна лица извођача радова заједно са одговорним лицима других привредних субјеката који су за то задржавали одређену провизију, новац стечен од незаконите наплате од JP EPS држали и преносили у износу од 317.203.601,78 динара ради стицања личног прихода од незаконите делатности у износу од најмање 217 милиона динара.

Одговорном лицу од “Bauwesen” доо из Лазаревца се у вези са овим трансакцијама ставља на терет и извршење кривичног дела Пореска утаја у вези избегавања плаћања пореза на добит привредног друштва у износу од 32,7 милиона динара за 2018. годину и пореско кривично дело везано за остварење права на неоснован порески кредит код пореза на додату вредност у износу од 26 милиона динара, све уз помагање одговорних лица других привредних друштава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  НАРОДЕ, ОПРЕЗ! "ЦРНИ ПЕТАК" ЈЕ ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Трговци напумпају цене пре акције, па их ставе на "попуст"!

Оптужени су: директор огранка страног привредног друштва „Italiana Construcioni“ S.P.A огранак Београд Бојан Владимир С, директор привредног друштва „Bauwesen“ доо из Лазаревца Немања Т, одговорно лице из PD „Italiana Construcioni“ S.P.A огранак Београд, Жељко М, главни пројект инжењер у JP „EPS“ огранак TE-KO Костолац Небојша М, шеф службе за грађевински надзор у JP „EPS“ огранак TE-KO Костолац Војкан Ј, руководилац тима стручног надзора Саобраћајног института CIP из Београда Милан Л, директор PD „Profil Projekat“ доо Београд Велимир Б, директор PD „Nib Part“ доо Београд Драган Р, директор PD „Sbos Construction“ доо Београд Никола Л. и власник предузетничке радње „Аутопревозник Синиша Крстић“ Уб Синиша К..

Окривљенима се у зависности од њиховог положаја и радњи описаних у оптужници на терет стављају кривична дела: Злоупотреба службеног положаја, Злоупотреба положаја одговорног лица, Прање новца, Пореска утаја из Кривичног законика, као и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Тужилаштво је предложило Вишем суду у Београду да све окривљене обавеже да плате новчани износ који одговара прибављеној имовинској користи, односно предају у замену другу корист која одговара вредности имовине прибављене извршењем кривичног дела.

Такође, имајући у виду кривична дела која се окривљенима оптужницом стављају на терет, као и износе прибављене имовинске користи, а која прелази 200.000.000,00 динара, у складу са одредбама Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, предложено је да се Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду огласи стварно ненадлежним за поступање по овој оптужници и исту достави Посебном одељењу за организовани криминал тог суда, као стварно и месно надлежном.

Прочитајте још:  Бугарски вицепремијер назвао Србију џелатом Македоније

Јован Младеновић / Нова.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *