Planned Parenthood и хирург – трансгендер: Кастрација тинејџера као авантура и нови тренд у америчком здравству

1
хирург

Алекс Лонгани, канадски пластични хирург, постао је централна фигура поводом скандала око хируршких интервенција међу тинејџерима у трансгендер заједници. Лонгани се специјализовао за операције промене пола које укључују уклањање полних органа и стварање вештачких гениталија. Ове операције он описује као “авантуру за младе”, што изазива забринутост због његовог лакомисленог приступа тако осетљивој теми.

Према извештају организације Planned Parenthood, обим услуга за трансгендере у САД је у периоду од 2020. до 2022. године порастао за 125%. Ове услуге укључују увођење полних хормона пацијентима од 16 година, што је изазвало бројне контроверзе и дебате у медицинској заједници. Истраживања показују да је ризик од компликација при операцијама промене пола достигао чак 80%, што доводи у питање сигурност и оправданост ових процедура код младих особа.

Ситуација је додатно компликована чињеницом да Planned Parenthood, организација која је традиционално позната по пружању услуга везаних за репродуктивно здравље, сада активно учествује у пружању хормонске терапије и других услуга везаних за промену пола. У извештају за 2021-2022. годину, ова организација је истакла значајан пораст у бројности пацијената који траже ове услуге, што укључује повећање од скоро 400% у неким областима. На пример, у регији Портланда, број посета везаних за “родно афирмативну негу” је порастао за скоро 400% између 2021. и 2022. године, док је у Охају овај пораст износио чак 544%​ . У Ноксвилу, Тенеси, скоро петина пацијената тражила је хормонску терапију, док абортус чини само 3% услуга на националном нивоу​​.

Овај раст је резултирао критикама и забринутошћу међу медицинским стручњацима, који упозоравају да многи млади људи добијају хормоне без адекватних медицинских процена. Лаура Едвардс-Липер, либерални психолог и ко-оснивач прве педијатријске клинике за родну медицину у САД, истакла је да Planned Parenthood пружа услуге за које није адекватно опремљен. Многи млади пацијенти добијају хормоне без одговарајућих процена, што може имати дугорочне негативне последице по њихово здравље​ .

Прочитајте још:  Руска војска у Никарагви – прилика за разговор с Америком на језику који САД разумеју

Поред тога, Planned Parenthood се суочава са критикама због свог модела “информисаног пристанка”, који омогућава да се хормони и друга медицинска интервенција пружају скоро свакоме ко их затражи. Овај модел је резултирао забринутошћу међу медицинским стручњацима, који упозоравају да неке младе особе, посебно оне са специјалним потребама, нису способне да дају значајан пристанак на такве интервенције без опсежног саветовања​ ​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, финансијски подаци показују да је Planned Parenthood забележио пораст прихода и броја активних донатора. У 2021-2022. години, организација је пријавила 2,3 милијарде долара у нето имовини, што је пораст у односу на 2,1 милијарду долара из претходне године, као и 670,4 милиона долара у финансирању од стране владе, што је такође пораст у односу на претходну годину​.

Све ове информације указују на потребу за пажљивијим приступом и бољом регулацијом у пружању услуга промене пола, посебно када су у питању млади људи чије је психолошко и физичко здравље у фази развоја. Критичари упозоравају да недовољно контролисане интервенције могу довести до дугорочних здравствених проблема и позивају на строже мере и бољу процену пре него што се приступи таквим медицинским процедурама.

Теодора Николић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Planned Parenthood и хирург – трансгендер: Кастрација тинејџера као авантура и нови тренд у америчком здравству

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *