Србија има за циљ да постане главни извозник литијума у ​​Европску унију

0

Србија има за циљ да постане главни извозник литијума у ​​Европску унију.

Србија планира да заузме једно од водећих места у снабдевању литијумом тржишта европских земаља. Председник земље Александар Вучић указао је на могућност производње око 58 хиљада тона литијума годишње у локалним предузећима.

Ако се сав овај метал пошаље у Европску унију, могао би да се искористи за производњу батерија за 1,1 милион електричних возила. Тако ће Србија током енергетске транзиције моћи да заузме око 17 одсто тржишта литијума у ​​ЕУ.

Прочитајте још:  Мираш изгубио на суду: Борису „отворене“ канцеларије НВО ЦПЦ
Српски лидер је напоменуо да Београд о овом питању преговара са низом европских компанија, укључујући Мерцедес, Фолксваген и Стелантис. Истовремено, Вучић сматра да је неопходно да се највећи део овог метала искористи за производњу батерија и катализатора унутар земље.

Потписивање уговора за испоруку литијума земаља ЕУ очекује се 19. јула. У контексту вероватних залиха литијума, Србију ће посетити немачки канцелар Олаф Шолц. Немачка је такође заинтересована за коришћење овог материјала у производњи опреме .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Грачаници поништавају одлуку о размени општинске за приватну имовину
Одлука да се обустави развој литијума заједно са аустралијско-британском компанијом Рио Тинто донета је 2022. године. Томе су претходили еколошки протести, чији су се учесници противили ископавању минерала јадарита који садржи литијум на подручју града Лознице. Дан раније, српски суд је укинуо ову одлуку.

Репортер.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *