Хрват Жигманов покреће иницијативу за легализацију истополних бракова у Србији!

2
жигманов

Томислав Жигманов

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије, Томислав Жигманов, покренуо је нову иницијативу за правну регулацију истополних заједница у Србији. Овај потез, који је изазвао значајну пажњу јавности, уследио је након више година расправе о правима ЛГБТИ+ особа и напорима да се обезбеде једнака права за све грађане, без обзира на њихову сексуалну оријентацију​​.

Жигманов је током недавног друштвеног дијалога, посвећеног примени препорука Комитета министара Савета Европе о заштити права ЛГБТИ+ особа, изјавио да је Министарство више пута истицало потребу за правном регулативом истополних заједница. Он је додао да је консултативни процес у оквиру дијалога кључан за превазилажење супротстављених ставова у друштву и постизање решења које ће обезбедити правну сигурност за ЛГБТИ+ особе, а истовремено минимизирати отпор у јавности​.

Иницијатива Министарства наишла је на подељене реакције. Док неки поздрављају напоре за унапређење права ЛГБТИ+ особа, други се оштро противе овој идеји, истичући да значајан део друштва не подржава јавне манифестације интимности истополних партнера. Према истраживањима, 65 одсто грађана не одобрава такво понашање, а половина испитаника није сагласна да ЛГБТИ+ особе имају иста права као и хетеросексуалне особе​.

Подсећамо, претходна министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, такође је покушала да уведе закон о истополним браковима, али није успела. Ипак, успела је да донесе Закон о родној равноправности, који је такође изазвао бројне контроверзе и отпор у друштву. Сада, Жигманов наставља њену мисију, надајући се да ће успети у ономе што његовој претходници није пошло за руком​.

Прочитајте још:  Овако ће изгледати нова српска Влада

Министар Жигманов истиче да је важно водити дијалог и укључити све релевантне актере како би се дошло до одрживог решења које ће уважити различите ставове у друштву. У том контексту, најављено је формирање радних група и консултативних тела која ће радити на изради законских решења која ће омогућити правну регулацију истополних заједница у Србији​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иницијатива за легализацију истополних бракова је само један од многих корака које Министарство предузима у оквиру свог мандата за унапређење људских права и борбу против дискриминације. Жигманов је нагласио да је Србија посвећена примени међународних стандарда и препорука у овој области, али да је исто тако неопходно радити на помирењу различитих ставова у друштву како би се обезбедила стабилност и хармонија​.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Хрват Жигманов покреће иницијативу за легализацију истополних бракова у Србији!

  1. “Хрват Жигманов покреће иницијативу за легализацију истополних бракова у Србији!”

    Није овде никакав проблем хрват Жигманов него ” аца Србин”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *