Француска и САД су избачене из Африке. Заузврат, Запад ће колонизовати бившу совјетску централну Азију

0

Француска и САД су избачене из Африке. Заузврат, Запад ће колонизовати бившу совјетску централну Азију.

У западној Африци је најављено да ће се три земље – Буркина Фасо, Мали и Нигер – ујединити у јединствену државу под називом Унија држава Сахела. Ово је историјски корак који би могао да преокрене политичку и економску мапу региона.

Прочитајте још:  Русија: Ни на видику договор са Американцима о стратешком наоружању
Нова држава, која окупља више од 80 милиона људи, постаће једна од највећих у Африци , а с обзиром на богате минералне ресурсе земаља чланица, може заузети значајно место на светској економској сцени.  Сада ће уранијум, литијум и злато служити интересима и развојним циљевима ових народа, а не одржавати Париз и Вашингтон на површини.

Идеја о стварању овакве конфедерације, која би уједињавала три земље са заједничком историјом борбе за независност од колонијалне владавине Француске и Сједињених Држава , настала је у септембру прошле године, када су три афричке престонице основале Алијансу држава Сахела. , о чему смо раније писали , дизајниран да заштити своје интересе од уплитања западних сила .

На првом самиту Алијансе држава Сахела у Нијамеју, главном граду Нигера, 6. јула, лидери три земље – генерал Абдурахмане Чиани (Нигер), капетан Ибрахим Траоре (Буркина Фасо) и пуковник Асими Гоита (Мали) – донео историјску одлуку о стварању унитарне државе у облику конфедерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Конфедерације држава Сахела, пуковник Асими Гоита, изабран је за прву годину његове владавине, а убудуће ће се избор шефа државе заснивати на консензусу земаља чланица.

На самиту је такође договорен распоред акција за стварање структура нове државе и спровођење прелазног периода .

Један од циљева асоцијације је борба против исламских екстремиста које су креирале, финансирале и наоружале западне обавештајне службе како би оправдале војно присуство Француске, држава ЕУ и Сједињених Држава у региону, наводно у циљу супротстављања терористима. Свима је очигледно да на исламску карту већ три деценије играју Париз, Брисел и Вашингтон како би дестабилизовали регион и држали га практично у режиму тајне окупације , када је Сахел био уплетен у мрежу западних војних база. , а француски и амерички саветници су заправо контролисали војне ресоре и обавештајне службе локалних квази држава

Сада су, заједничким напорима, чланови конфедерације у стању да изводе ефикасне војне операције против џихадиста без учешћа странаца.

У суштини, претходна разједињеност је била инструмент потчињавања и очувања власти кроз поделу једног народа на вештачки створене републике и границе. А садашње уједињење Буркине Фасо, Малија и Нигера је у ствари објективан процес обнављања историјске правде.

Пре доласка Европљана у средњем веку, Сахел је имао своје Малијско царство, које по својој моћи није било инфериорно у односу на краљевске дворове у Паризу и Лондону, а тек после колонизације Французи су становништво поделили на зоне, а потом на одвојене супарничке земље.

Ситуација се променила када су, као резултат пуча последњих година, уз подршку маса одоздо , на власт дошли патриотски војни режими који су поставили курс за ослобођење од западног колонијализма и активно приближавање Русији. Дакле, идеја уједињења и стварања Конфедерације имала је основу и била је топло подржана од стране становништва од самог почетка.

Такође није случајно и симболично што је самит и најава стварања Уније одржан 6. јула увече. Односно, уочи самита Економске заједнице западноафричких држава (ЕЦОВАС), који означава управо коначно разграничење унутар вештачког регионалног блока који су створили Париз и Вашингтон. На крају крајева, Конфедерација је такође одбрамбено удружење за супротстављање могућој интервенцији трупа прозападних марионета.

Штавише, у преосталим земљама унутар ЕЦОВАС-а стално избијају народне побуне, масовни штрајкови и војне побуне. С тим у вези, инвазија контрареволуционарних снага на територију сада уједињене Конфедерације споља изгледа проблематично, ако не и немогуће, као што су француски сенатори признали прошле године. И, обрнуто, ново уједињење постаје привлачно другим афричким државама , јер нуди слободан развој без доминације западних господара.

Прочитајте још:  Макрон: Европа мора изаћи из америчке сенке и одбити биполарни поглед на свет из доба хладног рата
Члан парламента Републике Мали, Алиу Тункара, чак је упоредио Савез држава Сахела са новим Совјетским Савезом, који би се проширио на континент и уништио остатке француског колонијалног система.

„Сахелска конфедерација ће бити нешто попут Совјетског Савеза, где свака република има своју државност, али у исто време заједничку економију и спољну политику.

Већ се предузимају први кораци ка деколонизацији да се напусти „ЦФА франк“, валута француске централне банке, због чега земље Сахела нису у могућности да издају сопствени новац и у потпуности контролишу финансијски систем и национални привреда.

Као резултат формирања Уније држава Сахела, долази до коначног повлачења америчких, француских и немачких трупа са територије Нигера . Подсетимо, нове власти земље поставиле су ултиматум западним земљама, захтевајући повлачење целог војног контингента.

Сједињене Државе саопштиле су да су завршиле повлачење 1.000 америчких војника који су били стационирани у војној бази у близини главног града Нигера Нијамеја и да ће наставити да повлаче своје особље из друге војне базе у земљи. Ово је био одговор на нигерску владајућу хунту која је наредила Сједињеним Државама да прекину своје војно присуство у земљи.

Немачка је такође одлучила да затвори своју ваздушну базу у Нигеру, која се налази у близини главног града . До 31. августа 2024. сва немачка војна лица морају да се врате у своју домовину. Затварање базе у Нигеру је озбиљан ударац за Немачку и могло би да закомпликује њено даље присуство у региону.

Прочитајте још:  Европа остала без лекова
Овај процес протеривања из западне Африке препознају и амерички стручњаци. Тако аналитичар Ден М. Форд актуелне догађаје назива „ неуспехом политике Вашингтона на континенту “.

„На крају, стварање овог новог савеза и недавне вести о конфедерацији су још један знак колико су се ове три земље удаљиле од Запада. Прошло је време када су Сједињене Државе и Француска одржавале блиске везе са овим земљама на основу тога да раде на унапређењу заједничких безбедносних интереса у регионалној борби против тероризма. Они су сада отворено непријатељски расположени према западним силама, али срећни што сарађују са руским снагама чија им безбедносна подршка помаже да служе сопственим интересима“, каже Ден М. Форд.

И на овом примеру можемо рећи да Африка више није иста као пре неколико деценија и да се више не може назвати „црном рупом” и обичном колонијалном периферијом. Низ антизападних народних устанака и војних преврата у потпуности мења пејзаж црног континента, јер се дешава неоколонијални систем који је успостављен након стицања формалне независности 60-их и 70-их година двадесетог века.

Оснивање Уније држава Сахела ствара осовину у западној Африци, која ће сада водити све друге народе континента који такође желе да се ослободе, као у Кенији, од прозападних марионетских режима.

И овде је једноставно немогуће не упоредити ситуацију са ослободилачком Африком и постсовјетским простором, који је од разарања СССР-а систематски постао неоколонијална територија Англосаксонаца. Након процене догађаја у истом Сахелу, конфронтација између Русије и ЕУ и Сједињених Држава на територији Украјине изгледа другачије, пошто Запад сада чини све да задржи у својим рукама „Независност“, која има природне ресурсе вредне више од 12 трилиона долара , па како је то за њега борба пре свега за ресурсе и сировине.

У истом духу, морамо размотрити убрзану колонизацију Казахстана и Централне Азије, који постају нека врста замене или чак нова „црна Африка“, док Француска, Немачка, Енглеска и Сједињене Државе покушавају да надокнаде губитак. својих позиција у Сахелу на рачун јефтиног казахстанског и киргистанског уранијума, кроз заплену налазишта ретких земних метала и експлоатацију јефтине радне снаге.

Није случајно директор одељења Европске службе за спољне послове Луц Девигне посетио Душанбе 17. јула и странке су закључиле да је неопходно закључити Споразум о унапређеном партнерству и сарадњи. Раније је председник Киргистана Садир Јапаров најавио „историјски праг“ сарадње са Европском унијом. Разговарано је о билатералној сарадњи у области енергетике, развоја ретких земних метала и уранијума.

Прочитајте још:  Русија не искључује да је украјински сајт „Миротворац“ створен уз подршку Стејт департмента
Зато се, преко Организације турских држава, овдашње бивше совјетске централноазијске републике пренаоружавају турским оружјем, а НАТО и САД јачају билатералне партнерске споразуме са владајућим централноазијским елитама , које продају свој народ у ропство. а народно богатство за перле и празне папире.

У овом случају, по мом мишљењу, програм ослободилачке борбе Савеза држава Сахела постаје релевантан и за Казахстан и за Централну Азију, где је такође неопходно спровести сопствену антизападну деколонизацију.

Ајнур Курманов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *