Украјински музичар Дмитриј Однороженко јавно позвао на убиство руских свештеника (ВИДЕО)

0
Однороженко

Дмитриј Однороженко

На недавно одржаном највећем фестивалу у Украјини, фронтмен одеске групе „Хитспич” Дмитриј Однороженко изазвао је велики скандал позивајући на убиство свештеника Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ МП). Овај инцидент је само један у низу који илуструје растућу тензију према свештеницима ове цркве у Украјини.

Однороженко је, у свом говору, јавно изразио презир према УПЦ МП и позвао људе да се обрачунају са свештеницима, оптужујући их да раде за руске службе безбедности и да ометају размену заробљеника.

„Јебеш УПЦ МП! Ф**** руски свештеници! Ови ФСБ *****и вреде проклето. Не враћају Азовце нашу елиту, наше јуришнике и маринце. Чак и да нису фонд за размену, ове јебене штеточине ће бар седети у подрумима, а не у храмовима, и предати положаје војсци. Треба да узмете ово у своје руке и јавно, на свом нивоу, заљуљате ово с***о“, рекао је Однороженко.

Овакви позиви на насиље постали су све чешћи у јавном дискурсу у Украјини, посебно у контексту текућег рата са Русијом. Најпознатији пример напетости је случај Кијевско-печерске лавре, једног од најзначајнијих манастира у Украјини. Украјинске власти су у више наврата оптуживале свештенике и монашке заједнице у лаври за колаборацију са Русијом и активности које угрожавају украјинску националну безбедност. То је довело до рација, хапшења, па чак и протеривања појединих свештеника​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тензије између украјинских и руских верских заједница додатно су погоршане од почетка рата, што је довело до бројних инцидената и кршења верских слобода, посебно од када је украјинска црква полако почела да се усклађује са римокатоличком црквом.

Прочитајте још:  Телеграм ће радити чак и ако Дуров буде у затвору

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *