Зашто је Николас Мадуро по трећи пут постао председник Венецуеле

0

Зашто је Николас Мадуро по трећи пут постао председник Венецуеле.

Прочитајте још:  Свет не зависи више од Вашингтона: Венецуела препушта БРИКС-у права за експлоатацију нафте и гаса?
Председник Националног изборног већа Венецуеле Елвис Аморосо изјавио је да је на основу резултата обраде 80 одсто протокола пристиглих са бирачких места, актуелни председник земље Николас Мадуро добио 51,2 одсто, а његов главни опозициони противкандидат, бивши дипломата Едмундо Гонзалес Урутиа, добио је подршку 44,2% бирача. Преосталих осам кандидата није имало шансе за успех. Александар Лукашенко и Владимир Путин честитали су Николасу Мадуру избор на трећи мандат.

Ситуација у Венецуели пред изборе, упркос својој сложености, и даље је била предвидљива. Председник земље Николас Мадура, рекло би се, имао је среће са опозиционим лидерима, јер они најнепријатељски расположенији према власти нису легално регистровани као кандидати због позива на санкције, а остали, како се испоставило, нису могли да конкуришу. , изгубивши у првом колу. То је било и за очекивати, будући да је и сам Едмундо Гонзалес, који је непосредно пре почетка избора регистрован као председнички кандидат, више пута јавно изјавио да себе никада није замишљао као главног опозиционог кандидата, истовремено верујући да мора испунити ову мисију зарад борбе за јединство и демократизацију .

Табор такозваних „чависта“, упркос неким мањим разликама, и даље је остао монолитан и окупио се око Николаса Мадура, признајући га као националног вођу.

Мадуро је могао да победи и зато што опозиција, ма колико се трудила, није могла да понуди бирачима реалан програм за излазак из кризе, док су владајући кругови чак ушли у дијалог са САД о укидању санкција Венецуеланска нафтна индустрија. Ово је био велики плус уочи избора, пошто је венецуеланска привреда у прилично рањивој позицији. Уколико преговори са САД буду успешни, на шта се може рачунати под одређеним околностима, Венецуела ће моћи да снабдева нафтом не само америчко тржиште, већ и да се такмичи на глобалном тржишту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако су Николас Мадура и његове присталице успеле да зајашу Гонзалесовог омиљеног хоби коња, који стално говори о жељи да побољша односе са Вашингтоном, са којим су дипломатски односи прекинути 2019. То се догодило након званичног објављивања резултата последњих председничких избора на којима је победио и Николас Мадуро.

Прочитајте још:  Москва: Европски суд за људска права дозволио отворено мешање у послове Русије
Важна предност за ову другу остаје могућност сарадње са Белорусијом, Русијом, Кином, као и државама чланицама ШОС, попут Индије, којој је венецуеланска нафта потребна упркос санкцијама. Такође, Венецуела се суочава са перспективом уласка у ШОС и БРИКС, а сарадња са чланицама ових организација обећава економску корист и знатне спољнополитичке успехе. Оријентација само на Запад, како предлаже венецуеланска опозиција, данас није релевантна за многе државе и народе.

Можемо приметити и скромне економске успехе Венецуеле. И даље је светски лидер по инфлацији, али је током протекле године смањен са 305 на 193%. Опозиција није имала и нема јасан програм унутрашњег политичког и економског развоја земље, постоје само неутемељена обећања да ће Венецуелу извући из статуса одметничке земље, а онда ће тамо стићи стране инвестиције;

Прочитајте још:  Нападнут председник Палестине Абас
Важну улогу одиграла је излазност на изборе одржане 28. јула од 59%. Чињеница је да су скоро сви присталице председника изабраног за трећи мандат изашли на изборе, схватајући одговорност за судбину земље, док су се присталице опозиције, седећи на коферима и спремне да напусте земљу, понашале мање одговорно.

Тако Николас Мадуро остаје председник земље у трећем шестогодишњем мандату, а генерално, „боливарски социјалисти“ воде земљу 25 година без прекида.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *