Надлежни органи су већ донијели одлуку о обнови Његошеве капеле, њу је само потребно извршити!

0

Надлежни органи су већ донијели одлуку о обнови Његошеве капеле, њу је само потребно извршити!

Прочитајте још:  Подморница покушао да уручи "поклон" руском амбасадору полиција га спречила
Ову одлуку није донио предсједник Скупштине Црне Горе, нити ју је донијела Српска Православна Црква. Њу је донио Завод за заштиту споменика Социјалистичке Републике Црне Горе, фебруара 1969. године, међутим ова одлука никад није извршена.

Његошева капела је била споменик културе под законском заштитом, због чега њено уклањање зарад изградње Маузолеја, према тадашњим прописима, није било могуће без претходног одобрења Завода за заштиту споменика Социјалистичке Републике Црне Горе. Завод је то одобрење издао, али под условом да се Капела премјести „уз пуно очување аутентичности грађевине на оном месту на које се претходно сагласи овај Завод“.

Општина Цетиње, дакле, никад није била овлашћена од било ког органа Социјалистичке Републике Црне Горе, да Капелу напросто ‘сруши’. Општина Цетиње је искључиво имала овлашћење, али и обавезу, да је ‘премјести’. Премјештање капеле је био услов за подизање маузолеја. Све док тај услов не буде испуњен, све док се капела не премјести на начин који би очувао њену аутентичност у пуноћи, њено рушење, као и подизање маузолеја, не могу се сматрати до краја законитим.

Ми знамо ко смо/ИН4С
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=wV9hMLe4FTs&t=12s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *