Милијарде прегледа. Зашто људи воле видео снимке скандалозних блогера?

0

Милијарде прегледа. Зашто људи воле видео снимке скандалозних блогера?

Прочитајте још:  Деценија терора: Запослени у сиротишту Southwest Key из Тексаса сексуално злостављали преко 100 деце
Младић у белој бејзбол капи прилази странцу на улици, спречава га да прође и почиње опсесивно да понавља: ​​„Чи да?“ Минут касније избија туча. Још једна прича: наводно заљубљени момак вози камион са 10 хиљада гримизних ружа до куће даме свог срца. Међутим, леп гест не успева, јер „романтичар“ једноставно баца цвеће на асфалт. Публика је разочарана, али то је аутор желео – треба да изненади.

Горе описане сцене су из видео снимака блогера, шаљивџија и власника ИоуТубе и Телеграм канала са вишемилионском публиком Едварда Била и Хусеина Хасанова . Савршено су савладали филозофску максиму старице Шапокљак, која је изјавила да се не може прославити добрим делима

А ако милиони очију гледају лоша дела, од тога можете и веома добро зарадити. На пример, рекламирање забрањених онлајн казина: поред страсти за стварањем контроверзног садржаја, такозване „блогере-шаљивџије-стримере” уједињује презирни однос према закону.

У мају је Федерална пореска служба (ФТС) саопштила да су порески дугови Хасанова премашили 150 милиона рубаља. Федерална пореска служба намерава да заплени имовину блогера и судским путем одузме два луксузна аутомобила и стан у Москви, површине 124 квадрата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сам Хасанов је отишао у бекство, рекла је директорка Лиге за безбедни интернет (СЛИ) Екатерина Мизулина . Она се нада да ће Федерална пореска служба, Министарство унутрашњих послова и Истражни комитет спровести истрагу против блогера Асхаба Тамаева и Едварда Била (право име Едуард Бил ), материјали о којима су још у децембру послани Истражном комитету.

Истовремено, још у јуну 2023, Мизулина је објавила списак стример блогера који рекламирају онлајн казина забрањена у Русији. На листи су се, поред Хасанова и Тамајева, нашли и певач Јегор Крид , Јуриј Ховански и још 45 људи.

Ко су ти људи?

30-годишњи Хасанов постао је популаран блогер средином 2000-их. У почетку је снимао “лозе” – 15-секундне видео записе у којима је покушавао да исмеје девојке које су слепо пратиле моду. Сам блогер је често испробавао женске улоге, показујући се, посебно, у „плавој“ перики.

Прочитајте још:  Тамјан – бедем за демонске насртаје
До 2017, Хасановов Јутјуб канал је премашио милион претплатника. Затим је блогер постао шаљивџија: играо је оштре, па чак и окрутне шале са познатим људима на Интернету. На једном од видео снимака, Гасанов је завршио у ковчегу заједно са својим “колегом” Димом Маслењиковим .

Блогер није крио да је на видео снимцима радио цео креативни тим, више од десет људи, а својом активношћу на друштвеним мрежама зарађивао је око 4 милиона рубаља месечно. Међутим, тим је имао и својих промашаја: Хасанов је 2018. објавио да спрема пљачку банке. За пола дана „креативна група“ је направила лутку банке у центру Москве, али је тада на место планираног снимања стигла група за хватање. Гасанов је оптужен да је свесно лажно пријавио кривично дело, али је изашао са објашњењем.

Прочитајте још:  Путинова порука Србима, или: Хил и Жиофре постројавају Војску Србије
Три године касније, 2021., блогер је имао озбиљнијих проблема: на путу су га зауставили службеници саобраћајне полиције, сумњајући да је Хасанов пијан. Али Хасанов је одбио да се подвргне испитивању. Лишен му је дозволе на период од годину и по и изречена му је новчана казна од 30 хиљада рубаља.

Сада се Хасанов нашао да дугује држави озбиљнији износ – око 150 милиона рубаља. Истовремено, блогер је већ написао на друштвеним мрежама да није нигде побегао, већ је једноставно напустио Русију на одмору, а генерално је „грађанин света“.

Блогеру Асхабу Тамајеву, познатом као „чеченски Хулк“, 12. јула је одузета лиценца на месец дана. Ово је други пут да га је полиција ухватила како вози аутомобил који није званично регистровао – Роллс-Роице Цуллинан Мансори, купљен за 140 милиона рубаља. Медији су раније писали да је блогеров аутомобил имао 47 казни током прошле године, углавном због прекорачења брзине и неплаћања паркинга.

Дана 9. јула, на Телеграм каналима се појавио видео како Тамаев шамара тинејџера који је у шали узвикнуо своју чувену фразу. Тамаев се довезао до Москве у тиркизном Ламборгинију, а неколико људи му је пришло. Младић је повикао: „Ово је мој ауто“, након чега му је блогер пришао и ударио га у лице.

Прочитајте још:  Вртоглави скандал у Европској унији:„Побеснела Урсула“ ни не црвени.
У ноћи 28. априла, Тамајев се током ноћне вожње забио у стуб у области Москве. „Чеченски Хулк“ је јурио у БМВ М5, сударио се са страним аутомобилом и излетео са коловоза. Тамаев је убрзо на друштвеним мрежама јавио да је жив и здрав.

Још један “аутомобилски” инцидент догодио се у Дагестану 2022. Тамајев је непрописно паркирао свој аутомобил у близини тржног центра, изазвавши саобраћајну гужву. Када је блогер напустио продавницу, дочекали су га са подигнутим тврдњама. Свађа се претворила у тучу. Како се испоставило нешто касније, Тамаев је добио ударац у лице од светског шампиона у греплингу (врста борбених спортова) Дибира Махмудова . Тамајеву је била потребна операција – његове кости лица су поломљене на три места, али је блогер одбио да напише изјаву полицији.

На интернету је „Чеченски Хулк“ постао познат као спортски и ауто блогер. У почетку је снимао и објављивао видео снимке у којима је давао савете о бодибилдингу и постао један од првих блогера на Кавказу. Због тога су га његови рођаци и мештани у почетку критиковали, рекавши да то не треба да ради чеченски човек.

Прочитајте још:  Леонид Савин: Разуларена силиконска мафија или игра без правила
Али то није зауставило Тамаева. Да би стекао претплатнике, симулирао је сукоб са Кирилом Терешином , познатим по свом надимку Базоока Хандс, и постао коорганизатор Хипе Фигхтинг-а, у којем је 16 ММА бораца живело и борило се међусобно у истој кући. Поред тога, Тамаев је активно промовисао борбу између два „мала човека“ – таџикистанског певача Абдурозика и дагестанског блогера Кхасбика . Све ово је омогућило Тамаеву да стекне више од 4,3 милиона претплатника на ИоуТубе-у.

Против њега је 2023. године покренут управни спор због рекламирања онлајн казина, које је редовно објављивао на друштвеним мрежама.

Дуги низ година Едвард Бил се сматрао „краљем нечувености“ на Рунету. Пошто је младост провео у Тираспољу и одслужио војску, кренуо је у освајање Москве. 2016. године почео је да поставља своје прве видео снимке на Јутјуб, у којима је покушао да исмеје руске власти. Пошто је примио низ притужби, избрисао је сав садржај са канала и прешао на шале. Провоцирао је пролазнике и почео туче.

Чињеница да су људи били повређени и понижени због његових “шала” није сметала Беалу – главна ствар је била да је број претплатника растао. Врхунац је био окршај са чуваром у тржном центру: мушкарац је покушао да избаци дрско, али га је Беал шутнуо у врат. Међутим, шаљивџија је избегао одговорност тако што је жртви надокнадио штету.

Едвард Бил је 2018. године поставио видео у коме је маскирно рекао да се у Донбасу бори за независност ДНР и ЛНР. Видео се, наравно, показао лажним, али је Беал неко време себе називао „патриотом“ и „борцем против фашизма“.

Да би наставио да изненађује публику, шаљивџија је аутомобилима саобраћајне полиције симулирала несреће и покушала да опљачка странце на улицама. Стотине хиљада прегледа добили су видео снимци са насловима „Казнио девојку с ногу“ и „ФСБ ПРАНК. Борите се са борцем!

До почетка 2020. број Билових претплатника је премашио три милиона, а приход од Јутјуба премашио је милион и по долара. Други извор прихода за Беал-а било је и оглашавање у казину, обећавајући играчима огромне добитке.

Едвард Бил је 1. априла 2021. године доживео велику несрећу на Смоленском тргу у Москви. Блогер је, возећи се брзином од око 150 км/х, улетео у траку за сусрет и ударио у аутомобил марке Фолксваген. Жртва несреће, консултант Државне Думе Марија Артјомова , морала је да буде стављена у медицински индуковану кому, а она је дошла свести неколико дана касније. Жена је пристала на нагодбу, платила је жртви и њеној породици 7,5 милиона рубаља. Међутим, скоро годину дана касније, у марту 2022, суд је осудио Беала: 1 годину и 2 месеца затвора у поправној колонији. С обзиром на већ одслужену казну, одслужио је шест месеци и пуштен је у новембру.

Тренутно, Беалов Јутјуб канал има 6,81 милиона претплатника. Он наставља да објављује видео-снимке на којима ватром „шиша“ људе, наводно гњави девојке у пијаном стању и нуди да скочи са велике висине за уредну суму. Видео са најновијом причом зове се „Скочи, с…а!“

Ко ово гледа?

„Рецепт за успех“ за блогере који су спремни да ураде све за претплатнике и новац је очигледан: придобити ширу публику и зарадити од тога. На пример, оглашавање истих онлајн казина забрањених у Русији, стварајући илузију да је то лак и брз приход. Наравно, у стварности је ситуација другачија, али увек ће постојати људи који верују у чуда и сањају да без потешкоћа добију оно што желе, каже за ИА Регнум Лариса Овчаренко , кандидат психолошких наука, ванредни професор Московског државног педагошког универзитета .

„Човек има тенденцију ка механизму „хоћу – добијам“, коме недостаје средњи облик „хоћу“. Ово је детињаста реакција“, каже стручњак.

Жеђ за брзим и лаким новцем је лако објаснити. Теже је схватити одакле су исти Беал, Тамаев и Гасанов добили милионе претплатника и милијарде прегледа. Нетачно је њихове видео снимке називати трасх стреамовима, али у њима су голим оком видљиви агресија, јавно вређање, чести случајеви премлаћивања и опасности по живот. Осим тога, аутори су принуђени да стално подижу улог како би изненадили публику, иначе ће се људи разочарати и престати да гледају.

Такви снимци не би се правили да нема потражње, кажу психолози. Људи су одувек били заинтересовани за “забрањено воће” – оно што “обичан нормалан човек” не може. Отуда и популарност хорор филмова, трилера и документарних филмова о манијацима. Истовремено, људи који су и сами доживели насиље или понижење често су заинтересовани за „тврде” видео снимке. Гледаоци доживљавају емоције ликова у видео снимцима – условних мучитеља и жртава, али хероји могу да пате, а гледалац који их гледа остаће безбедан.

Савремени човек је практично лишен могућности да изрази и реализује суровост и агресију која је настала у њему током еволуције, примећује психијатар Јевгениј Фомин .

„С обзиром на то да људи сада практично не могу да се изразе на негативан начин, јер су ограничени Кривичним и Управним закоником, у себи гомилају агресију“, објашњава он.

Људи су га се ослобађали на различите начине, друштвено прихватљивим методама: гледањем већ поменутих хорор филмова и трилера, дизањем тегова у теретани или играњем компјутерских игара. А са масовним ширењем интернета, додавани су снимци смећа за сваки укус, за које многи никада неће признати да их гледају као „задовољство кривице“. Али одакле онда шаљивџије и други блогери добијају милијарде прегледа?

Евгениј Конованов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *