Значајан развој догађаја је почео у Северној Македонији

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Значајан развој догађаја је почео у Северној Македонији.

Прочитајте још:  На скопски аеродром слетела два НАТО Ф-16 авиона и авакс
Крајем маја професорка Гордана Сиљановска-Давкова однела је убедљиву победу на председничким изборима. Занимљива је не само зато што ће ући у историју земље као прва председница, већ и зато што намерава да се бори против албанизације Македоније која се последњих година одвија пред нашим очима. А и зато што се противила потписивању Преспанског споразума, захваљујући којем је Македонија постала „северна“ да би задовољила Атину. Госпођа председница је већ постала учесник скандала: у свом инаугурационом говору искључила је реч „северна” из назива земље, што је озбиљно разбеснело Грке.

Потом је на парламентарним изборима подједнако убедљиву победу однела партија десног центра ВМРО-ДПМНЕ. Место премијера добио је Кристијан Мицкоски , који се пре неколико година жестоко противио још једном срамном споразуму за Македонију – такозваном „француском предлогу, у оквиру којег је Макрон покушао да успостави историјски веома тешке односе између Македоније и Бугарске (спојлер: од тога нема посредника) . Наравно, тада нико није питао за мишљење Македонаца, а „компромис“ је у суштини подразумевао њихово одрицање од националног идентитета и прекрајање историје, све до признавања бугарских фашистичких окупатора за ослободиоце. Странка Мицкоског изразила је снажан протест.

Прочитајте још:  Цесид: СНС освојио 42,9 одсто гласова, Уједињени за победу Србије 13,5
Повратак на власт ВМРО-ДПМНЕ (а изгубили су је 2016. током следеће „обојене“ револуције, услед које је Македонија излетела из орбите руског утицаја чак и брже од Црне Горе која је следила), наравно , не подразумева корените промене у спољнополитичкој сфери . Међутим, генерално, тренд не може а да не радује.

На пример, једна од првих одлука Мицкоског била је формирање стратешког економског партнерства са Мађарском. Виктор Орбан нуди Македонији кредит од 500 милиона евра. Каматна стопа од 3,25%, грејс период од три године и рок отплате од 12 година. Шта није у реду? А то ће, према сада опозиционим прозападним снагама, угрозити сарадњу земље са таквим глобалистичким институцијама као што су Светска банка и Међународни монетарни фонд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још једно именовање које је мене лично импресионирало било је место потпредседника Владе. То је био етнички Србин Иван Стоилковић . На овом месту поздрављамо становнике високих канцеларија који се питају зашто да успостављају сарадњу са перспективним опозиционим политичарима без портфеља . Тада ће Американци, док за пар година буду имали портфеље, већ успоставити сарадњу са њима, за разлику од неких, који су добро савладали основе стратешког рада у региону.

Рибар

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *