Званичници ЕУ организују сопствени састанак министара спољних послова, бојкотују Орбана због посете Русији и Кини

0
мађарска, мађарске, орбана

мађарска

Европска унија планира да организује сопствени састанак министара спољних послова у исто време када је предвиђен сусрет тог типа у Будимпешти (28. и 29. августа) у организацији премијера Мађарске Виктора Орбана, преноси “Политико” позивајући се на изворе у Бриселу.

Бојкот се спрема јер европски званичници желе да “казне” председника Владе Мађарске, иначе тренутно председавајуће Савету ЕУ, због његове посете Русији и сусрета с лидером РФ Владимиром Путином, а потом и првим човеком Кине Си Ђинпингом.

Раније је “Политико”, позивајући се на речи двоје дипломата ЕУ, известио да земље Уније разматрају казнене мере за Мађарску, претећи јој “практичним последицама”, а неколико званичника је предложило бојкот неформалног састанка министара спољних послова у Будимпешти крајем августа.

“Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позваће министре спољних послова на ‘формални’ самит у исто време када је предвиђен Орбанов самит”, пише бриселски портал, цитирајући троје европских дипломата. Ако Борељ сазове званични састанак истог дана када је и састанак у Будимпешти, министри неће моћи да путују у Мађарску, а на тај начин Европска унија жели да пошаље јасан сигнал Мађарској да не може да иступа у име целе ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Политико” је раније писао и да би Европска унија могла да повуче мандат Мађарске за председавање блоку због Орбанове посете Москви.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *